Povestea celor doi frați pierduți mai bine de o lună în jungla amazoniană. Cum au fost descoperiți micuții de șase și opt ani

Doi frați cu vârste de șase și opt ani au avut ghinionul să se rătăcească în jungla amazoniană. După mai bine de o lună de la dispariție, însă, cei doi au fost găsiți.

Doi băieți cu vârste de doar șase și opt ani au fost salvați după mai bine de o lună de la momentul în care s-au rătăcit în vasta junglă amazoniană din Brazilia, scrie fanatik.ro.

Doi frați rătăciți în jungla amazoniană, găsiți după mai bine de o lună

Glauco Ferreira, în vârstă de opt ani, și fratele său cu doi ani mai mic, Gleison, s-au pierdut în jungla amazoniană dintr-o joacă. Aceștia încercau să prindă mici păsări într-o zonă împădurită din apropierea orașului Manicore, din statul Amazonas. Cei doi s-au îndepărtat de locul în care se aflau și s-au pierdut în desișul junglei în data de 18 februarie.

La o lună după dispariția subită a celor doi, Glauco și Gleison au avut norocul incredibil de a fi găsiți, din pură întâmplare, de un tăietor de lemne, în cursul zilei de marți, 15 martie.

Cei doi au fost duși de urgență la spital și au fost tratați, pentru că sufereau de malnutriție, în urma săptămânilor petrecute în junglă.

Sute de localnici au depus eforturi pe parcursul mai multor zile pentru a încerca să-i găsească pe cei doi micuți, însă eforturile acestora au fost îngreunate de sezonul ploios. În această perioadă, jungla amazoniană este un labirint mult mai dificil de străbătut, iar băieții nu au fost de găsit nicăieri.

Autoritățile au decis să renunțe la căutări în data de 24 februarie, la aproape o săptămână după ce copiii s-au pierdut. Totuși, oamenii de rând au continuat să-i caute în continuare, fără succes însă.

La aproape patru săptămâni distanță de la momentul dispariției, un tăietor de lemne ce se afla la aproximativ 6 kilometri distanță de satul Palmeira, din care au dispărut copiii, i-a găsit pe cei doi în junglă.

Incidentele nefericite de acest fel sunt relativ frecvente

Unul dintre băieți a început să strige după ajutor, asta după ce a auzit sunetul toporului care lovea copacii din apropiere. Bărbatul s-a luat după țipete și astfel i-a găsit pe cei doi copii, întinși pe jos, slăbiți, înfometați și cu o mulțime de zgârieturi și răni pe corpuri.

Conform informațiilor din presa locală, băieții le-au declarat părinților că nu au mâncat nimic în cele aproape patru săptămâni de rătăcire prin junglă și că au băut doar apă de ploaie.

Imediat ce tăietorul de lemne i-a descoperit, i-a luat pe cei doi și a anunțat autoritățile. Glauco și Gleison au fost duși de urgență la spitalul regional din Manicore, de unde au fost transferați cu elicopterul la spitalul din Manau.

Nu este prima dată când o persoană se pierde în jungla amazoniană. Sunt chiar relativ frecvente astfel de episoade, iar multe dintre ele nu au un final fericit.

În ianuarie 2021, pilotul Antonio Sena a petrecut nu mai puțin de 36 de zile întruna dintre cele mai izolate zone ale pădurii tropicale din Braziliei, după ce avionul la manșa căruia se afla s-a prăbușit. Acesta a reușit să se deplaseze 28 de kilometri pe parcursul lunii, timp în care a slăbit 25 de kilograme. A avut norocul să audă o drujbă și astfel a ajuns la o tabără a muncitorilor care adună nuci din pădurea tropicală.

Mai puțin noroc a avut însă o tânără indigenă în vârstă de 18 ani, care în 2008 s-a rătăcit pentru nu mai puțin de 50 de zile după ce a plecat la vânătoare. Aceasta a fost găsită în viață, dar a murit la scurt timp după ce a fost salvată.

Trei bărbați au fost arestați pentru escrocherie în proporție de aproape un milion de lei. Ce schemă au pus la cale

Trei bărbați de 25, 27 și 30 de ani, originari din Chișinău, Bălți și Căușeni au fost arestați, fiind învinuiți de escrocherie în valoare de aproape un milion de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.  

Ofițerii de investigație ai Direcției de Poliție Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Principal, au documentat timp de două luni activitatea infracțională  a bărbaților. Aceștia au creat o societate comercială prin intermediul căreia au convins un reprezentant al unei companii despre existența unui lot de grâu de 350.000 de kg, destinat realizării,  eliberând fraudulos acte administrative.  Ca urmare, persoana juridică a efectuat o tranșă pe contul persoanelor vizate, în sumă de 900.000 de lei.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, fiind efectuate  percheziții autorizate, de unde au fost ridicate mai multe carduri bancare, stick-uri, ștampile, purtători de informație, dar și alte acte false.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, bărbații au fost reţinuţi, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost arestați preventiv pe un termen de 30 de zile.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de  la 8 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu suportul mascaților din cadrul  BPDS „Fulger”.

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Reguli noi pentru serviciile digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau servicii digitale vor fi mai protejate. Un set de prevederi în acest sens au fost incluse în legea privind contractele de furnizare de conținut digital și servicii digitale, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului European privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, documentul prevede stabilirea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

De asemenea, documentul conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.

La fel, vor fi eliminate barierele privind dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale, prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului, va aduce actele sale normative în concordanță cu acesta.

Cât de mult crede Putin în negocierile pentru pace. Kremlinul schimbă narativul războiului după modelul lui Stalin. „Rușii sunt îndemnați să se sacrifice pentru Mama Rusie”
Articolul anterior
O tânără din Ucraina a devenit celebră după ce a arătat pe TikTok cum se descurcă ea și familia ei de la începerea războiului
Articolul următor