Povestea enigmaticului Cristobal Balenciaga, designerul consumat de perfecțiunea absolută. După moartea sa, brandul a creat moda

După moartea sa, brandul a creat moda „adidașilor urâți”, preferați ai vedetelor din toată lumea. Cristobal Balenciaga, creatorul unui adevărat imperiu al modei, a fost preferatul unor vedete precum Elizabeth Taylor. La jumătate de secol de la moatea designerului, brandul încă reușește să depășească limitele convenționalului și să fascineze, scrie romaniatv.ro.

Cristóbal Balenciaga, cel supranumit „designerul designerilor” și care a construit un adevărat imperiu al modei, s-a născut în 1895, într-un mic sat de pescari basci din Spania.

Cristobal a fost unul dintre cei trei copii a căror mamă, după moartea timpurie a soțului ei, a întreținut familia lucrând ca croitoreasă. Balenciaga a fost un copil precoce, fascinat de munca mamei sale și mereu alături de ea.

În ziua de azi, numele de Balenciaga a devenit sinonim cu bascheții supradimensionați care sunt creați intenționat să arate „murdari și purtați”, sau cu confortabila încălțăminte sport care arată aproape ca niște șosete. Desigur aceste modele de încălțăminte au devenit preferatele tinerilor și a vedetelor din lumea întreagă de la modelul Bella Hadid, actrița Tracey Ellis Ross, sau criticul de la Bravo ai stil!, Maurice Munteanu.

Designerul Cristobal Balenciaga a ales să se detașeze de ceilalați designeri din generația lui precum Christian Dior sau Yves Saint Laurent prin încercarea constanta de a depăși limitele tendințelor pe care le dicta moda timpului său.

Prima sa introducere în lumea modei a fost taiorul unei aristocrate locale, Marchiza de Casa Torres. Într-o zi Cristobal, abia un adolescent la vremea aceea, a oprit-o pe stradă pentru a-și manifesta admirația față de ea, iar marchiza l-a rugat pe băiat să-i croiască un taior identic.

Cristobal Balenciaga, prima casă de modă a purtat numele celei care i-a dat viață

În 1917 Cristobal Balenciaga și-a deschis prima sa casă de Haute Couture numită „Eisa”, prescurtarea numelui de fată al mamei sale. Din cauza războiului civil a fost nevoit să se mute la Paris, unde a deschis un nou magazin în 1937. Aici s-a născut brandul Balenciaga. Prezentarea primei colecții a avut mare succes la presă și la cumpărători.

În anii 50 și 60, Balenciaga era cunoscut pentru formele mari și neobișnuite. Spre deosebire de alți designeri, a folosit linii fluide, umeri largi și volume mari. Cu purtabilitatea, precizia și atractivitatea hainelor sale, el și-a câștigat un loc în moda mainstream la acea vreme. Balenciaga era cunoscut pentru paltonul în formă de cocon, fusta balon și rochia ce aemănătoare unui „sac” stilizat. Cristóbal nu început un design cu schițe ca majoritatea celorlalți designeri. A început imediat cu țesătura și a creat astfel de haine.

Marile actrițe ale cinematografiei precum Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Ava Gardner sau prima doamnă a SUA, Jackie Kennedy, au dezvoltat o adevărată pasiune pentru creațiile lui Cristobal Balenciaga.

Cristóbal Balenciaga a fost un profesionist desăvârșit – un perfecționist absolut. Deși avea o atracție pentru bărbați tineri și, la fel ca Dior, avea iubiți, sufletul lui era dedicat croitoriei. A creat rochii de seară minunate, dar dăruirea lui față de arhitectura vestimentației a fost cea care i-a oferit o măiestrie neatinsă de niciun alt couturier.

Privat, introvertit și, cel puțin la suprafață, auster, Balenciaga și-a dedicat cea mai mare parte a orelor de lucru perfecționării și simplificării croiului și liniei sale. Se spune că ori de câte ori Balenciaga nu putea dormi, putea fi descoperit stând lângă o fereastră, pliând țesatura perdelelor în mod repetat până când reușea să rezolve problema care îl frământa.

Ultimele cuvinte ale designerului posedat de obsesia pentru perfecțiune

Opera sa a fost descrisă ca fiind egală cu sculptura, arhitectura și obiectul de artă prin precizia și alura. Cu toate acestea, expertul și-a închis casa din Paris în 1968, înainte de a muri patru ani mai târziu la vârsta de 77 de ani. Casa de modă a rămas tăcută timp de aproape două decenii, înainte ca un nou val de designeri să fie angajați, în succesiune rapidă, pentru a transporta brandul în secolul 21.

Se spune că ultimele cuvinte ale lui Balenciaga, când și-a închis casa de modă în 1968, ar fi fost: „Este viața unui câine”. Cert este că designerul al cărui nume, chiar și la aproape 50 de ani de la moartea sa, se află în fruntea oricărei liste în ceea ce privește moda secolului al XX-lea, și-a luat opera foarte în serios.

Cu siguranță, în retrospectivă, se pare că tot ceea a creat Balenciaga de la începutul anilor 50 până când a murit, a fost studiat, intelectualizat și chiar perfecționat. Nu e de mirare că Cristobal Balenciaga este încă descris pe bună dreptate drept „designerul designerilor”.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

O tânără însărcinată în 8 luni povestește cum a reușit să treacă granița în Polonia cu cele 3 fiice, ajutată de polițiști bieloruși
Articolul anterior
Jeff Bezos: „În viitor oamenii se vor naște în spațiu și vor vizita Pământul în vacanță”
Articolul următor