Poliția de Frontieră a Moldovei sărbătorește 31 de ani de la fondare

Astăzi, 10 iunie 2023, Republica Moldova sărbătorește cei 31 de ani de la fondarea instituției de frontieră. În toți acești ani, Poliția de Frontieră a avut un parcurs marcat de transformări organizaționale și reformări ale domeniilor de activitate, ani cu multe provocări, dar și cu rezultate de excepție în misiunea de securitate a frontierei de stat.

Poliția de Frontieră a Moldovei sărbătorește 31 de ani de la fondare

În context, la sediul central al Poliției de Frontieră din mun. Chișinău a avut loc ceremonia festivă dedicată zilei profesionale. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Președintei Republicii Moldova Maia Sandu, ministrei Afacerilor Interne Ana Revenco, șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, partenerilor externi, polițiștilor de frontieră și alți invitați.

După intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, Şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi a adresat tuturor angajaților mesajul său de felicitare, în care a menţionat că “ În spatele nostru sunt 31 de ani de realizări marcante pentru țară, dar în special pentru fiecare din noi, ori fiecare realizare e un simbol al faptului că noi nu am cedat în fața greutăților și că atunci când lucrăm împreună putem să atingem înălțimi care nu au fost atinse. Astăzi lucrăm pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru viitorul european al copiilor noștri. Istoria noastră ne demonstrează că atunci când suntem uniți nu există obiective pe care nu le putem realiza. Suntem mult mai puternici când lucrăm împreună. Colegi, vă mulțumesc vouă și familiilor voastre pentru devotament și sacrificiu. La mulți ani Poliția de Frontieră!”

Un mesaj adresat tuturor poliţiştilor de frontieră a fost din partea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu: „Vă felicit cu prilejul celei de-a 31 aniversări a Poliției de Frontieră și să vă mulțumesc mult pentru că aveți grijă de hotarele țării noastre și de liniștea cetățenilor noștri. În aceste trei decenii, instituția a trecut prin mai multe transformări și procese de modernizare, însă misiunea voastră de bază a rămas aceeași – să supravegheați frontierele noastre, uneori în condiții complicate, mereu la datorie.”

Ministerul Afacerilor Interne, în persoana doamnei Ana Revenco, în permanență a sprijinit eforturile de profesionalizare și modernizare a Poliției de Frontieră ca instituție capabilă să răspundă eficient la provocările timpului. ,,În numai un an și jumătate, conceptul de apărare și protecție a frontierei de stat a căpătat valențe multiple, generând dezvoltarea și modernizarea poliției de frontieră și făcând din această armă o forță de elită a Republicii Moldova și a Europei.Plecând de la modul de acțiune, supra-specializarea angajaților, dotările de ultimă oră, conectarea la baze de date multiple, dar și la interconectarea cu celelalte arme și cu partenerii internaționali, putem spune că Republica Moldova a creat o adevărată centură de securitate, nu numai pentru teritoriul ei național, ci și pentru întreaga Europa. Acest lucru se datorează muncii continue și cu abnegație a acestor profesioniști care stau de strajă la frontiera noastră” a declarat Ana Revenco.

Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu și rezultate foarte bune demonstrate în diferite misiuni, unii polițiști de frontieră au primit distincții de Stat, MAI și IGPF. Printre menționări a fost „Cupa transmisibilă” pentru trei subdiviziuni de frontieră cu rezultate bune  activitatea de control și supraveghere a frontierei: punct de trecere a frontierei, sector și sector mixt, diploma „Polițistul de Frontieră al anului” și medalia „Cruce pentru devotament” pentru trei câini de serviciu – Ămi, Lachi și Conan.

Tot astăzi, oaspeții au admirat mai multe expoziții de fotografii cu imortalizarea activității de frontieră, tablouri din creațiile angajaților Poliției de Frontieră, desene a copiilor polițiștilor de frontieră și  echipamente speciale din dotarea instituției. La fel, din colecția prietenului nostru Petru Costin au fost expuse ținute militărești ale autorităților de frontieră din diferite țări, drapele domnești şi obiecte istorice. 

