Povestea de viață a celei mai bogate femei din lume! Creatoarea brandului Zara a renunțat la școală de la 11 ani

Mii de femei din întreaga lume trec în fiecare zi pragul magazinelor ei, îi admiră creaţiile, le cumpără. Visul unei simple cusătorese, care a pornit de jos în viaţă, s-a împlinit: şi-a clădit averea pe satisfacţia clientelor care se regăseau în ceea ce le oferea ea. Dar din miile de femei care se îmbracă de la Zara puţine ştiu că în spatele uneia dintre cele mai mari afaceri din lumea modei s-a aflat din prima zi Rosalia Mera. 

Rosalia-Mera-ZARA

La 11 ani, Mera s-a lăsat de școală și s-a apucat de croitorie.

Rosalia Mera Goyenechea s-a născut pe 28 ianuarie 1944, într-o familie din clasa muncitoare din La Coruña, oraşul port al Galiciei. Tatăl ei lucra pentru o companie de utilităţi, iar mama ei era angajată la o măcelărie.

Rosalia a renunţat la gimnaziu, iar în 1963 l-a întâlnit pe Ortega, fiul unui angajat de la căile ferate, care la rândul lui a renunţat la şcoală la 13 ani pentru a munci ca agent de livrări pentru un mic producător. Când s-au cunoscut, el lucra la un magazin de haine în La Coruña, iar ea la altul. S-au căsătorit în 1966 şi au doi copii – un băiat, Marcos Ortega, şi o fiică, Sandra Ortega.

Rosalia Mera Portrait Session

Împreună cu soțul ei, Amancio Ortega, croia rochii de seară și lenjerie intimă în sufragerie.

Cei doi soţi au început să croiască rochii şi lenjerie după designul conceput de Rosalia. La început, produsele sale au şocat puţin, dar au devenit repede populare. Liberalismul pe care îl insuflau creaţiile ei au reprezentat o gură de oxigen în anii întunecaţi de după dictatura lui Francisco Franco, scrie cotidianul britanic The Independent.

SPAIN

Cuplul şi-a extins repede afacerea, dezvoltând operaţiuni de producţie, angajând sute de oameni, apoi deschizându-şi primul magazin. La început, au vrut să-şi numească magazinul Zorba, după ce în 1964 au văzut filmul „Zorba grecul”, dar s-au răzgândit când au descoperit un bar cu acelaşi nume, la două blocuri mai încolo. Aşa că au luat literele pe care doreau să le lipească pe firmă şi au început să le rearanjeze în joacă, să vadă ce le iese. S-au hotărât să-i zică Zara.

Afacerea s-a dezvoltat în alte oraşe din Spania, apoi în Portugalia, şi de acolo s-a întins în toată lumea. Şi, ca o dovadă că a fost un bussines solid, Zara a rămas un colos şi după ce soţii Mera s-au despărţit în 1986.

Rosalia n-a mai lucrat la Zara, dar a rămas în conducerea firmei până în 2004. S-a dedicat mai mult acţiunilor caritabile, pe care le-a dus la bun sfârşit prin intermediul fundaţiei înființată cu soţul ei pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi.

DESCHIDERE - MAGAZIN ZARA - SIBIU

În 2001, Rosalia Mera a obţinut 600 de milioane de dolari din vânzarea la bursă a unei cote de acţiuni la Inditex. Cu banii obţinuţi şi-a diversificat investiţiile, a cumpărat o crescătorie piscicolă şi o companie care produce un sistem de amprentare a bebeluşilor. Totodată, a investit în Hotelul Bulgari din Londra, scrie New York Times.

Ultimii ani i-a petrecut în La Coruña, unde mai ieşea din când în când la un film sau la o terasă. Asta nu înseamnă că şi-a pierdut anvergura publică în ţara sa. În ciuda îmbogăţirii sale rapide, Rosalia Mera a rămas cu picioarele pe pământ, exprimându-se fără rezerve împotriva politicii de austeritate a guvernului spaniol, împotriva reglementării avortului şi a reducerii programelor publice de educaţie şi de sănătate. Ea a vizitat tabăra protestatarilor care manifestau împotriva exceselor capitaliste şi a demonstrat că, oricâţi bani ai avea, trebuie să rămână aproape de problemele oamenilor simpli.

Și-a investit banii în proiecte „de suflet”, printre care o companie care căuta tratamente pentru cancer și o alta care încearcă să-i integreze în societate pe cei cu dizabilități fizice sau psihice, cum este fiul său, Marcos. Era și investitor major la Hotelul Bulgari, din Londra. Puțini știu însă că Mera era și un artist talentat, câștigând o competiție pentru tineri muzicieni de jazz, în Spania.

969418s

A ocupat locul 66 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Cu o avere estimată de revista Forbes la 4,5 miliarde de euro, Rosalia Mera era cea mai bogată femeie din Spania şi ocupa locul 66  în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Fostul ei soț, Ortega este în prezent al patrulea cel mai bogat de pe glob, cu un venit net de 51,3 miliarde de dolari.
Dar deja de un an, imperiul care a cucerit lumea este în doliu. „Mama Zara” a încetat din viaţă pe 15 august 2013, în urma unui accident vascular suferit cu o zi înainte. Avea 69 de ani, iar în domeniul retailerilor de modă era ceea ce a fost Steve Jobs pentru Apple. O vizionară.

