Povestea unei filipineze care locuiește la Cimișlia și face agricultură. A învățat limba română în doar șase luni

Opt ani în urmă nici nu știa de existența unui asemenea stat – Republica Moldova, dar când a ajuns aici, a reușit să învețe limba română în doar șase luni.

Povestea unei filipineze care locuiește la Cimișlia și face agricultură

Acum, vorbește mai bine decât mulți dintre băștinași. În cadrul proiectului „Trăim în pace!”, vă prezentăm astăzi istoria lui Myreen, care a venit de la o distanță de peste 9.000 de kilometri, din Filipine, pentru a fi alături de soț, transmite Jurnal.md.

„Sincer, când prima dată am auzit de Moldova, m-am uitat la hartă, să văd unde este. Am văzut că e între România și Ucraina. Cu soțul am aflat mai multe despre Moldova”, spune Myreen Leancă.

Până a deveni Leancă, Myreen a trăit în Filipine. Deși spune că iubește mult țara în care s-a născut, tinerii filipinezi, precum și cei din Republica Moldova, deseori pleacă în străinătate în căutarea unei vieți mai prospere. Așa a făcut și Myreen. În 2014 a ajuns în Dubai, iar acolo a făcut cunoștință cu Sergiu. Dorul de casă și pasiunea pentru agricultură l-au făcut pe bărbat să revină acasă, în Cimișlia, iar Myreen a acceptat să meargă și ea.

„Cred că dragostea de pământ, de patrie m-a adus acasă. Pentru că mulți colegi de-ai mei nu înțelegeau de ce m-am întors acasă. Aveam o carieră de succes acolo. Dar întotdeauna trebuie să faci ceea ce simți”, afirmă Sergiu Leancă.

Până a deveni Leancă, Myreen a trăit în Filipine. Deși spune că iubește mult țara în care s-a născut, tinerii filipinezi, precum și cei din Republica Moldova, deseori pleacă în străinătate în căutarea unei vieți mai prospere. Așa a făcut și Myreen. În 2014 a ajuns în Dubai, iar acolo a făcut cunoștință cu Sergiu. Dorul de casă și pasiunea pentru agricultură l-au făcut pe bărbat să revină acasă, în Cimișlia, iar Myreen a acceptat să meargă și ea.

„Cred că dragostea de pământ, de patrie m-a adus acasă. Pentru că mulți colegi de-ai mei nu înțelegeau de ce m-am întors acasă. Aveam o carieră de succes acolo. Dar întotdeauna trebuie să faci ceea ce simți”, afirmă Sergiu Leancă. Mai mult pe www.jurnal.md.

Prânzuri gratuite la școală pentru toți elevii din gimnaziile din țară Republicii Moldova

Din 1 septembrie 2025, elevii din gimnaziile Republicii Moldova ar urma să beneficieze de prânzuri gratuite. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean, în timp ce prezenta bugetul de stat pentru anul 2025, scrie diez.md.

Pentru asigurarea alimentației gratuite a elevilor claselor a V-IX-a ar urma să fie cheltuiți peste 205 milioane de lei.

Astăzi, de alimentație gratuită beneficiază doar elevii claselor primare. De asemenea, instituțiile care identifică resurse financiare alternative, pot hrăni și elevii din clasele gimnaziale sau liceale. Prânzul unui elev din clasele primare valorează 16,5 lei.

Potrivit datelor statistice, în anul de studii 2023/2024, în gimnaziile din Republica Moldova învățau 115 705 elevi.

După ce a fost aprobat de miniștri, bugetul urmează să fie votat și în Parlament.

Caz șocant la Anenii Noi: un copil a fost abuzat sexual de alți doi minori într-un parc din localitate. Victima a ajuns la spital

Un copil dintr-o localitate a raionului Anenii Noi a fost abuzat sexual de alți doi minori, sesizează localnicii, care spun că s-a întâmplat  acum câteva zile, în parcul public din sat, iar băiatul abuzat a fost internat la spital, scrie ipn.md.

Poliția confirmă că a fost înregistrată o sesizare, dar nu oferă detalii.„Pe 29 noiembrie curent, la ora 14.00, poliția din Anenii Noi a fost sesizată despre un caz cu implicarea a trei minori. În prezent sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, fiind inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, Mariana Didenco. Potrivit sursei, cazul este foarte sensibil, motiv pentru care nu pot fi oferite mai multe detalii.  Și reprezentanții Procuraturii Generale au evitat să ofere detalii. „În scopul protejării interesului superior al copilului, în temeiul Legii privind protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, nu vă putem oferi detalii pe caz”, a menționat pentru IPN Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media.

Alexander Dughin ”creierul lui Putin”,: „Republica Moldova va face parte din România, dar România va face parte din Rusia”

”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”, afirmă o postare publicată luni seara pe un cont X atribuit ideologului Alexander Dughin, considerat “creierul lui Putin”, scrie g4media.ro.

  • ”Unde pot fugi woke și elita de democrați pot fugi din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Asta va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte din Rusia”.

Ministerul român de Externe a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Radu Mihail Filip, tot pe X:

  • „Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE pe X.

Alexander Dugin se află pe lista persoanelor interzise în UE, este promotor al ”Uniunii Europene”, din care să facă parte toate statele din URSS, și promotor al unor idei cvasi-naziste despre identitatea rusă.

Alexander Dughin l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar din turul doi al alegerilor prezidențiale, imediat după anunțul victoriei din primul tur prezidențial, spunând că este un ”patriot” și un ”român autentic”.

O analiză publicată de Financial Times în luna august arată că Alexander Dughin, naționalistul rus a devenit un purtător internațional de cuvânt al extremei drepte, a ajuns să aibă o influența globală. Dughin și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, și-au cultivat relații cu partide de la dreapta radicală cum ar fi Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Adunarea Națională din Franța – menținându-și aceste legături prin intermediul unor conferințe, prelegeri și întruniri organizate în Rusia și Europa de Vest, potrivit FT.

În cartea sa din 1997, „Fundații ale Geopoliticii”, care constituie lectură obligatorie la academia militară a Rusiei, Dughin argumenta că „Ucraina, ca stat, nu are nici un înțeles geopolitic”.

În august, fiica lui, Daria Dughina, o jurnalistă ultra-naționalistă, a fost asasinată în apropierea Moscovei cu o mașină-capcană. Foarte mulți presupun că Dughin însuși era de fapt ținta, pentru că, conform informațiilor de la acea vreme, el era cel care trebuia sa se urce în mașina respectivă.

Un aliat al Rusiei îl ceartă pe Putin. ”Suntem națiuni mici, dar avem istorie, cultură. Vrem să fim respectați”
Articolul anterior
Raionul Sângerei are un nou vicepreședinte. Votarea candidaturii s-a lăsat cu scandal
Articolul următor