Povestea unei moldovence din Chișinău care trăiește de 15 ani la Pavia și este în lotul național de box al Italiei

Pugilista Mădălina Grăbucea, 17 ani, a obținut cetățenia italiană în urmă cu câteva săptămâni. Adolescenta a fost convocată în naționala feminină italiană care a concurat la Dracula Open de la Ploiești, turneu de box destinat juniorilor și tineretului. Sportiva născută la Chișinău, în Republica Moldova, a vorbit despre visul olimpic în dulcele grai moldovenesc.

O răceală puternică a împiedicat-o pe Mădă să lupte. Regrete pentru ea, dar și pentru antrenoarea coordonatoare Valeria Calabrese, care spera într-o medalie cucerită de eleva ei. „N-am putut să dorm, febră, frisoane, darmite să lupt”, își exprimă deziluzia tânăra sportivă, care a plecat cu familia, în Italia, când avea 2 ani.

„Mama lucrează în curățenie, tata e șofer de camion”

„Mama lucrează în curățenie, tata e șofer de camion”, spune, apăsat, ambițioasa pugilistă, care este legitimată la Centro Arti Marziali din Pavia, nordul Italiei, regiunea Lombardia, la un ceas de mers de Milano, capitala modei europene.

Dar Mădă pare că nu are timp de shopping. „La 2 ani am ajuns. Tata a venit primul, și, mai târziu, toată familia. Mătușa mea locuia deja acolo. Trăim în Italia de mai mulți ani, deci sunt mai mult italiancă decât moldoveană”, explică Mădălina.

De cinci ani dă cu pumnul, visul e Olimpiada

Face box de 5 ani, cu același antrenor. Se înțelege cu maestrul cu ochii închiși. Ușor-ușor, au apărut rezultatele la nivel național și la turneele internaționale a fost remarcată de antrenorii „squadrei azzurra”, potrivit Libertatea.ro.

Inițial, doar a cochetat cu lotul, era doar rezidentă, la Ploiești, săptămâna trecută, a fost prima ei convocare ca „peninsulară get-beget”.

„Îmi doresc să ajung la Olimpiadă, ăsta e visul oricărui sportiv. Dar o iau pas cu pas, acum principalul meu dor este să ajung la Campionatul European, din aprilie”, spune ea, timidă. „Dor”, ce frumos sună!

Mădălina (în albastru) face box de 5 ani.

 „Suntem la fel de curajoase ca băieții”

Cum a ajuns la box o tânără aparent firavă? „Toți gândesc că nu este sport pentru fete, dar nu este așa deloc, și noi suntem la fel de curajoase ca băieții”, se aprinde. „De mică mi-a plăcut să fac sport, dar nu găseam unul să îmi placă. Într-un final, am găsit boxul. Fratele meu a început pe drumul acesta, apoi eu, un pic mai târziu”, dezvăluie Mădă.

Ea crede că în „nobila artă” „se dă și se încasează, ceea ce înseamnă că e un sport corect. Apoi contează cât de mult lovești și cât de bine te aperi. Dai și primești ce meriți”.

„Dacă ți-e frică, nu ai ce căuta în ring”

Frică? „Niciodată, dacă ți-e frică, nu ai ce căuta în ring”, afirmă Mădă, care a pregătită de marele boxer italian Francesco Damiani, fost vicecampion olimpic și mondial la amatori, campion și la profesioniști, la „grea”, considerată „categoria-regină”.

„Este o mare responsabilitate, dar e frumos, Mister Damiani este foarte înțelegător”, spunea Grăbucea.

Ceea ce ar însemna că atunci când e de antrenat și de boxat, se trage tare.

Colega care îi e model

Mădă are un model chiar la clubul ei din Pavia, un orășel de 70.000 de locuitori la sud de Milano: pe Rebecca Niccoli, colega care a ajuns la Olimpiada de la Tokyo, din 2021.

A cucerit, apoi, bronzul la Jocurile Mediteraneene din 2022. Nu sunt multe fete la echipa de club, dar este o coechipieră care a fost la Tokyo și încearcă să se califice și la Paris. Visurile pot deveni realitate, dacă muncești cinstit.

Mădălina Grăbucea: „Nu mă lăudați, nu mai vorbesc chiar așa de bine românește. Dulcele nostru grai nu se uită, deși, acasă, vorbim jumătate-jumătate, cum ne este mai comod sau… mai repede”, e sinceră tânăra moldoveancă.