Surse: http://www.eva.ro/, http://www.ziare.com/

Cetățenii moldoveni vor putea călători cu buletinul în UE. Documentele se schimbă în 2025

Din 2025 cetățenii Republicii Moldova ar putea călători cu buletinul în țările din Uniunea Europeană, a declarat directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, din luna martie a anului viitor, actele de identitate vor fi îmbunătățite, scrie radiomoldova.md.

„Sperăm din anul viitor să emitem, dar nu mai târziu de martie 2025, să venim cu un nou buletin de identitate, cartea de identitate a cetățeanului, care va corespunde întru tot cerințelor europene. Ele vor avea și un purtător de informații. Marele avantaj al noilor cărți de identitate, buletine de identitate, cu timpul, ele vor fi suficiente pentru a călători inclusiv în Uniunea Europeană. Exact același lucru este valabil și în cazul, de exemplu al Ucrainei, cu care doi ani în urmă a fost semnat un protocol prin care pot trece frontiera cei cu buletine biometrice”, a declarat Mircea Eșanu.

Amintim că ultima data Guvernul a modificat buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare ale vehiculelor în 2015. Astfel cetățenii care și-au perfectat acte ulterior au beneficiat de modele noi de documente. Această modernizare se încadrează în cerințele standardelor și directivelor europene.

Deficit bugetar în Republica Moldova. Ce arată datele Ministerului de Finanțe

În prima lună a anului curent, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit aproximativ 4,5 miliarde de lei, anunță Ministerul Finanțelor, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit instituției, încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit circa 2,34 miliarde lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce încasările din veniturile administrate de Serviciul Vamal au fost de circa 2,35 miliarde de lei, în scădere cu aproape 13%.

Datele publicate de Ministerul Finanțelor relevă că cea mai mare scădere a veniturilor s-a înregistrat la TVA la marfurile importate – cu circa 458 milioane lei, până la 1,56 miliarde lei, ceea ce este cu 22,7% mai puțin decât în prima lună din 2023.

Pe de altă parte, au crescut cu 16% încasările din TVA la marfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova și cu circa 30% – încasările din accize.

Potrivit Ministerului Finanțelor, cheltuielile de la bugetul de stat au constituit 5,6 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 4,2%.

Mai mult de jumătate din cheltuieli au fost pentru protecția socială, în special transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS).

În consecință, executarea bugetului de stat, la finele lunii ianuarie 2024, s-a încheiat cu deficit în sumă de 1,15 miliarde de lei, cu aproape o treime mai mare decât în prima lună a anului 2023.

Sursele de finanțare a deficitului bugetar s-au format din surse interne în sumă de 1,93 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei au fost împrumuturi interne de la instituțiile nefinanciare și financiare.

În schimb, finanțarea din surse externe în prima lună a acestui an s-a prăbușit la doar 93 milioane lei, comparativ cu împumuturi de 3,13 miliarde lei în ianuarie 2023.

În consecință, la finanțarea externă s-a înregistrat un sold negativ de 455,7 milioane, or în ianuarie 2024 pentru rambursarea împrumuturilor externe au mers aproape 549 milioane lei, triplu față de ianuarie 2023.

Guvernul a planificat, în bugetul de stat din acest an, să obțină venituri de 66,63 miliarde lei și să facă cheltuieli de 82,22 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat ar urma să constituie 15,59 miliarde lei.

Transportatorii au intrat în grevă națională, timp de 3 zile

Cursele raionale și interraionale sunt puse pe stop, de astăzi până pe 29 februarie. Anunțul a fost făcut, anterior, de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, care a precizat că acțiunea este un „semn de protest față de adoptarea unor reglementări antieuropene în domeniul transporturilor”, scrie unimedia.info.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, a transmis printr-un comunicat de presă că, „în ultimele zile operatorii de transport au fost supuși unor presiuni fără precedent din partea autorităților”.

Anunțul vine în contextul în care, pe 25 februarie, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a venit cu un apel către operatorii de transport rutier în care cere să fie asigurată respectarea necesității de mobilitate a cetățenilor, prin prestarea neîntreruptă a serviciilor de transport rutier, astfel încât „să fie evitată încălcarea drepturilor oamenilor și crearea dificultăților de acces la serviciile publice de calitate”.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, a declarat că ANTA va interveni dur ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute.

„Nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. (…) Eu din ce am auzit este faptul că această asociație vrea ca situația în transport să rămână așa cum a fost până acum – să nu facă rutele, pentru că avem zeci de situații în care au autorizații dar nu fac rutele, (…) să nu dea bilete, (…) nu vor să îmbunătățească parcul de microbuze. (…) Vor să mențină monopolul, licența se dădea pe 7 ani, ei vor să o mențină la nesfârșit”, a declarat Spînu.

Situație gravă în Mariupol. Oficial ucrainean: „Orașul este acum în Evul Mediu. Oamenii își spală hainele în bălțile de pe străzi”
Articolul anterior
Vladimir Zelenski a salutat decizia istorică a Uniunii Europene de a acorda statutul de candidat la UE pentru Ucraina
Articolul următor