Povestea unei românce din Italia, pe care nu voia nimeni să o angajeze pentru că avea un copil. Și-a deschis propriul salon de coafură

Când intri în salonul de coafură al Mihaelei, de la Roma, te întâmpină o tânără zâmbitoare, care pare că abia a terminat liceul. Câteva cliente chiar o întreabă: „Cine e proprietara?” „Eccomi! O aveți chiar în față!” – răspunde Mihaela. Dar, în spatele zâmbetului și dincolo de vârstă, există o experiență de 10 ani de zile, o forță și o hotărâre cum rar întâlnești la tinerii de azi, scrie rotalianul.com.

Mihaela Cornea, născută în Făgăraș acum 27 de ani, nu a avut o viață ușoară. A fost unul din acei copii cu mame plecate în străinătate, la muncă, pentru a le asigura un trai mai bun. Dar, în ciuda dificultăților, a reușit să-și urmeze visul: acela de a-și deschide un salon de coafură. Și nu oriunde, ci la Roma! Povestea Mihaelei, o poveste de curaj, hotărâre și spirit întreprinzător, o puteți citi mai jos, povestită pentru Rotalianul. 

Crescută de bunica, la țară, Mihaela a avut o copilărie grea, fără părinți care să o îmbrățișeze în fiecare zi, cu lipsuri pe care nu le va putea uita ușor. Avea grijă cât putea și de sora ei mai mică. La ședințele cu părinții, ne-a povestit că venea mătușa ei ca să vorbească cu profesorii.

„Nu am avut o familie înstărită, dimpotrivă. Economiseam bani pentru a ne ajunge de mâncare. Părinții mei erau despărțiți. Așa că mama a plecat să muncească în Italia, ca badante. Da, mi-a lipsit mama, dar am înțeles sacrificiul ei. Dacă rămânea în România, risca să ne piardă, să ne ia serviciile sociale, pe mine și pe sora mea”.

Când a ajuns la gimnaziu, mama Mihaelei a reușit să o aducă alături de ea, în Italia. Astfel, studiile începute la Făgăraș au continuat la Roma. La 15 ani, Mihaela a putut să aleagă o școală profesională care să-i permită să învețe meseria pe care și-a dorit-o, de mică, aceea de coafeză. 

„De când mă știu, eram fascinată de coafuri. Nu, nu exista un salon în sat, dar pe mama mi-o amintesc mereu cum se îngrijea și se pieptăna cu grijă, era atentă la detalii. Era o mamă tânără, deseori ni se spune că suntem două surori!”. Școala profesională pe care a decis să o urmeze este recunoscută oficial în regiunea Lazio, iar atestatele obținute sunt indispensabile pentru a începe să practici meseria. După obținerea diplomei, românca nu s-a oprit, ci a continuat să urmeze cursuri de perfecționare a diferitelor tehnici. 

„De la 18 ani, am început să mă ocup de cliente, să le coafez. Abia așteptam să pun în practică ce am învățat. Așa mi-am dat seama că teoria și ce am învățat la școală nu e de ajuns, e nevoie de multă practică!”

Un început dificil 

A început să lucreze în diferite saloane din Roma, cu clientelă diversificată. Pas cu pas, a devenit din ce în ce mai sigură pe sine, iar profesionalismul său le-a cucerit doamnele care pășeau pragul saloanelor.

„Mi-au făcut mereu complimente pentru că am o mână ușoară și reușesc să se relaxeze, din momentul în care intră la spălat pe cap! Apoi, sunt mulțumite că le înțeleg cererile și rezultatul e așa cum și-l doresc”.

Un mare succes l-a avut la copii: „E dificil să lucrezi cu copiii, mai ales dacă sunt mici și nerăbdători, unora le e frică atunci când se așază pe scaun. Dar eu le vorbesc și transform totul într-o joacă, iar mamele se întorc apoi mereu, la mine, cu ei”.

Au urmat mulți ani în care Mihaela a lucrat aproape non stop, la mai multe saloane. „Dar fără un contract de muncă, fără un salariu stabil. Munceam de la ora 9 până seara, uneori chiar până la 21. La muncă, abia dacă mă puteam așeza câteodată să mă odihnesc. Mulți din șefi se uitau și dacă luam un pahar cu apă sau un sandviș. Iar plata era foarte mică, de multe ori echivalentul a  25/ 30 de euro pe zi”, povestește Mihaela. La ultimul loc de muncă, își aduce aminte că ea singură se ocupa de clienți, pentru că șefa ei avea probleme personale și îi lăsa toată responsabilitatea. 

