Povestea impresionantă a gemenelor furate din spital la naștere, apoi vândute, care s-au reunit datorită unui clip postat pe TikTok

Amy și Ano sunt gemene identice, dar imediat după ce s-au născut au fost luate de la mama lor și vândute unor alte familii. S-au regăsit întâmplător după mulți ani, datorită unei emisiuni de talente și a unui clip postat pe TikTok. Încercând să afle ce s-a întâmplat la nașterea lor, au descoperit că se numără printre miile de bebeluși din Georgia furați din spitale și vânduți, relatează BBC citat de digi24.ro.

„Mi-e frică, sunt foarte speriată. Nu am dormit toată săptămâna. Aceasta este șansa mea de a obține în sfârșit câteva răspunsuri despre ceea ce ni s-a întâmplat”, spune Amy, într-o cameră de hotel din Leipzig.

Aceasta este femeia care ar fi putut să ne vândă”, spune sora ei geamănă, Ano.

Recunoaște că este și ea nervoasă, dar doar pentru că nu știe cum va reacționa și dacă își va putea controla furia.

Este sfârșitul unei lungi călătorii. Fetele au ajuns în Germania, în speranța că vor afla adevărul. Se întâlnesc în sfârșit cu mama lor biologică.

În ultimii doi ani, și-au făcut o idee despre ce s-a întâmplat. Au descoperit că mai există zeci de mii de oameni în Georgia care au fost, de asemenea, luați din spitale când erau bebeluși și vânduți, de-a lungul deceniilor. În ciuda încercărilor oficiale de a investiga ce s-a întâmplat, nimeni nu a fost încă tras la răspundere.

Povestea modului în care Amy și Ano s-au descoperit reciproc începe când aveau 12 ani.

Amy Khvitia se afla la casa nașei ei de lângă Marea Neagră și se uita la programul ei TV preferat, Georgia are Talent. Pe ecran era o fată care dansa și care semăna leit cu ea. Era identică.

„Toată lumea o suna pe mama mea și o întreba: „De ce dansează Amy sub alt nume?””, spune ea.

Mama ei a încercat să-i distragă atenția. „Toată lumea are o sosie”, i-a spus ea.

Șapte ani mai târziu, în noiembrie 2021, Amy a postat pe TikTok un videoclip în care apărea cu părul vopsit albastru și un piercing în sprânceană.

La 320 de kilometri distanță, în Tbilisi, o altă tânără de 19 ani, Ano Sartania, a văzut clipul și a încercat să dea de urma fetei cu cercel în sprânceană, dar nu a reușit să o găsească, așa că a distribuit clipul pe un grup de WhatsApp studențesc pentru a vedea dacă cineva poate ajuta. Cineva care o cunoștea pe Amy a văzut mesajul și le-a conectat pe Facebook.

Amy a știut imediat că Ano era fata pe care o văzuse cu ani în urmă la Georgia are Talent.

„Te caut de atâta vreme!” i-a scris ea.

„Și eu”, a răspuns Ano.

În următoarele câteva zile, au descoperit că au multe în comun. Amândouă s-au născut în maternitatea Kirtskhi – care nu mai există – în vestul Georgiei, dar, conform certificatelor lor de naștere, zilele de naștere erau la distanță de câteva săptămâni.

Le plăcea aceeași muzică, le plăcea să danseze și chiar aveau aceeași coafură. În plus, au descoperit că au aceeași boală genetică, o tulburare osoasă numită displazie.

„De fiecare dată când aflam ceva nou despre Ano, lucrurile deveneau mai ciudate”, spune Amy.

S-au întâlnit față în față după o săptămână.

„Parcă mă uitam în oglindă – exact aceeași față, exact aceeași voce”, spune Amy.

Au decis să-și confrunte familiile și, pentru prima dată, au aflat adevărul. Fuseseră adoptate, separat, la câteva săptămâni distanță, în 2002.

Amy era supărată. Simțea că întreaga ei viață fusese o minciună.

„Este o poveste nebunească, dar e adevărată”, spune ea.

Ano era „furioasa și supărată” pe familia ei.

„Voiam doar să se termine discuțiile dificile, ca să putem merge cu toții mai departe”, spune ea.

