Polonia vrea să îngreuneze procedura de divoț, mai ales în cazul celor care au copii minori, pentru a reduce numărul acestora

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a anunţat marţi revizuirea legii ce reglementează divorţurile prin modificări ce vor îngreuna acest proces, mai ales în cazul soţilor care au copii minori.

În declaraţii acordate unui săptămânal polonez şi preluate de agenţia EFE, ministrul a declarat că această reformă are drept scop ajutarea familiilor cu copii şi protejarea copiilor, precum şi prevenirea litigiilor care adesea durează ani la rând pentru stabilirea ajutorului economic la care este obligat un părinte după divorţ.

Conform propunerii guvernului polonez, înaintea aprobării unei cereri de divorţ înaintate de un cuplu cu copii minori, judecătorul le va propune celor doi soţi reuniuni de mediere timp de câteva luni pentru a vedea dacă pot totuşi să renunţe la divorţ şi, dacă consideră întemeiat, le poate respinge cererea de divorţ, scrie digi24.ro.

Viceministrul polonez al justiţiei Marcin Romanowski a declarat marţi la postul de radio public polonez că aproximativ 10% dintre cuplurile care cer divorţul renunţă la acest demers în timpul desfăşurării procesului, „procent care sperăm că va creşte la 50% cu ajutorul reuniunilor de mediere”.

Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare. Conform proiectului, va fi necesar doar certificatul de naştere al copilului şi completarea unui formular pe internet astfel încât în cel mult două săptămâni după divorţ părintele să înceapă plata pensiei.

„Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile, mai ales instituţia căsătoriei şi cu atât mai mult în cazul celor care au copii”, a explicat în noiembrie 2020 ministrul polonez al justiţiei, mai notează EFE, citată de Agerpres.

Acesta a precizat marţi că reforma preconizată se află acum în stadiul consultărilor interministeriale, iar noua lege ce reglementează divorţurile ar putea intra în vigoare la începutul anului 2023.

În anul 2020 circa 51.000 de cupluri au divorţat în Polonia, cu 22% mai puţine faţă de anul anterior.

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Familiei, în Capitală

Primăria Municipiului Chișinău informează că de Ziua Internațională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, în capitală vor avea loc un șir de evenimente consacrate rolului familiei în societate.

În organizarea activităților cu și pentru familii sunt antrenate toate subdiviziunile municipale.

În total vor avea loc peste 100 de evenimente referitoare la rolul familiei în schimbările climatice: mese rotunde, seminare, activități cultural-artistice și sportive etc., care vor fi desfășurate în perioada: 15-30 mai, a. c.

În context, informăm că Direcția generală asistență medicală și socială, împreună cu preturile de sector, cu asociațiile medicilor de familie din sectoare, vor desfășura, de asemenea evenimente cu privire la promovarea sănătății în diverse politici de profil.

Partenerul acestor evenimente este Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare, prin intermediul Proiectului „Viața Sănătoasă”.

Genericul Zilei Internaționale a Familiei din acest an este „Familiile și schimbările climatice”.

Polițista moldoveancă cu cele mai puternice brațe! Marina Iordachi, triplă campioană europeană la Armwrestling

Polițista Marina Iordachi are de-a dreptul cele mai puternice brațe, fiind triplă campioană europeană la Armwrestling.

”Spectacol de forță a făcut colega noastră la cel de al 33-lea Campionat european de Armwrestling, unde s-a clasat pe locul I la categoria 80 de kg, brațul stâng, devenind Campioană Europeană printre seniori pentru a treia oară.

Aceasta a concurat cu alte 7 campioane europene și mondiale.

Campionatul European de Armwrestling anul acesta a fost găzduit de orașul Bratislava din Slovacia.

În anul 2023, polițista a devenit dublă campioană europeană la ambele brațe.

Felicitări, Marina!”, se arată în mesajul Poliției Naționale!

De Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu anunță programul Prima Casă PLUS

De Ziua Internațională a Familiei, șefa statului menționează că este nevoie de cât mai multe familii fericite, aici acasă, în Republica Moldova și pentru aceasta trebuie să fie îmbunătățite condițiile lor de viață.

„În multiplele discuții pe care le am în satele și orașele din țară, deseori, tinerii vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să reușească să adune bani pentru o căsuță sau pentru a-și procura un apartament”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Tototadă, șefa statului anunță că a discutat cu reprezentanții Guvernului să extindă programul Prima Casă, să vină cu un program nou – Prima Casă PLUS – prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. De asemenea, Guvernul va crește mărimea acestui program, așa încât tinerii să poată accesa resurse mai multe și să examineze posibilitatea creșterii ponderii garanției oferite de către stat în cadrul acestui program. 

„Ne dorim să vedem cât mai mulți tineri care se stabilesc aici acasă, care își fac familii și care își cresc copiii fericiți. Cu această ocazie, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, vă urez tuturor sănătate, pace și să vă creșteți copiii în bucurie”, a conchis Președinta Maia Sandu.   

2.000 de hamsteri vor fi sacrificați în Hong Kong după depistarea unui focar de COVID-19 printre rozătoare
Articolul anterior
Cine este educatoarea din Suceava acuzată că a agresat sexual şi a violat trei fetiţe cu vârste între 3 şi 7 ani
Articolul următor