O familie tânără 

În tot acest timp, Mihaela l-a avut alături pe viitorul ei soț, Dumitru (Dinu), un băiat român, cu zece ani mai în vârstă, pe care l-a cunoscut de când își termina studiile.

„E foarte serios, nu se gândește decât la muncă și la familie. Lucrează mult, acum își ia toate autorizațiile pentru a-și deschide propria firmă de instalații de aparate de condiționat”.

Împreună au decis să întemeieze o familie. Deși tineri, au reușit să facă economii și un împrumut la bancă și să-și ia în rate un apartament lângă Roma: „Chiria ne-ar fi costat mai mult, așa că am făcut un împrumut pe 30 de ani, dar știm că plătim apartamentul nostru. Nu e mare, dar are și o cămăruță pentru copil. Ne întreabă prietenii cum am reușit. Pentru că am știut ce vrem, nu am cheltuit banii aiurea. Vacanțele le facem aici, lângă Roma, la mare. Mama, alte rude, ne-au ajutat cât au putut”. Apoi, a venit pe lume Sofia, fiica lor, acum în vârstă de 4 ani. În pandemie, viața nu a fost ușoară deloc, dar familia a reușit să treacă peste greutăți. 

Pe plan profesional, românca, odată devenită mămică, a început să se lovească de un zid. Oriunde mergea, i se spunea că nu poate lucra. „Nimeni nu vrea să angajeze o mamă cu un copil mic, pentru că sunt multe absențe, copilul se îmbolnăvește și trebuie să ai grijă de el”. Eram disperată, dezamăgită. Nu știam ce să fac. Apoi, mi-am dat seama că singura soluție e să încep propria afacere, să fiu eu șeful meu. Nu voiam să fiu casalinga (casnică – n.r.), să stau în casă fără să fac nimic, să risc să intru în depresie, iar un salariu oricum nu era de ajuns. Dacă am reușit să țin un salon singură, să mă ocup de clienți, de programări, de gestiune, de ce nu pot să o fac pentru mine?”

Un vis devenit realitate

Hotărârea a fost luată. „Unii prieteni i-au spus ma sei matta? (ești nebună? – n.r.), mai ales că suntem în plină criză, cu războiul, după pandemie… Le-am spus că nu mai pot să stau pe loc, risc să cad în depresie și prefer să risc, dar să știu că lucrez. În octombrie 2022, am început să caut o locație potrivită. Să mă uit la zone, să evaluez concurența, să caut un local cu o chirie pe care pot să o susțin”.

Așa a ajuns în cartierul Alessandrino, periferia sud est a Romei. „Mi-a plăcut din prima localul, are un mic spațiu extern, perfect pentru a pune plante, o măsuță pentru cliente care vin cu copii sau cu căței. E singurul salon din cartier, după ce două activități care erau înainte au închis. Prețul chiriei era convenabil, 550 de euro pe lună. Într-adevăr, trebuia renovat totul, dar am decis că va fi locul unde îmi voi deschide localul și afacere!”

A urmat un împrumut de 5.000 de euro pe numele soțului, apoi, pentru renovarea localului, prietenii și familia au sărit în ajutor, nu doar cu susținere materială. Mihaela ne arată localul renovat, ne explică entuziasmată culoarea aleasă pentru pereți, cum a schimbat scaunele, mobilele.

„Cumnatul lucrează în construcții, cumătrul e electrician iar soțul s-a ocupat de partea ce ține de hidraulică, am vopsit pereții împreună, am căutat mobile, am refăcut pardoseala. De la un fost angajator am cumpărat scaunele de coafor la mâna a doua și le-am făcut ca noi. Am deschis firma și beneficiem de reduceri la plata taxelor, datorită vârstei. O investiție a fost și cea în produse, mai ales că voiam să fie de bună calitate. A urmat partea de birocrație, contabilitate, asigurarea. Am avut noroc și aici, m-a susținut cumătra mea, Casina, care e un exemplu pentru mine și m-a încurajat mereu, la fel, pe partea de contabilitate o altă prietenă care m-a ajutat, Galina. Au mai apărut și greutăți, dar le-am trecut cu bine”. 

