Ceremonia de menționare a echipei de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU (GFFFv-MD ) care a finalizat cu succes misiunea în Republica Elenă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Recent, în incinta Direcției Regionale Căutare Salvare nr.1 din capitală a avut loc ceremonia de menționare a echipei de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care a finalizat misiunea de prepoziționare în Republica Elenă și s-a întors în țară.
Ceremonia, desfășurată într-o atmosferă discretă a început cu un minut de reculegere în memoria sergentului Timohin Denis, pompierul USP Florești, care s-a stins din viața în timpul misiunii de stingere a unui incendiu de vegetație în raionul Florești pe data de 14 august, 2024.
La eveniment a participat Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros și conducerea Inspectoratului, colonelul Alexandru Oprea. Oficialii au felicitat echipa și au mulțumit angajații IGSU pentru eforturile depuse în misiuea internațională realizată cu succes în cadrul Mecanismului Protecției Civele al Uniunii Europene alături de colegii din Grecia.
Echipa IGSU formată din 40 de pompieri a fost menționată din partea MAI cu diplome de onoare. Oficialii au apreciat dedicația salvatorilor moldoveni în misiune și au remarcat spiritul de echipă care a dus la finalizarea intervențiilor cu succes.
Amintim că, în perioada 16 iulie – 15 august 2024, echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) a participat la misiunea de prepoziționare în cadrul Programului European de Prepoziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă, regiunea NEA Makri. Acest program a fost organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
În total, pe parcursul programului, echipa IGSU a intervenit pentru stingerea a 8 incendii de proporții, fiind efectuate 19 misiuni de patrulare a zonelor cu risc de izbucnire a focarelor de ardere fiind salvate 3 vieți omenești.
Misiunea de pre-poziționare a reprezentat un pas important în procesul alinierii țării noastre la standardele europene.