Săpând mai adânc, gemeniele au descoperit că detaliile din certificatele lor oficiale de naștere, inclusiv data la care s-au născut, erau greșite.

Mama lui Amy nu putea face copii. A spus că a aflat de la o prietenă că există un copil nedorit la spitalul local. Trebuia să plătească doctorii, dar putea să o ia acasă și să o adopte.

Mamei lui Ano i s-a spus aceeași poveste.

Niciuna dintre familiile adoptive nu știa că fetele sunt gemene și, în ciuda faptului că au plătit mulți bani pentru le adopta, ei spun că nu și-au dat seama că este ilegal. Georgia trecea printr-o perioadă de tulburări și, din moment ce personalul spitalului era implicat, au crezut că este totul e legal. Nicio familie nu a dezvăluit câți bani a plătit pentru adopție.

Gemenele au vrut apoi  să afle dacă părinții lor biologici au fost cei care le-au vândut.

Amy a găsit un grup de Facebook dedicat reunirii familiilor georgiene cu copii suspectați a fi adoptați ilegal la naștere și și-a împărtășit povestea.

O tânără din Germania a răspuns, spunând că mama ei a născut gemene la Maternitatea Kirtskhi în 2002 și că, în ciuda faptului că i s-a spus că fetele au murit, acum are îndoieli.

Testele ADN au dezvăluit că fata din grupul de pe Facebook era sora lor și locuia cu mama lor biologică, Aza, în Germania.

Amy era disperată să o întâlnească pe Aza, dar Ano era mai sceptică.

„Aceasta este persoana care poate că te-a vândut, nu o să-ți spună adevărul”, a avertizat ea.

Chiar și așa, a fost de acord să meargă în Germania cu Amy pentru a o susține.

Grupul de Facebook pe care gemenele l-au folosit, Vedzeb, înseamnă „căutare” în georgiană. Conține nenumărate postări de la femei care spun că angajații spitalului le-a spus că bebelușii lor au murit, dar mai târziu au descoperit că decesele nu au fost înregistrate și că copiii lor ar putea fi încă în viață.

Alte postări sunt de la copii precum Amy și Ano, care își caută părinții naturali. Grupul are peste 230.000 de membri și, împreună cu accesul la site-urile de teste DNA, a dezvăluit un capitol întunecat din istoria Georgiei.

Grupul a fost înființat de jurnalista Tamuna Museridze în 2021, după ce a descoperit că a fost adoptată. Ea și-a găsit certificatul de naștere, cu detalii incorecte, atunci când făcea curățenie în casa mamei sale, care murise.

Ea a deschis grupul pentru a-și căuta propria familie, dar a ajuns să dezvăluie un scandal de trafic de copii care afectează zeci de mii de oameni și care se întinde pe zeci de ani.

Ea a ajutat sute de familii să se reunească, dar încă nu și-a găsit-o pe a ei.

Tamuna a descoperit o piață neagră a adopțiilor care s-a extins în Georgia de la începutul anilor 1950 până în 2005.

„Este de neimaginat, au fost furați până la 100.000 de copii. A fost sistemic”, spune ea.

Tamuna a calculat această cifră pe baza numărului de persoane care au contactat-o, combinat cu intervalul de timp și răspândirea cazurilor la nivel național.

Tamuna spune că mulți părinți i-au spus că, atunci când au cerut să vadă cadavrele bebelușilor lor morți, li s-a spus că au fost deja îngropați în spital. Între timp a aflat că nu au existat niciodată cimitire în spitalele din Georgia. În alte cazuri, părinților li se arătau bebeluși care muriseră cu ceva timp înainte și erau păstrați la morgă.

În Leipzig, Amy și Ano s-au întâlnit cu Aza, mama lor biologică, în sfârșit.

Aza a alergat la ele și le-a îmbrățișat strâns, minute întregi, fără să scoată un cuvânt.

Gemenele au povestit mai târziu că mama lor a spus că a fost bolnavă după ce le-a născut și a intrat în comă. Când s-a trezit, personalul spitalului i-a spus că, la scurt timp după naștere, bebelușii au murit.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Ai probleme cu colesterolul? Alimente interzise
Articolul anterior
Burse mai mari pentru studenți!
Articolul următor