Astfel, pe 3 decembrie 2022, a fost inaugurat „Il Salone di Michela”

„Un vis împlinit! Sunt propriul meu șef, pot să gestionez singură orele de program, rezervările. Eu dau ordine, eu execut (râde, n.red.). Mai mult, am un mic spațiu unde pot să o aduc pe Sofia când termină școala, să stea cu mine, să se joace. Are păpușile, desenele, jocurile ei și e tare mândră că stă cu mama toată după amiaza!”

Clientele au început să vină, mai ales că unele, odată cu închiderea celor două saloane din cartier, trebuiau să meargă mai departe pentru a găsi un alt coafor.

„Am cliente de toate vârstele: italience dar și românce sau moldovence și chiar o doamnă din Franța. Unele deja sunt cliente fixe, vin de două ori pe săptămână, să se spele pe cap. Altele, de exemplu unele doamne care lucrează ca badante – îngrijitoare, vin în zilele libere ca să-și facă cadou un moment pentru ele, nu doar de înfrumusețare, ci și de relaxare”.

„Nu mă uit la ceas, ci la rezultat”

Care sunt punctele de forță ale Salonului? „Cred că cel mai mult clientele apreciază răbdarea mea de a le înțelege exigențele. Eu nu mă uit la ceas, mă uit la rezultat. Dacă le place rezultatul, sunt și eu mulțumită. Apoi, toate îmi spun că am o mână ușoară, delicată, că se relaxează când vin la mine. De exemplu, reușesc să fac unele coafuri cu ondulatorul, ceea ce puține coafeze fac. Această coafură durează mai mult, dar e mai dificilă. La fel de mult îmi plac împletiturile originale! E important de asemenea să ții pasul cu ultimele tendințe, să faci cursuri. Acum se cere mult tehnici de vopsit gen balayage-ul și baby light, de exemplu.”

„Unele cliente vor tratamente speciale cu anumite produse, care trebuie să fie personalizate și de calitate. Când vin cu anumite cereri la mine, eu le dau sfaturi, ce pot și ce nu pot face, în funcție de părul fiecăreia. Noi, coafezele, suntem ca un medic al părului, trebuie să fim atente, pentru că folosim produse chimice pe care trebuie să le cunoaștem. Am citit despre niște cliente care au mers la un coafor cu angajate chinezoaice, cum sunt foarte multe la Roma, și au descoperit că au pierdut părul, aveau găuri în podoaba capilară, din cauza unei vopsele folosită greșit! Apoi, e importantă și relația personală cu clientul, de multe ori clienta vine și vrea să fie ascultată, suntem ca un fel de psiholog”, a mai adăugat Mihaela.

Care e diferența dintre serviciile pe care le oferă ea, și cele oferite de saloanele foarte cunoscute din centrul Romei: „În primul rând, prețurile sunt diferite deși de multe ori serviciul e același. Contează zona unde lucrezi, cheltuielile pe chirie etc. Una din diferențe poate fi dată de produsele folosite. Atunci când plătești foarte mult, te aștepți să ai produse de top. Există, bineînțeles, produse de calități diferite. La unele nu poți avea acces decât dacă lucrezi cu un anumit distribuitor. Eu am ales produse de bună calitate, care sunt compatibile și cu cerințele clientelor, și cu prețul mediu al serviciilor. Sfatul meu e ca, atunci când te duci la coafor, să cunoști, să vezi ce produse se folosesc”. 

Dar dacă e să facem o comparație cu saloanele din România, apar mult mai multe diferențe: „Am văzut cum se lucrează în mare parte din saloanele din țară și sunt uimită. Prețurile sunt ca aici, dar calitatea e total diferită! În România, pare că multe coafeze au rămas cu ani buni în urmă, atât la nivel de tehnică, cât și de produse. La noi nu se fac cursuri de perfecționare profesională serioase, deși e un domeniu în care trebuie să fii mereu la zi cu noutățile. Ultima oară când am fost în România, mă rugau prietenele să le tund, să le coafez, dar le-am spus că nu aveam toate instrumentele necesare la mine.”

