Deputații au votat astăzi un proiect de lege prin care simplifică procedura de constatare a accidentelor rutiere, în care au fost implicate doar două vehicule, care s-a soldat numai cu deteriorarea nesemnificativă a vehiculelor.
Potrivit proiectului, conflictul poate fi încheiat pe cale amiabilă și fără intervenția poliției dacă: părțile implicate în accident dețin, la data producerii accidentului rutier, polița de asigurare RCA, sau certificatul de asigurare „Carte Verde” (în cazul autovehiculului aflat în posesiunea unei persoane asigurate în străinătate) valabile și emise cu cel puțin 24 de ore anterior momentului producerii accidentului.
Dacă persoana răspunzătoare de producerea accidentului recunoaște vinovăția, cu condiția că conducătorii de autovehicule implicate în accident au posibilitatea tehnică de a fotografia locul accidentului rutier sau a înregistra datele martorilor (dacă acestea există).
Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate circa 11.000 accidente rutiere neînsemnate, adică, care nu s-au soldat cu victime și a căror daune nu depășesc suma de 30.000 lei.
Totodată, potrivit unui Raport de audit intern al Inspectoratului General al Poliției privind cheltuielile suportate în cadrul documentării accidentelor rutiere fără traumatisme de către Serviciul documentare accidente rutiere al Direcției de poliție mun. Chișinău pentru o perioadă de 6 luni (2015/2016), s-a constatat că accidentele soldate doar cu daune materiale au constituit 91,2% în anul 2016 (5.221 din 5.724 cazuri documentate), respectiv – 89,7% în anul 2015 (4.938 din 5.506 cazuri) de accidente de circulație.
Conform auditului, cheltuielile (salarizare, combustibil și de logistică) pentru documentarea unui accident rutier în cazul documentării cu deplasarea la locul producerii acestuia constituie 200,42 lei pentru 1 accident sau 1.046.392,82 lei pentru 5.221 accidente soldate fără persoane traumatizate produse în anul 2016, respectiv – 209,22 lei pentru 1 accident sau 1.033.128,4 lei pentru 4.938 accidente soldate doar cu daune materiale produse în anul 2015.
Generalizarea datelor menționate, permite de a evalua cheltuielile anuale suportate de Poliție pentru documentarea accidentelor soldate cu daune materiale doar în mun. Chișinău la suma de circa 2,079 milioane lei. Reieșind din faptul că în mun. Chișinău se produc 60% din numărul total de accidente neînsemnate înregistrate în țară (5.221 din 8.450 – în 6 luni 2016), extinderea costurilor evaluate la nivel național, indică o valoare de 3,465 mln. lei, fără a ține cont de faptul că cheltuielile de combustibil pentru deplasarea la locul accidentului în limita teritoriului unui raion al țării sunt net superioare celor suportate în limita unui municipiu.
Astfel, întru eficientizarea și optimizarea lucrului agenților constatatori, este benefică oferirea unui asemenea posibilități de aplanare amiabilă a conflictului, fără intervenția unei terțe părți.
Un alt beneficiu al acestui proiect de lege este ameliorarea circulației rutiere, mai cu seama în capitală, reieșind din considerentul că procedura constatării accidentului este una îndelungată, care face imposibilă circulația mașinilor pe o anumită porțiune de drum.
O asemenea procedură este prevăzută în legislația a aproximativ 34 de țări europene, inclusiv România (unde mecanismul de constatare amiabilă de accident, similar celui propus în prezentul proiect, a fost pus în aplicare începând cu data de 1 iulie 2009), Rusia, precum și majoritatea țărilor ale Uniunii Europene.
sursa: www.unimedia.info