Platforma ”compensatii.gov.md”, unde cetățenii se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie în programul „Ajutor la contor”, funcțională

Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată miercuri, 12 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” (SIVE) – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: http://compensatii.gov.md.

Pentru a beneficia de compensații, trebuie să vă înregistrați pe site-ul http://compensatii.gov.md.

De asemenea, pentru a completa formularul aveți nevoie de:

  1. actele de identitate ale celor din gospodărie;
  2. o factură la energie termică, gaz și electricitate.

Este recomandată înregistrarea în sistem până la data de 15 noiembrie.

În caz că aveți întrebări, a fost lansată și o linie verde guvernamentală – 0 8000 5000

P.S.: Astăzi pot apărea probleme tehnice din cauza numărului mare de solicitări, dar ele se rezolvă prompt. Dacă întâmpinați asemenea deficiențe, încercați mai târziu. Aveți o luna de zile la dispoziție.

Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie. Acestea se acordă consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale și energie termică. Pentru consumatorii care nu sunt conectați la gaz sau energie termică, Guvernul examinează posibilitatea compensării și pentru electricitate „în cazul majorării semnificative a prețului”, se menționează pe site.

Consumatorii se vor înregistra pe pagina web www.compensatii.gov.md, unde vor completa o cerere.

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a completa cererea pe www.compensatii.gov.md vor fi ajutate la înregistrare de către registratori. Registratorii vor completa cererea din spusele persoanei care solicită compensația și vor introduce datele în sistem. Registratori sunt asistenții sociali comunitari, bibliotecarii, lucrătorii direcțiilor cultură și alte persoane împuternicite din localitate.

Pentru a beneficia de compensații la energie solicitantul nu va trebui să prezinte acte doveditoare privind venitul obținut. La completarea cererii, solicitantul declară veniturile obținute de fiecare membru al familiei, estimate ca venitul mediu lunar pe ultimele 6 luni.

În veniturile declarate se includ toate sursele indiferent de proveniența acestora, inclusiv salariile, pensiile, prestațiile sociale, dividendele, încasările din activitatea antreprenorială, transferurile primite de peste hotare și alte surse de venit. Veniturile declarate vor fi contrapuse veniturilor calculate automat în baza informațiilor deținute de stat în sistemele sale informaționale.

Decorațiuni cu specificul Sărbătorilor Pascale, în spațiile publice din Chișinău. Unde le puteți admira

Primăria Municipiului Chișinău informează că în spațiile publice din oraș au fost amenajate decorațiuni cu tematică pascală.

Figurinele instalate în parcuri, scuaruri și alte spații publice, au formă de ouă de Paști, de îngeri, iepurași, lumânări și flori.

Pe parcursul serii decorațiunile pascale vor fi iluminate, iar doritorii vor putea face poze cu familia, rudele și prietenii.

De asemenea, în perioada Sărbătorilor Pascale în oraș va fi conectat iluminatul decorativ stradal.

A fost lansată înscrierea pentru programe municipale destinate tinerilor antreprenori

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a lansat joi procesul de aplicare la Programul municipal de educație antreprenorială, Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul Municipal de Afaceri, pentru suportul tinerilor în lansarea propriilor afaceri.

Pentru asigurarea activităților planificate, Primăria Chișinău a alocat pentru acest an peste 18 milioane de lei.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că dezvoltarea politicilor municipale adresate tinerilor este de a le oferi posibilitatea de a-și desfășura afaceri aici, acasă și de a-și valorifica potențialul de care dispun în beneficiul lor, dar și a întregii comunități, în municipiul Chișinău sau pe teritoriul republicii.

Edilul capitalei și-a exprimat speranța că inițiativele de dezvoltare antreprenorială vor fi de succes, lucru ce va putea fi demonstrat în perioada imediat-următoare, prin interesul și implicarea tinerilor, dornici de a-și valorifica potențialul și cunoștințele acumulate până acum.

Fiecare program nou-lansat presupune următoarele activități:

➢ Programul municipal de educație antreprenorială și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 31.12.2024)

Scopul sesiunilor de pregătire antreprenorială constă în oferirea posibilității tinerilor de a-și dezvolta gândirea, abilitățile și cunoștințele antreprenoriale necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri.

➢ Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 07.06.2024)

Scopul programului este de a stimula antreprenoriatul în rândul tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor noi de muncă.

În cadrul componentei de finanțare a Programului, cu o contribuție de doar 30%, tinerii și migranții vor avea posibilitate să obțină suport financiar nerambursabil, de până la 200 mii lei, pentru realizarea proiectelor investiționale proprii.

➢ Incubatorul Municipal de Afaceri și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – până la epuizarea locurilor disponibile)

Scopul Programului de incubare reprezintă dezvoltarea companiilor rezidente din industrii culturale, creative și a sectorului tehnologii informaționale.

Incubatorul municipal de afaceri va asigura crearea infrastructurii necesare pentru a dezvolta afacerile în sectoarele nominalizate prin:

  1. Acordarea spațiilor fizice și virtuale pentru activitate;
  2. Acordarea suportului logistic și tehnic pentru tinerii aflați la etapa inițierii unui Start-up;
  3. Organizarea cursurilor de instruire și de mentorat;
  4. Asigurarea suportului informativ privitor la sursele de finanțare a afacerii, etc.

Primăria Chișinău își focusează eforturile spre promovarea și implementarea bunelor practici în procesul lansării și dezvoltării activităților antreprenoriale în rândul tinerilor din municipiul Chișinău.

Începând de astăzi vom plăti mai puțin pentru gaz

De astăzi, cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Noile prețuri au intrat în vigoare după ce în Monitorul Oficial a fost publicată decizia aprobată ieri de către Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de micșorare a tarifelor, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici vor achita un tarif de 12 lei și 15 bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu 1,24 lei mai puțin decât până acum. 

Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost făcută la sfârșitul lunii februarie curent, atunci când prețurile au scăzut cu 3,3 lei.

Dacă se pierde Crimeea, abia atunci putem vorbi de război nuclear, susține un colonel turc de informații
Articolul anterior
Alla Pugaceva a fost prezentă la concertul interpretei Zemfira din Tel Aviv
Articolul următor