Ucraina nu mai are soldați

Ucraina suferă de o insuficienţă a efectivelor de luptă, a declarat generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene, în urma unei controverse provocate de realocarea în forţele terestre a unor militari din forţele aeriene, scrue stirileprotv.ro.

„Trebuie să creştem numărul brigăzilor mecanizate”, a subliniat generalul Sîrski, într-o declaraţie acordată radioului ucrainean. „Dar, din păcate, capacitatea de mobilizare nu este suficientă pentru a acoperi această nevoie”, a remarcat el.

Prin urmare, pentru a consolida trupele care luptă contra armatei ruse în prima linie, sunt în prezent în curs de realocare „în limite rezonabile” efective din logistică, aprovizionare şi mentenanţă, în vederea acoperirii lacunelor şi constituirii noilor unităţi, a explicat generalul Sîrski.

Aceste precizări ale sale survin după ce unităţi ale forţelor aeriene au reclamat faptul că personal înalt calificat a fost preluat din aceste unităţi şi desfăşurat pe frontul terestru.

Dar comandamentul armatei a încetat aceste redesfăşurări, a asigurat Sîrski, subliniind că aceşti militari care sunt specialişti experimentaţi în domeniul lor „nu pot fi înlocuiţi de nimeni”.

După aproape trei ani de război cu Rusia, armata ucraineană are nevoie de noi soldaţi pentru a-şi completa pierderile, în timp ce continuă să piardă teren pe frontul de est în faţa trupelor ruse, mai numeroase şi mai bine înarmate.

”Principala problemă a Ucrainei nu este lipsa de bani, ci mai degrabă lipsa de ucraineni”

Ucraina a adoptat astfel măsuri stricte de mobilizare, dar care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. În plus, peste 60.000 de soldaţi ucraineni au dezertat în 2024, inclusiv circa 1.700 de soldaţi dintr-o brigadă instruită în Franţa şi care au părăsit neautorizat unitatea chiar înainte să ajungă pe front.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai anul trecut un pachet legislativ care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia, şi a redus atunci vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

Dar aliaţi occidentali ai Ucrainei cer Kievului să coboare şi mai mult această vârstă, până la 18 ani. Principala problemă a Ucrainei nu este aceea că „duce lipsă de bani, ci mai degrabă că duce lipsă de ucraineni”, a declarat miercuri viitorul secretar de stat american în administraţia preşedintelui ales Donald Trump, Marco Rubio.

Sexul de dimineață arde mai multe calorii și te întinerește cu până la 7 ani

Se știe că dacă începi ziua cu un antrenament, acesta va stimula metabolismul, va arde calorii, iar corpul va fi mai pregătit pentru o zi plină. Oamenii de știință britanici au descoperit că acest efect poate fi obținut dacă se mizează pe sexul regulat dimineața. Sexul de dimineață întinerește corpul cu până la 7 ani, scrie alephnews.ro.

Cel mai eficient mod de a avea un aspect proaspăt este să mențineți o viață sexuală activă dis-de-dimineață. Influența întineritoare a sexului de dimineață este influențată și de nivelul semnificativ mai ridicat de testosteron din timpul orelor de dimineață ale zilei. Experții notează, totuși, că sexul la primele ore este benefic doar dacă organismul a avut în prealabil cantitatea necesară de somn odihnitor.

Potrivit unui studiu realizat de sexologul Dr. David Weeks, bărbații și femeile mai în vârstă cu o viață amoroasă activă par cu cinci până la șapte ani mai tineri decât vârsta lor reală. Cuplurile care se răsfață în îmbrățișări pasionale la trezire de cel puțin trei ori pe săptămână arată cu până la șapte ani mai tineri decât persoanele mai puțin sexuale. Secretul tinereții, spune el, este mult mai ușor de găsit decât respectarea unor regimuri alimentare stricte și a unor produse cosmetice scumpe.

Toxine

În timpul sexului, se eliberează endorfine, cunoscute ca fiind hormonul care contribuie la buna dispoziție și la refacerea pielii. Actul sexual în sine îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce aduce mai mult oxigen la nivelul pielii și elimină mai repede toxinele acumulate și stimulează sinteza colagenului. Aceste influențe conferă pielii un aspect mai proaspăt și mai radiant și reduc formarea ridurilor. În timpul sexului se eliberează, de asemenea, hormoni de creștere, ceea ce previne apariția ridurilor.

