Poliţiştii de frontieră din Republica Moldova vor supraveghea graniţele cu ajutorul unor drone de ultimă generaţie, donate de guvernul german. Peste 40 de angajaţi au fost instruiţi de specialişti străini să folosească aparatele de zbor. Câteva astfel de drone au fost testate astăzi, în apropierea punctului de trecere a frontierei Leuşeni.
După mai multe lecţii teoretice şi practice cu instructorii companiei producătoare a dronelor, poliţiştii de frontieră au arătat astăzi că pot folosi aparatele de zbor pentru a combate infracţionalitatea în zonele lor de responsabilitate, scrie www.tvrmoldova.md.
ADRIANA BÎRSAN, ofiţer superior, Direcţia Supraveghere Frontieră: „Este bineînţeles mai greu pentru fete, de a utiliza acest aparat pentru că sunt unele caracteristici tehnice pe care noi nu le cunoaştem, este nevoie să depunem mai mult efort. Partea cea mai grea este modul de planificare misiunii, în timpul misiunii programul ne arată acele erori pe care le-am comis. Respectiv nu ne permite să începem zborul”.
Dronele donate poliţiştilor pot filma noaptea, având camere de luat vederi cu termoviziune, şi pot înregistra imaginile. Înălţimea maximă de zbor este de până la cinci kilometri şi autonomia până la 100 de kilometri distanţă.
NICOLAE GRUSHEVSKI, trainer: „Cele mai importante funcţii ale acestor tipuri de drone ţin de cartografiere şi de misiuni de monitorizare. Nu are nevoie de o pistă de decolare, decolarea se face vertical şi apoi face o tranziţie spre regimul avion, care-i permite să zboară ca un avion obişnuit”.
CARMELINA TIMOFEI, inspector superior, Direcţia Control al Frontierei: „Vom economisi forţa fizică şi vom acţiona în caz de necesitate în cazul anumitor acţiuni , care sunt desfăşurate de persoane, sau un grup de persoane. În prezent se utilizează prin intermediul personalului, dar pe viitor tendinţa a utilitza mijloace tehnice moderne”.
Dronele le vor fi de ajutor poliţiştilor în combaterea traficului de persoane, migraţiei ilegale, braconajului şi contrabandei în zonele de frontieră. În perioadă următoare vor mai ajunge în Republica Moldova peste 100 de drone.
ANATOLIE CIUMAC, şef de catedră, Centrul de Excelenţă în Securitate la Frontieră: „De la început vor fi însoţiţi de persoane care deja au trecut cursul dat, pe viitor deja singuri le vor mănui. Foarte mult le uşurează munca în locuri greu accesibile, plus că cu ajutorul dronei putem urmări, identifica ifractorii”.
Proiectul privind dotarea cu drone a Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova este finanțat de Germania cu aproape 900 de mii de euro. Aparatele de zbor sunt necesare în condiţiile provocărilor pentru securitatea ţării, generate de războiul din Ucraina.