Inspectoratul General al Poliției informează că, ieri, 25 octombrie, Poliția a înregistrat 489 de informații, fiind întocmite 341 de procese- verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim din Codul Contravențional al Republicii Moldova– coruperea electorală pasivă, 262 de procese verbale fiind transmise deja, după competență, Centrului Național Anticorupție, pentru examinare și adoptarea deciziilor legale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii.
În continuare poliția întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii. Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale.
Organizația criminală ȘOR a pus la bătaie în numai douǎ luni peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor
Poliția Națională publică un material video informativ în care este prezentată implicarea organizației criminale Șor în încercarea de deturnare a alegerilor din Republica Moldova, informează unica.md.
Pentru a schimba cursul european al Republicii Moldova, organizația criminală a pus la bătaie în numai douǎ luni peste 39 de milioane de dolari. Aceștia sunt doar banii identificați de anchetatori pentru septembrie și octombrie, livrați prin rețeaua de transferuri bancare a PSB Bank, o bancă rusească supusă sancțiunilor internaționale.
Schema infracțională dovedită până în prezent de autoritățile de aplicarea legii este formată din: 130 de lideri teritoriali răspândiți în toată țara; 1927 de persoane care răspund de secțiile de votare din Moldova; Peste 50 de mii de activiști de racolare; Peste 80 de mii de oameni simpli păcăliți să primească între 800 și 1500 lei și să facă ce li se ordonă în procesul electoral.
Granturi până la 20.000 de euro pentru întreprinderile agroalimentare din țară
20 de întreprinderi mici și mijlocii vor primi finanțare pentru achiziționare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor care vor asigura transformarea materiilor prime și semiprocesate în produse finite. Proiectul „EU4 Moldova Rezilientă – Stat sigur, comunități puternice” oferă granturi de până la 20.000 EUR pentru dezvoltarea infrastructurii de procesare agricolă, scrie agromedia.md.
Proiectul susține întreprinderile din zonele rurale și vizează stimularea economiei locale prin crearea locurilor de muncă și îmbunătățirea rezilienței comunităților locale. Prin intermediul prezentului apel sunt lansate oportunități de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova în scopul dezvoltării infrastructurii de procesare a producției agricole. În cadrul apelului se vor finanța activități de achiziționare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor care vor asigura transformarea materiilor prime și semiprocesate în produse finite. Se anticipează acordarea a 20 granturi în valoarea maximă de 20
000,00 EUR fiecare, bugetul total al apelului fiind de 400.000,00 EUR. Sprijinind dezvoltarea lanțurilor valorice, proiectul își propune să contribuie la eforturile Guvernului pentru catalizarea creșterii economice durabile a întreprinderilor și comunităților rurale, creării locurilor de muncă, îmbunătățirea rezilienței și stimularea transformării pozitive în Moldova rurală.
Apelul este deschis pentru: Întreprinderile agricole mici şi mijlocii clasificate în conformitate cu Articolul 4. a Legii Nr. 179 din 21-07-2016 care sunt înregistrate și activează în zonele rurale; Întreprinderile care activează în conformitate cu Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM-2):
10.1 Producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne;
10.2 Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor;
10.3 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor;
10.4 Fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale;
10.5 Fabricarea produselor lactate;
10.6 Fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produselor din amidon
10.7 Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase;
10.8 Fabricarea altor produse alimentare;
Întreprinderile care au minim 2 (doi) ani de activitate; Întreprinderile care dispun de minim 50% de capital din costul total al proiectului.
Termenul limită de depunere a dosarului este 19 noiembrie 2024, inclusiv.
Mai multe informații privind apelul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare ale acestora pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneri și anexele acestuia.
Sesiunea de informare va avea loc online, pe 30 octombrie, la ora 11:00. Pentru a participa vă rugăm să vă înregistrați, completând următorul formular.
Doliu în familia marelui poet Grigore Vieru
Raisa, soția regretatului poet Grigore Vieru, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Catedralei Sfântei Teodora de la Sihla.
Potrivit acestora, slujba de priveghi va avea loc duminică, la ora 16:00, în incinta catedrelei. Ulterior, luni va avea loc prohodul.