Promovează elasticitatea pielii

Activitatea sexuală regulată este asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen, care este esențial pentru menținerea sănătății pielii prin creșterea producției de colagen și a conținutului de acid hialuronic, care este un hidratant natural. Îmbunătățirea hidratării și a conținutului de colagen ajută la îmbunătățirea elasticității pielii.

Păr

Crește sănătatea părului. Nivelurile de estrogen sunt asociate cu un păr mai gros și mai des. Prin creșterea nivelului de estrogen, sexul poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea părului. Stimulează încrederea – atunci când ai o viață sexuală sănătoasă, aceasta îți poate stimula încrederea și stima de sine. Este posibil să te simți mai motivat să rămâi în formă, urmând o dietă sănătoasă și făcând exerciții fizice în mod regulat, toate acestea te pot face să te simți mai tânăr. Nu există limite în ceea ce privește numărul de ori de câte ori trebuie să faceți sex pentru a vedea rezultate. Cu toate acestea, sexul are multe beneficii dincolo de frumusețe. Pe lângă consolidarea intimității cu partenerul tău, poate ajuta, de asemenea, la creșterea ritmului cardiac și la creșterea masei musculare.

În cea de-a treia vârstă, sexul întinereste la rândul său inima.

Un alt studiu realizat de sexologii olandezi dovedește că seniorii activi din punct de vedere sexual au o memorie mai bună, iar funcțiile creierului lor sunt mai rapide.

Sexul de dimineață la adulți stimulează creșterea de noi celule în creier.

Deconectări programate de energie în unele localități

Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunță că luni, 20 ianuarie 2025, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice, informează unica.md.

„Cerem scuze pentru eventualele incomodități, ce pot fi cauzate de întreruperea temporară în livrarea energiei electrice”, comunică Premier Energy.

Adresele și în intervalele de timp:

Chişinău, sectorul Botanica:

– str. Munceşti 793/2 în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Chişinău, sectorul Buiucani:

– str. Dominte Timonu 1-27, 2-24, Dumitru Caraciobanu 1-27, 2-26, GheorgheTopârceanu 27, Ioan Livescu 1-21, 2-32, Ion Creangă 22, 22/2, 24, 24/1, 32, Ion Neculce 7, Lisabona 2/1, 7, 8, 8/1, 9-15, 12-14, Ştefan Neaga 56-68, 72, 63, 63A, Ştefan Neaga str-la 1-9, 6-12, Vissarion Belinski 42-52 în intervalul de timp între 09:40-17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– str. Doina şi Ion Aldea-Teodorovici 8, 8/2, 10/3, Ion Creangă 66-68, 70, 70/1, 72, 72A, 74, 74/1, 74/3, 76, 999, Ion Neculce 61, 63 în intervalul de timp între 09:50-17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Chişinău, sectorul Centru, or. Codru:

– or. Codru: str. Codru, Cosiujeni, Luceafărul str-la parțial, în intervalul de timp între 10:30-17:00 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice.

Anenii Noi:

– s. Botnăreşti, s. Botnăreşti Noi: str. Păcii, Botnăreşti în intervalul de timp între 09:00-11:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

– s. Chirca: str. Chirca 1000 parțial, în intervalul de timp între 09:00-11:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

– s. Troiţa Nouă: str. Bendescaea, Troiţa Nouă parțial, în intervalul de timp între 09:40-17:40 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor.

Cahul:

– s. Luceşti parțial, în intervalul de timp între 10:00-17:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Câşliţa-Prut: str. 1 Mai, 1 Mai str-la, 9 Mai str-la, Alexandr Puşkin, Boris Glavan, Boris Glavan str-la, Grănicerii, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Lenin, Mihai Eminescu, Mihail Frunze, Novaea, Nucilor, Pobeda, Serghei Lazo, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Tineretului, Vasile Alexandri parțial, în intervalul de timp între 10:00-17:50 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Cantemir:

– s. Hârtop parțial, în intervalul de timp între 09:00-13:00 pentru lucrări de reparație a echipamentului electric.

– s. Alexandrovca parțial, în intervalul de timp între 12:00-17:30 pentru lucrări de reparație a echipamentului electric.

