Povestea lui Vasile, tânărul fără brațe din Chișcăreni care și-a deschis o mică afacere

Acum 11 ani, Vasile Moraru din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei, a rămas fără ambele mâini, acest lucru însă nu l-a oprit să viseze la un viitor prosper. Tânărul și-a deschis o mică afacere în care împreună cu doi consăteni de-ai săi produce câteva tipuri de pavaje pentru curte.

separator
În anul 2008, pe 14 februarie, Vasile a mers să câștige un ban, iar soarta a fost prea crudă cu el, mașina de balotat paie i-a smuls ambele mâini. Avea doar 19 ani și multe vise așteptau să fie realizate, dar în acea zi părea că totul s-a sfârșit. Peste un timp însă, tânărul nu s-a dat bătut, s-a căsătorit, iar astăzi se poate mândri și cu o afacere proprie – un atelier în care produce pavaj.

Ce-i drept, fără ambele brațe, tânărul nu prea poate face multe lucruri, de obicei îi ghidează pe cei doi angajați ai săi, și transportă pavajul într-un loc special destinat acestor materiale de construcție.

Vasile nu prea preferă să vorbească despre problema sa de sănătate. Spune însă că nu-i este ușor, iar protezele pe care le are nu îi sunt de ajutor. Cu răbdare și mult efort însă le reușește pe toate.

„Trecem așa…pe unde greu, pe unde ușor, dar încetișor – depășim. Proteze le nu sunt ca mâinele proprii, este foarte greu cu proteze. În primul rând ele sunt grele…”, spune Vasile.În afacerea pe care o are, Vasile spune că atât el cât și cei cei doi muncitori ai săi depun multă dăruire. De asemenea, angajații spun datorită lui Vasile au și ei un loc de muncă, iar de clienți nu duc lipsă.

„Trebuie să-l faci cu voință, să meargă procesul bine deoarece, la urmă pavajul să iasă sută la sută bun.”. „E bine pentru că este un loc unde să te poți dezvolta aici în sat, să nu cauți în altă parte.”

Vasile a fost crescut mai mult de bunica sa, care i-a oferit și încăperea unde și-a deschis atelierul. Ea ne-a spus că atât ea cât și întreaga lui familie au reacționat cu bucurie atunci când au auzit că vrea să-și câștige propria bucată de pâine cu forțele proprii. De asemenea, cu lacrimi în ochi, bătrâna spune că nu va uită niciodată seara în care tatal lui Vasile i-a dat vestea că nepotul său a rămas fără brațe.

„Ionel, mamă, mamă, Vasile a nostru a rămas fără mânuțe. Și așa s-a început scârba cea mare.” În același timp, bătrâna spune că i se rupe inima de milă atunci când Vasile nu poate de unul singur să mănânce sau să facă alte lucruri.

„Când l-am văzut că s- a aplecat și a apucat cu gurița pâinea și farfuria cu borș am ieșit afară. Nu am mai putut sta să mă uit la el. De atunci nu este zi în care să mă u it ce face și să vărs lacrimi.”, spune Tatiana Lungu, bunica lui Vasile.

La 30 de ani, cu familie, un copil și fără ambele mâini, Vasile își pune speranța în propriile forțe și în afacerea pe care o dezvoltă. De ceva vreme, pe lângă pavajul pe care îl produce, a început și fabricarea burlanelor. De la stat… are o pensie de doar … 230 de lei.

Poți vedea reportajul pe www.tvc.md

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

O femeie din Brăila încă îşi aşteaptă copilul dispărut în urmă cu 25 de ani
Articolul anterior
Eleva liceului ,,Liviu Deleanu” din Chișinău este câștigătoarea concursului ,,The Magic Voice” din România!
Articolul următor