Porumbul va fi înlocuit cu o cereală din Africa, în unele zone din România, din cauza secetei

Românii ar putea mânca produse făcute cu o cereală folosită pentru pâine în Africa. Fermierii din Buzău au fost nevoiți să găsească alternative din cauza secetei, scrie antena3.ro.

Principala cereală pentru pâine din Africa a ajuns şi în România. Fermierii din ţara noastră au început să o cultive în locul altor plante, pentru că rezistă mai bine la secetă. În plus, făina este bună şi pentru cei care au alergii. 

Seceta înregistrată în România anul trecut i-a determinat pe agricultori să cultive plante mai rezistente. Așa se face că în județul Buzău vor fi însămânțate în această primăvară peste 1.000 de hectare cu sorg, o plantă care poate înlocui cu succes culturile de porumb.

Sorg-ul este o plantă cultivată pe suprafețe întinse în Africa, iar costurile de înființare sunt destul de mici. Promițătoare sunt și producțiile, care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă.

Fermierii au încercat anul trecut să producă porumb sau rapiţă, însă eforturile lor au fost în zadar. Lipsa precipitațiilor a făcut ca majoritatea culturilor să fie distruse. Aşa că au privit spre Africa, acolo unde plantele sunt obişnuite cu seceta. Şi au ales una care a mai fost cultivată în România în urmă cu mulți ani, însă a fost scoasă din cultură.

Este vorba despre sorg, din ale cărui boabe se poate obține o făină fără gluten, fiind folosită în panificație și patiserie. Cultivatorii au trebuit învețe din mers modalitatea de însămânțare dar și de întreținere a culturii. Solul în care va fi plantat sorg-ul trebuie pregătit cu mare atenție.

Preparatele din făină de sorg pot fi consumate fără nicio problemă de persoanele care au intoleranță la gluten. Iar tulpina plantelor poate fi folosită ca furaj pentru animale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

O femeie din Elveția a decedat şi 11 persoane au fost rănite într-un accident cu turiști în Antalya

O turistă elveţiană şi-a pierdut viaţa şi alte 11 persoane au fost rănite într-un accident rutier în sudul Turciei, transmite AFP, citând media din Turcia şi consulatul general al Elveţiei.

Potrivit agenţiei de stat Anadolu, citată de Agerpres, cei 11 răniţi sunt zece turişti elveţieni şi şoferul turc al microbuzului cu care se deplasau de la aeroportul din Antalya spre un hotel situat în districtul Manavgat, la circa o oră de mers cu maşina.

„O cetăţeană elveţiană a decedat în acest accident rutier”, a indicat viceconsulul general al Elveţiei în Turcia, Jérome Perrenoud-André, contactat de AFP. El nu a fost în măsură să confirme naţionalitatea răniţilor.

Potrivit imaginilor difuzate de media din Turcia, microbuzul a lovit un TIR staţionat pe un drum rapid care leagă Antalya de Alanya, două din principalele staţiuni de pe litoralul mediteranean turc, foarte apreciate de turiştii europeni.

Conform agenţiei Anadolu, femeia decedată era un medic în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire la Chișinău, la Festivalul-Concurs „Prezintă Orchestra Folclor”

Artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire joi, 5 octombrie, la Palatul Republicii în cadrul Festivalului-Concurs Televizat Pentru Tinerii Interpreţi de Muzică Populară „Prezintă Orchestra FOLCLOR”. Concertul începe la ora 18:00 și este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Orchestra de Muzică Populară „FOLCLOR”, Compania Publică TeleRadio Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

În cadrul celei de-a doua etape, vor evolua patru concurenţi: doi la categoria „Instrumentişti” şi alții doi la categoria „Interpreţi”.

În partea a doua a concertului vor avea loc recitaluri de muzică susţinute de artişti consacraţi şi cunoscuţi pe ambele maluri ale Prutului: interpreta Zinaida Bolboceanu și duetul compus din trompetistul Anatolie Nunu și clarinetistul Sorin Zberea. Toţi concurenţii şi interpreţii vor beneficia de acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară „FOLCLOR”, condusă de maestrul Petre Neamţu.

Fructul minune care te ajută să slăbești și să ștergi 10 ani de pe chip
Articolul anterior
Vladimir Zelenski a ajuns în Japonia. Președintele Ucrainei se va întâlni cu Joe Biden și cu ceilalți lideri din G7
Articolul următor