Comrat (UTA Găgăuzia):

– or. Ceadîr-Lunga: str. Liza Ceaikina, Serghei Kirov, Vladimir Korolenko parțial, în intervalul de timp între 09:00-16:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Tomai: str. Lenin parțial, în intervalul de timp între 09:00-16:00 pentru lucrări de reparație a echipamentului electric.

– s. Chirsova: str. Grigore Cotovschi, M.Tanasoglo, Tanasoglo parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:00 pentru lucrări de reparație a echipamentului electric.

Călăraşi:

– or. Călăraşi: str. Alexei Mateevici, Mitropolit Varlaam parțial, în intervalul de timp între 09:00-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Temeleuţi: str. Grigore Plop, Mihai Eminescu, Temeleuţi parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:00 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice.

Căuşeni:

– or. Căuşeni: str. Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu bd., Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ştefan cel Mare şi Sfânt 1s-la parțial, în intervalul de timp între 09:05-12:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– or. Căuşeni: str. Doni Nichifor, Ion Iachir, Mitropolit Varlaam, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ştefan cel Mare şi Sfînt 4s-la parțial, în intervalul de timp între 13:00-17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– or. Căuşeni: str. Botnei str-lă, Mitropolit Dosoftei, Petru Rareş, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ştefan cel Mare şi Sfânt 10s-a parțial, în intervalul de timp între 09:00-11:00 pentru lucrari de reparatie a echipamentului electric.

– or. Căuşeni: str. Alexei Mateevici, Dimitrie Cantemir, Doni Nichifor, Meşterul Stanciu, Mihai Eminescu bd., Mihail Frunze, Mitropolit Varlaam, Nadejda Neaga, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ştefan cel Mare şi Sfânt 10s-a, Ştefan cel Mare şi Sfânt 1s-la, Ştefan cel Mare şi Sfânt 2s-la, Ştefan cel Mare şi Sfânt 3s-la parțial, în intervalul de timp între 09:05-17:05 pentru lucrari de reparatie a echipamentului electric.

– s. Fârlădenii Noi partial, în intervalul de timp între 09:40-17:40 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Tănătari: str. Tănătari 427, 9084 în intervalul de timp între 09:40-17:40 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Tănătarii Noi: str. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Tănătarii Noi partial, în intervalul de timp între 09:40-17:40 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Ursoaia Nouă: str. Ursoaia Nouă 680 în intervalul de timp între 09:40-17:40 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Hagimus: str. Alexei Mateevici, Hagimus parțial, în intervalul de timp între 12:00-14:00 pentru lucrari de reparatie a echipamentului electric.

Cimişlia:

– s. Gradişte: str. Gradişte 50S în intervalul de timp între 09:20-12:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Iurievca: str. Iurievca 9003, 9004 în intervalul de timp între 09:20-12:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Iurievca parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Gradişte parțial, în intervalul de timp între 13:00-18:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

Criuleni:

– or. Criuleni: str. 31 August 1989, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Bul. Biruinţa, Ghioceilor, Ion Sirbu, Meşterul Manole, Mitropolit Petru Movilă parțial, în intervalul de timp între 09:00-10:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

– or. Criuleni: str. 19 Septembrie , 31 August 1989, Alexandru cel Bun, Alexandru cel Bun str-la, Bez Uliţ, Gospitalinaea, Gospitalinîi str-la, Livezilor, Miciurin, Miciurin str-la, Mihai Eminescu, Moldavschii str-la, Moldova, Naberejnaea, Nistrului, Sadovaea, Serghei Lazo, Serghei Lazo str-la, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ştefan cel Mare şi Sfânt st-la parțial, în intervalul de timp între 09:00-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Coşerniţa: str. Boris Glavan, Coşerniţa parțial, în intervalul de timp între 09:00-17:00 pentru lucrari de reparatie a echipamentului electric.

– s. Măgdăceşti: str. Calea Liceului, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Mitropolit Varlaam, Măgdăceşti, Orhei, Păcii, Veronica Micle parțial, în intervalul de timp între 09:30-16:00 pentru lucrari de reparatie a echipamentului electric.