„Este o vorbă care nu e de lepădat: acasă e acasă”.

Mădă nu uită locurile de unde a plecat: „În fiecare vară, mergem câte o săptămână-două la bunici, la nași, vizităm toate rudele de la Chișinău. Este o vorbă care nu e de lepădat, acasă e acasă”. Campioană a Italiei, la categoria ei de greutate (52 de kilograme),

Mădălina este o mare speranță a Italiei pentru o medalie olimpică.

Presa vorbește despre rezultatele elevei lui Gianni Birardi, iar Lucrezia Converso, președinta Centro Arti Marziali din Pavia afirmă că „este o fată care se pregătește cu o seriozitate ieșită din comun. Are potențialul de a ajunge departe. Poate crește și poate aduce satisfacții mari clubului și naționalei noastre”.

 „În calitate de președinte sunt foarte mândră de rezultatele tuturor sportivilor noștri, văd zilnic sacrificiile lor, uneori le experimentez în direct alături de ei, la turnee. Trezitul devreme, la 3.00, pentru a lua un avion sau a parcurge sute de kilometri cu mașina pentru gloria a unei medalii. Tot ce trebuie să fac este să vă mulțumesc!”, declara, în presa locală, Converso, după ce Mădă fusese desemnată cel mai bun sportiv la disciplina box a clubului din Pavia.

Două săli de lectură cu acces liber la raft, inaugurate la Biblioteca Științifică Medicală

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la inaugurarea a două săli de lectură cu acces liber la raft la Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) – o premieră instituțională, ce are drept scop asigurarea accesului utilizatorilor la resursele de informare de profil medical și farmaceutic.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 aprilie 2024, ora 10:00, în incinta Complexului Sociocultural Universitar, etajul III (str. Nicolae Testemițanu, 25), în contextul Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, marcate anual la 23 aprilie. 

La deschiderea sălilor va participa rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii, prodecani, cadre didactice, studenți și bibliotecarii BȘM.

Noul spațiu informațional reprezintă două săli de lectură cu acces liber la raft, prevăzut pentru 150 de vizitatori, trei săli pentru studiu în grup, în total – 18 locuri, și Centrul Infomedica cu o capacitate de 19 locuri, ce va asigura accesul utilizatorilor la resursele informaţionale electronice de profil medical şi farmaceutic. Sălile de lectură sunt destinate în special studenţilor, iar colecţiile de carte sunt constituite preponderent din publicaţii didactice în limbile română, engleză, rusă şi franceză – manuale, compendii, note de curs, texte de lecţii, indicaţii metodice ș.a. Utilizatorii vor beneficia de acces la baze de date, biblioteci electronice, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi şi alte produse informaţionale.

Spațiul de lectură include şi colecţia de carte veche dr. Richard Koch – una din cele mai mari colecţii personale de carte veche şi rară medicală din Europa, ce reprezintă o valoare bibliofilă considerabilă. Aceasta numără 2638 de exemplare în câteva limbi străine (germană cu caractere gotice, latină, franceză, greacă etc.), majoritatea cu tematică medicală. 

Pe holul Bibliotecii a fost expusă opera de artă «О, человек». Lucrarea – unică și de o valoare inestimabilă – are forma unui diptic (tablou alcătuit din două piese legate între ele ce se deschid ca o carte) și a fost executată în ceramică de către Louisa Ianţen – sculptor ceramist, maestru în arte din RSS Moldovenească. Opera de artă redă o imagine alegorică a lumii noastre. În partea stângă a acesteia este înfățișată, în relief, figura lui Zeus privind pământul înflorit, ceea ce personifică mintea umană. Pe partea dreaptă este redată zeița Atena, cu fața distorsionată de furie privind globul incinerat, ceea ce reprezintă personificarea unei posibile catastrofe. Lucrarea a fost concepută şi realizată pentru expoziția republicană „Artiștii Moldovei în lupta pentru pace” (1986), iar în acest mod artista și-a exprimat protestul împotriva războaielor și a distrugerii a tot ceea ce este rezonabil și frumos, creat de-a lungul mileniilor pe planeta Pământ.

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Rodica Ciorănică pregătește o surpriză emoționantă: ,,Am avut curajul să fac un interviu cu mama”
Articolul anterior
Avertismentul medicilor: Lipsa de somn și cea a mișcării îmbolnăvesc inima
Articolul următor