Atenția celor prezenți a fost îndreptată și către echipele canine ale Poliției de Frontieră care și-au etalat măiestria în dresajul canin.

Au încins atmosfera de sărbătoare, printr-un program divers de muzică, Fanfara Poliţiei de Frontieră, un grup de polițiști de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD care în premieră a cântat o piesă din propriul repertoriu, Concertino Accordion Band și în încheierea măsuri festive – reprezentantul Republicii Moldova Eurovision 2023 – Pasha Parfeni.

Sărbătoarea dedicată zilei profesionale a început chiar de la prima oră a dimineții, echipa managerială a Poliției de Frontieră a depus flori la Monumentul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul Chișinăului. 

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Caz șocant la Anenii Noi: un copil a fost abuzat sexual de alți doi minori într-un parc din localitate. Victima a ajuns la spital

Un copil dintr-o localitate a raionului Anenii Noi a fost abuzat sexual de alți doi minori, sesizează localnicii, care spun că s-a întâmplat  acum câteva zile, în parcul public din sat, iar băiatul abuzat a fost internat la spital, scrie ipn.md.

Poliția confirmă că a fost înregistrată o sesizare, dar nu oferă detalii.„Pe 29 noiembrie curent, la ora 14.00, poliția din Anenii Noi a fost sesizată despre un caz cu implicarea a trei minori. În prezent sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, fiind inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, Mariana Didenco. Potrivit sursei, cazul este foarte sensibil, motiv pentru care nu pot fi oferite mai multe detalii.  Și reprezentanții Procuraturii Generale au evitat să ofere detalii. „În scopul protejării interesului superior al copilului, în temeiul Legii privind protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, nu vă putem oferi detalii pe caz”, a menționat pentru IPN Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media.

Alexander Dughin ”creierul lui Putin”,: „Republica Moldova va face parte din România, dar România va face parte din Rusia”

”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”, afirmă o postare publicată luni seara pe un cont X atribuit ideologului Alexander Dughin, considerat “creierul lui Putin”, scrie g4media.ro.

  • ”Unde pot fugi woke și elita de democrați pot fugi din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Asta va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte din Rusia”.

Ministerul român de Externe a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Radu Mihail Filip, tot pe X:

  • „Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE pe X.

Alexander Dugin se află pe lista persoanelor interzise în UE, este promotor al ”Uniunii Europene”, din care să facă parte toate statele din URSS, și promotor al unor idei cvasi-naziste despre identitatea rusă.

Alexander Dughin l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar din turul doi al alegerilor prezidențiale, imediat după anunțul victoriei din primul tur prezidențial, spunând că este un ”patriot” și un ”român autentic”.

O analiză publicată de Financial Times în luna august arată că Alexander Dughin, naționalistul rus a devenit un purtător internațional de cuvânt al extremei drepte, a ajuns să aibă o influența globală. Dughin și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, și-au cultivat relații cu partide de la dreapta radicală cum ar fi Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Adunarea Națională din Franța – menținându-și aceste legături prin intermediul unor conferințe, prelegeri și întruniri organizate în Rusia și Europa de Vest, potrivit FT.

În cartea sa din 1997, „Fundații ale Geopoliticii”, care constituie lectură obligatorie la academia militară a Rusiei, Dughin argumenta că „Ucraina, ca stat, nu are nici un înțeles geopolitic”.

În august, fiica lui, Daria Dughina, o jurnalistă ultra-naționalistă, a fost asasinată în apropierea Moscovei cu o mașină-capcană. Foarte mulți presupun că Dughin însuși era de fapt ținta, pentru că, conform informațiilor de la acea vreme, el era cel care trebuia sa se urce în mașina respectivă.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Janis Mazeiks: ,,Exporturile Republicii Moldova către Uniunea Europeană sunt de 13 ori mai mari decât în Rusia”
Articolul anterior
Gest de sprijin pentru Ucraina! Premierul canadian Justin Trudeau a vizitat Kievul
Articolul următor