Hînceşti:

– s. Cioara: str. Cioara 2, 9008, 9999 ( cons.noncasnici) în intervalul de timp între 09:40-17:40 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Bozieni: str. Alba Iulia, Aluniş, Bozieni parțial, în intervalul de timp între 09:20-11:20 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

– s. Cărpineni: str. Arnaut, Chirov, Davîdova, Grădinilor, Mihai Arnautu, Ogorodnaea, Vadim Davâdov parțial, în intervalul de timp între 09:20-14:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor.

– s. Cărpineni: str. Biruinţa, Chirov, Crupscaea, Davâdova, Egorova, Fîntînilor, Gemenilor, George Coşbuc, Independenţei, Izvoarelor, Octeabriscaea, Pobeda, Ştefan Holban parțial, în intervalul de timp între 13:30-19:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor.

– s. Mingir: str. Lapusna, Mingir parțial, în intervalul de timp între 09:40-12:00 pentru conectarea consumatorului nou.

Ialoveni:

– or. Ialoveni: str. 27 August, Cetatea Albă, Entuziaştilor, Izvoarelor parțial, în intervalul de timp între 09:00-17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Costeşti: str. Botna, Costeşti, Cucorilor, Dacia, Miciurin, Petru Rareş parțial, în intervalul de timp între 09:00-17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Moleşti: str. Independenţei, Moleşti, Păcii parțial, în intervalul de timp între 09:00-12:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

– s. Razeni: str. Moldova, Nicolae Platon, Rezeni parțial, în intervalul de timp între 09:20-17:20 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Suruceni: str. Mihai Eminescu, Suruceni parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Leova:

– s. Borogani: str. Bucuria, Columna, Constantin Negruzzi, Dimitrie Cantemir, Eroilor, Gheorghe Asachi, Ion Aldea-Teodorovici, Lenin, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Miron Costin, Molodejnaea, Olimp, Prieteniei, Borogani, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Trandafirilor, Vinogradnaea parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Sărata Nouă: str. Miciurin, Sărata Nouă, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ştefan cel Mare şi Sfânt st-la, Trandafirilor parțial, în intervalul de timp între 09:30-11:30 pentru conectarea consumatorului nou.

Nisporeni:

– s. Cioreşti parțial, în intervalul de timp între 09:20-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Orhei:

– or. Orhei: str. 31 August 1989, Burebista, Dacilor, Fierarilor, Ismail, Luceafărul, Nistreană parțial, în intervalul de timp între 11:00-12:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

– s. Bulăieşti, s. Mârzaci, s. Mârzeşti parțial, în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Mîrzaci, s. Mârzeşti parțial, în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Morovaia: str. Morovaia 457, 487 în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Trebujeni parțial, în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Pelivan: str. Andrei Lupan, Ioan Pelivan, Luceafărul, Mihai Eminescu, Păcii parțial, în intervalul de timp între 09:00-10:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

Străşeni:

– s. Dolna parțial, în intervalul de timp între 09:45-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Lozova: str. G. Botnaru.

– s. Lozovo, Ştefan Grosu parțial, în intervalul de timp între 09:45-16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

Ştefan Vodă:

– s. Grădiniţa: str. 1 Mai, Biruinţei, Cutuzova, Iurie Gagarin, Lenin, Păcii, Pădurilor, Gradinita, Serghei Lazo, Sovetscaea, Tineretului.

– s. Leuntea: str. Gheorghi Jucov, Maxim Gorki, Mihail Frunze, Leuntea. 

– s. Talmaza: str. 27 August, 31 August 1989, 9 Mai, Anatolie Sârghi, Banikov, Dimitrie Cantemir, Doina, Iurie Gagarin, Luceafărul, Maxim Gorki, Mihail Frunze, Nistrului, Prietenia, Prietenia Popoarelor, Talmaza, Vasile Alecsandri, Viilor.

– s. Valea Verde: str. Tihaia, Valea Verde parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:30 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor.

– s. Talmaza: str. 27 August, Luceafărul, Prietenia parțial, în intervalul de timp între 14:00-18:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului.

Teleneşti:

– s. Văsieni parțial, în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor.

– s. Ciulucani: str. Ciulucani 9992 în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

– s. Codru parțial, în intervalul de timp între 09:30-16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Maia Sandu, primită la Cotroceni de președintele român Klaus Iohannis
Articolul anterior
Rusia, condiții de pace la un an de când a izbucnit războiul în Ucraina. Ce a cerut pentru a pune capăt conflictului militar
Articolul următor
Close menu