Poliția Națională a intervenit în această dimineață în forță și a evacuat corturile instalate de protestatari în perimetrul bulevardului Ștefan cel mare și Sfânt, ce cuprinde Parlamentul și Președinția.
În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.
Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.
În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.
La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.
,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei alimentare”, cu sprijinul Uniunii Europene
Pe 26 noiembrie, Banca de Alimente a organizat prima ediție a evenimentului ,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente”. Acțiunea este realizată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”.
La eveniment a participat Excelența Sa, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, precum și reprezentați ai mediului de afaceri din domeniul agro-alimentar, manageri de servicii sociale, autorități și alți parteneri ai Băncii de Alimente.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:
„Reducerea risipei alimentare și a pierderii de alimente sunt două dintre obiectivele principale ale UE pentru a atinge o economie circulară până în 2050. Mă bucur că împreună, am reușit îmbunătățirea cadrului legal al Republicii Moldova în domeniul prevenirii risipei alimentare și am consolidat capacitățile de funcționare a Băncii de Alimente. De asemenea, doresc să-mi exprim recunoștința față de toți donatorii de alimente – companii, fermieri, parteneri și voluntari – precum și față de cetățenii care susțin demersul de prevenire a risipei de alimente și promovare a solidarității. Doar prin eforturi comune și mobilizarea noastră a tuturor, putem oferi șanse reale la o viață mai bună celor care astăzi sunt neajutorați”,
Banca de Alimente reprezintă un mecanism practicat la nivel internațional prin care surplusul de produse alimentare sigure pentru consum, ce riscă să fie aruncate de către operatorii din lanțul agro alimentar sunt recuperate. Ulterior, Banca distribuie aceste produse către serviciile sociale care deservesc persoane din grupuri vulnerabile. Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente:,,Gala este un eveniment de valorificare a efortului oamenilor și echipelor care au susținut, în mod special, demersul de prevenire a risipei și promovare a solidarității printr-un angajament constant de implicare și responsabilitate socială. Grație sprijinului Uniunii Europene, din anul 2022, a crescut capacitatea de recuperare a tuturor categoriilor de alimente, au fost realizate acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal național în domeniu și au fost implementate instrumente inovative și eficiente în procesul de funcționare a Băncii de Alimente. În rezultat, până în prezent, am recuperat 316516 kg de alimente de la 61 de operatori din domeniul agro alimentar. Aceste alimente au fost distribuite în 78 de servicii sociale din toată țara, care asistă 9635 de beneficiari.”
În semn de înaltă apreciere, în cadrul evenimentului, șapte operatori din domeniul agro alimentar, care s-au remarcat prin implicare constantă și aport semnificativ în colaborarea cu Banca de Alimente, au fost premiați cu Trofeul Galei Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente.
Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia”.
Proiectul este implementat în perioada 01.01.2022 – 31.12.2024, având o valoare totală de circa 1,3 milioane de euro.
Troleibuze și autobuze decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă, pe străzile Capitalei
Pentru al 5-lea an consecutiv, municipalitatea continuă tradiția decorării troleibuzelor și autobuzelor în spiritul sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În acest an, numărul unităților decorate a crescut la aproximativ 60, acestea urmând să circule pe mai multe rute municipale, acoperind toate sectoarele capitalei și oferind o atmosferă festivă pentru locuitori. Troleibuzele retro, care vor putea fi admirate pe data de 1 decembrie în centrul orașului, oferind un omagiu tradiției transportului public. Troleibuzele turistice, parte a proiectului special „Cunoaște Orașul alături de Moș Crăciun,” care vor transforma fiecare călătorie într-o experiență inedită pentru copii și adulți.
37 de troleibuze clasice decorate, realizate cu sprijinul mai multor agenți economici, cărora le adresăm mulțumiri pentru contribuția esențială.
19 autobuze decorate cu luminițe și decor în spiritul sărbătorilor.
Începând cu 01.12.2024, toate unitățile de transport decorate vor circula pe străzile capitalei, transformând călătoriile zilnice într-o experiență specială.