Poliţiştii de frontieră din Republica Moldova vor supraveghea graniţele cu ajutorul unor drone de ultimă generaţie

Poliţiştii de frontieră din Republica Moldova vor supraveghea graniţele cu ajutorul unor drone de ultimă generaţie, donate de guvernul german. Peste 40 de angajaţi au fost instruiţi de specialişti străini să folosească aparatele de zbor. Câteva astfel de drone au fost testate astăzi, în apropierea punctului de trecere a frontierei Leuşeni.

După mai multe lecţii teoretice şi practice cu instructorii companiei producătoare a dronelor, poliţiştii de frontieră au arătat astăzi că pot folosi aparatele de zbor pentru a combate infracţionalitatea în zonele lor de responsabilitate, scrie www.tvrmoldova.md.

ADRIANA  BÎRSAN, ofiţer superior, Direcţia Supraveghere Frontieră: „Este bineînţeles mai greu pentru fete, de a utiliza acest aparat pentru că sunt unele caracteristici tehnice pe care noi nu le cunoaştem, este nevoie să depunem mai mult efort. Partea cea mai grea este modul de planificare misiunii, în timpul misiunii programul ne arată acele erori pe care le-am comis. Respectiv nu ne permite să începem zborul”.

Dronele donate poliţiştilor pot filma noaptea, având camere de luat vederi cu termoviziune, şi pot înregistra imaginile. Înălţimea maximă de zbor este de până la cinci kilometri şi autonomia până la 100 de kilometri distanţă.    

NICOLAE GRUSHEVSKI, trainer: „Cele mai importante funcţii ale acestor tipuri de drone ţin de cartografiere şi de misiuni de monitorizare.  Nu are nevoie de o pistă de decolare, decolarea se face vertical şi apoi face o tranziţie spre regimul avion, care-i permite să zboară ca un avion obişnuit”.

CARMELINA TIMOFEI, inspector superior, Direcţia Control al Frontierei: „Vom economisi forţa fizică şi vom acţiona în caz de necesitate în cazul anumitor acţiuni , care sunt desfăşurate de persoane, sau un grup de persoane. În prezent se utilizează prin intermediul personalului, dar pe viitor tendinţa a utilitza mijloace tehnice moderne”.

Dronele le vor fi de ajutor poliţiştilor în combaterea traficului de persoane, migraţiei ilegale, braconajului şi contrabandei în zonele de frontieră. În perioadă următoare vor mai ajunge în Republica Moldova peste 100 de drone.

ANATOLIE CIUMAC, şef de catedră, Centrul de Excelenţă în Securitate la Frontieră: „De la început vor fi însoţiţi de persoane care deja au trecut cursul dat, pe viitor deja singuri le vor mănui. Foarte mult le uşurează munca în locuri greu accesibile, plus că cu ajutorul dronei putem urmări, identifica ifractorii”.

Proiectul privind dotarea cu drone a Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova este finanțat de Germania cu aproape 900 de mii de euro. Aparatele de zbor sunt necesare în condiţiile provocărilor pentru securitatea ţării, generate de războiul din Ucraina.

Crimă oribilă de Revelion, la Cahul. Un tânăr a fost reținut, după ce împreună cu alți indivizi au ucis în bătaie un bărbat

Un tânăr a fost reținut, după ce a ucis în bătaie un bărbat. Crima a avut loc ieri-seara, în jurul orei 20:00, în localitatea Colibași, din raionul Cahul, scrie pulsmedia.md.

Este vorba despre un tânăr de 30 de ani din localitatea Colibași, Cahul. Acesta se afla împreună cu alte persoane, cu care urmau să întâlnească anul nou, la locuința sa, unde nu mai trăiește de ceva timp. Între petrecăreți s-ar fi iscat un conflict, care a culminat cu o tragedie.

Individul împreună cu alți invitați, l-ar fi luat la bătaie cu pumnii și picioarele pe un bărbat de aproximativ 40 de ani, a cărui identitate încă nu a fost stabilită.

Aceștia i-au aplicat cu bestialitate lovituri cu pumnii și picioarele, peste diferite părți ale corpului, până când acesta a decedat. La fața locului a fost solicitată poliția, care l-a încătușat pe proprietarul locuinței.

Dânsul a fost escortat la IP Cahul pentru a fi audiat, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele său fiind inițiat un dosar penal pentru omor intenționat.

Totodată, organul de urmărire penală urmează să stabilească și identitate celorlalți petrecăreți bătăuși, cu ulterioara reținere a acestora, dar și identitate victimei, inclusiv circumstanțele și mobilul crimei.

Un ofițer de investigații al INI, descarcerat de salvatori, la Orhei, după ce s-a izbit cu mașina într-un bloc de beton. Era în stare de ebrietate la volan

Un ofițer de investigații a avut nevoie de ajutor, după ce s-a izbit cu mașina într-un bloc de beton armat. Accidentul a avut loc ieri-dimineață, în jurul orei 05:10, pe traseul R-6, în proximitatea restaurantului Safari, din municipiul Orhei, susțin sursele pulsmedia.md.

foto simbol

Astfel, potrivit surselor, este vorba despre un angajat la Inspectoratului Național de Investigații, în vârstă de 27 de ani. 

Acesta, în timp ce se afla în afara orelor de serviciu, se deplasa cu automobilul personal de marca Ford, când din motive încă nestabilite de anchetă, a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe traseu și s-a izbit violent într-un bloc de beton armat de pe acostament.

În urma accidentului, angajatul INI a rămas bloca între fiarele contorsionate ale automobilului, iar la fața locului a fost nevoie de intervenția unei ambulanțe pentru descarcerarea acestuia, dar și o ambulanță.

Totodată, fiind testat cu aparatul Drager, rezultatele au arătat că acesta avea o concentrație de 0,96 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Pe numele polițistului a fost inițiată o anchetă de serviciu, dar și urmează să fie pornită de către procurori o cauză penală.

Accident cumplit la Cimișlia: O femeie a murit, iar fiica sa de 7 ani a ajuns la spital

O femeie a murit pe patul de spital, iar fiica sa a fost rănită, după ce mașina cu care se deplasau s-a răsturnat. Accidentul a avut loc ieri seara, 31 decembrie, în jurul orei 19:00, la ieșirea din orașul Cimișlia, scrie pulsmedia.md.

Astfel, potrivit surselor, în accident a fost implicat un automobil de marca Toyota Camry, în care se aflau doi soți de 37 de ani și fiica acestora de 7 ani, originari din raionul Comrat.

Șoferul automobilului, în sensul giratoriu de la ieșirea din orașul Cimișlia,  pe traseul M-3, nu a adaptat viteza la condițiile meteorologice și nici nu a ținut cont de faptul că carosabilul era umed, a pierdut controlul volanului, iar automobilul a derapat pe traseu și s-a răsturnat.

Soția și fiica sa au fost preluate de o ambulanță și au fost transportate la spital pentru a li se acorda ajutorul medical necesar. Fata s-a ales cu o fractură a piciorului, iar mama sa cu mai multe traumatisme, inclusiv fiindu-i amputată mecanic o mână.

Ultima a fost internată de urgență în Secția de Reanimare a Spitalului Raional Cimișlia în stare gravă. Medicii au încercat să-i salveze viața, însă din nefericire, în jurul orei 23:20, femeia de 37 de ani a decedat.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Elevii unui gimnaziu din Moldova au colectat circa trei tone de deșeuri electrice și electronice
Articolul anterior
Antreprenoare din Republica Moldova, ce vor dezvolta afaceri prietenoase cu mediul, beneficiază de granturi din partea Guvernului Suediei
Articolul următor