Povestea unei învingătoare: „Cuțitul s-a înfipt în coloană, am căzut secerată jos. Am ajuns în cărucior și trăiesc o altă viață”

La fiecare jumătate de oră, o femeie din România este agresată, iar violența domestică pare a fi un fenomen greu de oprit în țara noastră. Digi24 vă prezintă povestea unei învingătoare, o femeie care și-a făcut curaj să plece dintr-o relație abuzivă. Supusă unor violențe greu de imaginat, victima a fost țintuită într-un scaun cu rotile, iar acum încearcă să convingă și alte femei să-și părăsească partenerii abuzivi, până nu va fi prea târziu. Vă avertizăm, urmează detalii care vă pot afecta emoțional, scrie digi24.ro.

Simona Dumitru are 53 de ani și locuiește în Hunedoara. S-a căsătorit la 21 de ani. Dar visul că trăiește o poveste de dragoste ca în filme s-a spulberat rapid.

„Îi plăcea să consume alcool și situația s-a degenerat destul de repede. Au fost multe incidente cu bătaie. Am ajuns și la poliție, însă am renunțat la plângerea penală”, povestește Simona Dumitru.

Opt ani i-a luat să pună capăt calvarului în care trăia. Între timp, a adus pe lume o fetiță. Doar atunci când o lua în brațe simțea în viața ei un strop de fericire.

„Ar fi durat mai puțin, dacă aș fi avut sprijinul familiei mult mai repede. Au fost momente când fiica mea a fost martora acelor violențe. Trauma ei a fost când a aflat de la televizor că mama ei a fost înjunghiată si nu se știe dacă va mai trăi. Momentul în care a încercat să dea în copil, în fata mea, a fost momentul în care am spus că nu se poate. Am putut accepta să mă lovească, să fiu înjosită, umilită, dar în momentul în care a fost vorba despre copil, nu am mai putut, fiindcă eu, la rândul meu, am trăit de copil același lucru. Asta a lăsat urme adânci asupra ei”, mărturisește Simona Dumitru.

„Prea multe flori te-ar putea face să ajungi într-un mormânt”

„Traumele acolo sunt puternice și majore și călătoresc cu ei pe parcursul vieții și de cele mai multe ori se văd în relațiile la vârsta adultă sau în relațiile cu cei apropiați. Aici fie vorbim despre același comportament, o furie represivă, fie ajung să fie abuzați în relațiile de cuplu pentru că este ce au văzut de-a lungul timpului și dezvoltă acest tipar al victimei”, explică Raluca Anton, psihoterapeut. 

Simona a crezut că, odată cu divorțul, își va recăpăta și liniștea. Nu a fost așa.

„După divorț și după împărțirea de bunuri, fostul meu soț m-a atacat în casa părintească, cuțitul s-a înfipt în coloană, am căzut secerată jos, pentru că atunci când a vrut să-l scoată, a secționat măduva. Am ajuns în cărucior și trăiesc o altă viață.  Viața s-a schimbat radical, eu nu am mai fost acea Simona de dinainte. Am primit foarte multe buchete de flori de la fostul soț ca să-l iert. Prea multe buchete de flori te-ar putea face să ajungi într-un mormânt”, spune femeia.

De ce femeilor le e greu să rupă relațiile toxice

În situația Simonei sunt zeci de mii de femei în România. Din nefericire, unele dintre ele ajung să fie ucise de partenerii de viață.

„Statistica ne spune că unei victime îi trebuie cam 7-8 tentative de ieșire dintr-o dintr-o relație. Să nu avem așteptări prea mari că dacă o victimă a cerut ajutor va fi și capabilă să limpezească relația, dar contează că a facut un prim pas”, arată Iolanda Beldianu, reprezentantă a Asociației Pas Alternativ.

„Aceste persoane se întorc în relațiile respective pentru că sunt relațiile pe care le cunosc. În momentul în care creierul cunoaște un context, chiar dacă acela este negativ, îl va prefera pe acela în detrimentul noului sau al necunoscutului. De aceea femeilor le este dificil să plece din relațiile disfuncționale”, subliniază psihoterapeutul Raluca Anton.

Statisticile groazei, în România

Atunci când cer ajutor, victimele primesc un ordin de protecție. Însă statisticile arată că o treime dintre ele sunt încălcate de agresori. Numai anul trecut, aproape 22.000 de femei și-au făcut curaj să ceară ajutor. Însă alte 42 nu au mai apucat, deoarece au fost ucise cu cruzime de cei care teoretic trebuiau să le ofere protecție.

