Deputații din majoritatea parlamentară au revenit la legea anti-propagandă. Cu voturile a 54 de parlamentari de la PAS, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea retransmite emisiuni analitice, cu caracter militar și știri din Federația Rusă. De asemenea, dezinformarea va putea fi deja sancționată, după ce noțiunea a fost introdusă în Codul Contravențional, ca infracțiune, cu amenzile pe care le riscă televiziunile. În continuare, posturile sunt obligate să ofere telespectatorilor produse în proporție de 80 la sută în limba română, moment care a fost criticat de unii deputați socialiști, scrie tv8.md.
Codul serviciilor media audiovizuale a fost completat cu noțiunea de „dezinformare”. În cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația riscă sancțiuni. Cea mai dură sancțiune prevede o amendă de până la 75 de mii de lei și sistarea activității pe durata unui an, în cazul persoanelor juridice. Și tot ieri, deputații au votat pentru revenirea la interdicţia de a difuza emisiuni analitice și ştiri din Federația Rusă. O asemenea prevedere a mai existat în Republica Moldova, dar a fost anulată în anul 2020, de către deputații PSRM și Șor, partide care dețin, prin persoane interpuse, o mulțime de posturi TV, ce retransmit conținut preluat de la televiziunile rusești.
După votul de ieri, posturile TV din Republica Moldova vor putea difuza doar filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse. În schimb, legea permite difuzarea în proporție de 50 la sută din programele străine, ce provin din Uniunea Europeană, Statele Unite sau alte ţări semnatare ale convenţiei europene. De asemenea, televiziunile sunt obligate ca 80 la sută din tot conținutul să fie în limba română. Acest fapt, dar și altele au stârnit indignare în tabara deputaților socialiști.
Posturile de televiziune de stat și private, care au statut național, sunt obligate să producă cel puțin 8 ore de conținut propriu. În caz contrar, riscă amenzi, cum ar fi sistarea dreptului de a primi publicitate pe o perioadă de trei luni, apoi suspendarea licenței și retragerea licenței. Noile prevederi au fost votate de 54 de deputați și intră în vigoare imediat ce sunt publicate în Monitorul Oficial.