Post fiscal la piața din strada Calea Basarabiei

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că monitorizează în permanență activitatea agenților economici pe bază de risc și întreprinde măsuri de informare și conformare a contribuabililor, scopul fiind conformarea voluntară a acestora la prevederile legislației în vigoare.

În acest sens, în perioada aprilie-prezent, SFS a instituit un post fiscal la piața agricolă din strada Calea Basarabiei, municipiul Chișinău, în scopul monitorizării activității contribuabililor ce desfășoară activitate pe teritoriul administrat de aceasta, transmite Știri.md.

În cadrul activității postului fiscal  au fost stabilite un șir de riscuri sporite pentru administrarea fiscală, și anume:

– neînregistrarea activității de întreprinzător;

– tăinuirea veniturilor din vânzările real efectuate;

– practicarea achitării „salariului în plic” și utilizarea muncii ne(sub)declarate;

– operațiuni economice de proporții cu persoane fizice, persoane fizice ce desfășoară activitate independentă și deținători ai patentei de întreprinzător;

– operațiuni economice de proporții cu persoane fizice cetățeni care practică activitate ilicită.

În scopul prevenirii posibilelor riscuri de încălcare a legislației fiscale în vigoare în domeniul comerțului, au fost distribuite 105 pliante informative, prin care contribuabilii au fost îndemnați să dețină documente necesare privind înregistrarea activității de comerț și documente confirmative privind originea mărfii comercializate și transportate,  să elibereze facturi fiscale la efectuarea tranzacțiilor de vânzare și  să utilizeze echipamentele de casă și de control.

De asemenea, de comun cu administrația pieței au fost petrecute ședințe cu contribuabilii persoane fizice și juridice, privind conformarea voluntară la prevederile legislației în vigoare.

Urmare a analizei agenților economici cărora li s-au distribuit pliante, în unele cazuri s-a stabilit că salariul mediu raportat de agenții economici la situația din trimestrul IV al anului 2022, pentru ultimele trei luni este de o valoare inferioară comparativă cu salariul mediu pe ramura economiei la care se atribuie întreprinderea. În acest sens au fost înmânate 82 scrisori de conformare voluntară la calcularea, declararea și achitarea integrală a plăților salariale.

Ca rezultat, până în prezent au fost încheiate 37 contracte de locațiune noi (în scopul desfășurării activității de întreprinzător), precum și înregistrate – opt persoane cu activități independente, patru agenți economici – persoane juridice, 10 subdiviziuni,  21 echipamente de casă și control și doi agenți economici în calitate de subiecți ai impunerii cu TVA.

Totodată, în luna aprilie au fost inițiate acțiuni de control fiscal prin metoda de verificare operativă la contribuabilii ce desfășoară activitate ilicită pe teritoriul pieței, fiind constatate și sancționate 10 persoane fizice ce practică activitate ilegală de întreprinzător.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Tânăr de 20 de ani, prins cu droguri de circa 3 milioane de lei la el

Un tânăr de 20 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora, în scop de înstrăinare.    

Acesta a fost identificat și stabilit datorită intervenției prompte a polițiștii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Ciocana.   

Polițiștii au stabilit că suspectul este membrul unui grup criminal organizat specializat în comercializarea substanțelor narcotice prin intermediul aplicației ,,Telegram”.     

În timpul reținerii în flagrant, oamenii legii au depistat asupra bănuitului circa 5 kg de substanțe narcotice: 4 mii de pastile ,,ecstasy”, 1020 grame de droguri tip ,,MDMA”, 1120 grame de marijuana (cannabis), 220 grame de heroina și 210 grame de hașiș.    

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate este de circa 3 milioane de lei.    

În temeiul bănuielilor rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri, în privința suspectului, instanța de judecată a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.   

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, suspectul riscă de la 7 la 15 ani de închisoare. 

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.    

Trei mitinguri vor avea loc pe 21 mai la Comrat
Articolul anterior
Zelenski se află în Arabia Saudită
Articolul următor