– 21.095 de femei agresate

– 694 de fete agresate

– 42 de femeie ucise

– 66% dintre agresori sunt soții/concubinii victimelor

– 8.210 ordine de restricție eliberate

– 1/3 dintre ordinele de restricție au fost încălcate

– 85% dintre fapte, petrecute la domiciliu.

Doi ucraineni, fugiți de război, salvați la frontiera Republicii Moldova: Unul era rănit și epuizat

În data de 22 februarie 2025, patrula mobilă a SPF Larga, aflată în misiune de supraveghere a frontierei de stat, a identificat un cetățean străin aflat în stare de disperare și speriat în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul discuției, bărbatul a dezvăluit că fratele său, fugar din calea războiului, se afla în apropiere, rănit și epuizat. Împreună, traversaseră un traseu dificil și periculos, riscându-și viețile pentru a intra ilegal în R. Moldova.

Ca urmare, fratele a alunecat și a suferit o fractură gravă la gleznă, iar din cauza durerii, acesta nu se putea deplasa. 

Cu promptitudine și umanitate, polițiștii de frontieră au solicitat asistență medicală și au acordat primul ajutor, oferind sprijin bărbatului rănit.

În timpul documentării, cei doi cetățeni ucraineni au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova. 

În continuare polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord cercetează cazurile sub toate aspectele legale pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

Acest incident subliniază nu doar vigilența și profesionalismul Poliției de Frontieră, ci și devotamentul lor față de valorile umane. În fiecare zi, acești oameni își asumă responsabilitatea de a proteja frontierele țării, dar și de a oferi sprijin celor aflați în nevoie.

Ghinion pentru trei pasageri sosiți din Cehia: Au rămas fără circa 70.000 de euro pe care nu i-au declarat în vamă

Ofițerii Serviciului Vamal, în colaborare cu procurorii PCCOCS, anunță cercetarea penală a unei tentative de contrabandă cu peste 69.000 euro, comise de trei pasageri sosiți în Moldova din Cehia, prin postul vamal Leușeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bănuiții cu vârste de 25, 36 și 37 de ani au fost depistați în vamă cu sume de peste 20.000 de euro, pe care nu i-au declarat. Prin urmare, oamenii legii au pornit investigarea schemei infracționale din perspectiva acționării comune a celor trei, în baza unui plan. Ulterior, au fost desfășurate șapte percheziții în Chișinău și în afara acestuia, pentru acumularea probelor suplimentare.

Sumele bănești rămân indisponibilizate ca și probe în dosarul penal, iar cercetarea pe caz continuă, inclusiv pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

VIDEO! Persoane care să dădeau ”cu dizabilități”, dar perfect sănătoase, prinse la cerșit pe străzile Chișinăului

Poliția capitalei desfășoară acțiuni de combatere a cerșetoriei frauduloase, identificând persoanele care induc în eroare trecătorii prin simularea dizabilitǎții sau prezentarea de informații false despre starea lor de sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Numai de la începutul acestui an au fost identificate 22 de persoane care au recurs la astfel de practici, fiind întocmite 26 de procese-verbale contravenționale pentru simularea dizabilităților și 5 pentru cerșetorie bazată pe informații eronate despre afecțiuni grave sau necesitatea unor intervenții medicale costisitoare.

Un exemplu relevant este cel al unui bǎrbat ( primul în video) care, deși sancționat de 9 ori, continuă să inducă în eroare trecătorii prin simularea unei dizabilități și solicitarea de ajutor financiar. Polițiștii au ridicat de la acesta patru scaune cu rotile utilizate pentru a obține venituri ilegale.

În context, îndemnăm cetățenii care observǎ astfel de cazuri, să apeleze la numărul unic de urgență 112, pentru a sesiza autoritățile competente.

Menționăm că deseori, sub masca omului care cerșește poate fi un escroc, iar în spatele lui poate să stea o grupare infracțională.

Doi bărbați au blocat traficul pentru a-și cumpăra shaorma. Ce a pățit șoferul de autobuz care le-a atras atenția
Articolul anterior
În pofita criticelor dure, Parlamentul a votat legea majorării vârstei de pensionare, în prima lectură
Articolul următor