Povestea unui cuplu de moldoveni stabiliți peste hotare, care vor să adopte o fetiță pe care au luat-o sub tutelă, însă nu le reușește! Micuța suferă de o tulburare genetică și are nevoie urgent de tratament

Astăzi, am primit un mesaj de la o cititoare care ne roagă să mediatizăm cazul unui cuplu de moldoveni stabiliți în Italia. Aceștia încearcă să adopte o fetiță pe care au luat-o sub tutelă, însa nu le reușeste. Micuța este bolnavă și are nevoie urgent de tratament, însă peste hotare nu poate beneficia de el, pentru că nu este înfiată. Pe de altă parte, autoritățile italiene cât și cele moldovene susțin că se lucrează la acest caz.

separator

Potrivit informațiilor, cu doi ani în urmă soții Costin au luat-o pe Victoria în familie. Cei doi și-au dorit enorm să o crească alături de ceilalți trei copii ai lor. Fetița este copilul unor rude foarte apropiate, care nu sunt în stare să aibă grijă de ea.

Iată ce a declarat mama adoptivă a fetiței, Cătălina Costiuc pentru ProTV:

„Inițial am decis să o adoptăm pe Victorita numai din motiv că nimeni altcineva din rude nu-și dorea acest lucru, iar casa de copii este un verdict prea crud pentru copil, am făcut primul pas, iar apoi acest pui de om ne-a topit inimile ”.

Dupa ce au obținut tutela, și-au dorit să o înfieze. Soții spun că fetița suferă de la naștere de o tulburare genetică și are nevoie de un tratament costisitor de care nu poate beneficia peste hotare, atât timp cât este sub tutel=.

Cătălina Costiuc, mama adoptivă a fetiței:

„Din cauza că peste hotare sistemul medical nu-i ofere toate drepturile de care au trebui să dispună un copil: adică o îngrijire midicală, suma pentru plata căreia e de ordinea sutelor de euro. Și în ciuda stării sănătății copilului, în Republica Moldova la fel nimic nu se duce până la capăt.”

Pentru că se află în Italia, cei doi soți le-au încredințat unor rude responsabilitatea de a-i reprezenta în fața autorităților de la Chișinau. Verișoara Cătălinei Costin, Luminița spune că a încercat de mai multe ori să afle la ce etapă este procesul de înfiere și ce măsuri trebuie luate mai departe. Însă, de fiecare dată nu primește un raspuns clar. Luminița a fost la Direcția pentru protecția copilului din sectorul Rîșcani și iată ce explicații a primit referitor la acest caz:

Furios pe Putin, Donald Trump îl atacă și pe Volodimir Zelenski

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat duminică enervat de omologul său rus Vladimir Putin şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-şi frustrarea faţă de obstacolele care împiedică un acord de încetare a focului între cele două ţări, relatează AFP citat de digi24.ro.

Donald Trump s-a declarat iniţial „foarte supărat” şi „furios” de reticenţa preşedintelui rus de a se angaja într-un acord de încetare a focului în Ucraina şi a ameninţat că va impune noi taxe pe petrolul rusesc, potrivit unui interviu acordat duminică postului NBC, scrie News.ro.

„Am fost foarte enervat, furios” pe Vladimir Putin după ultimele sale comentarii cu privire la Ucraina, a declarat Donald Trump la telefon jurnalistei NBC Kristen Welker. Şeful statului a ameninţat că va impune „tarife secundare pentru tot petrolul care pleacă din Rusia”. Vineri, preşedintele rus evocase ideea unei „administraţii de tranziţie” pentru Ucraina, sub egida ONU, pentru a organiza alegeri prezidenţiale „democratice” în ţară şi a negocia apoi un acord de pace cu noile autorităţi.

Cu toate acestea, în declaraţiile ulterioare de duminică, Trump şi-a moderat tonul faţă de Putin şi l-a atacat pe omologul său ucrainean, pe care l-a acuzat că vrea să întoarcă spatele unui acord privind mineralele ucrainene pe care Statele Unite doresc să le exploateze. Vorbind cu jurnaliştii la bordul Air Force One, preşedintele american şi-a explicat frustrarea.

„Am fost dezamăgit într-un fel”, a declarat Trump, în special în legătură cu „unele dintre lucrurile pe care (Vladimir Putin) le-a spus în ultimele două zile despre Zelenski, pentru că el nu îl consideră pe Zelenski credibil”. „El ar trebui să facă o înţelegere cu el, indiferent dacă îi place sau nu”. „Aşa că nu am fost mulţumit, dar cred că va fi unul bun şi cu siguranţă nu aş vrea să impun Rusiei tarife secundare”.

Donald Trump şi-a îndreptat apoi criticile către preşedintele ucrainean. „Văd că încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Şi dacă o va face, va avea probleme. Mari, mari probleme”, a spus el. „Avem un acord privind pământurile rare şi acum el spune, ei bine, ştiţi, vreau să renegociez acordul. Vrea să devină membru al NATO. Ei bine, el nu va fi niciodată membru al NATO. El înţelege asta. Aşa că vrea să renegocieze acordul”.

După trei ani de război care au făcut zeci de mii de victime, Donald Trump îşi propune să pună capăt conflictului. În acest scop, el a rupt izolarea diplomatică impusă de Occident lui Vladimir Putin după invazia rusă din Ucraina. Administraţia sa face presiuni pentru o încetare rapidă a războiului, organizând discuţii indirecte cu oficiali ruşi şi ucraineni, dar acestea nu au produs niciun progres concret.

Sub presiunea SUA, Kievul a fost de acord cu o încetare necondiţionată a luptelor timp de 30 de zile, pe care Moscova a respins-o de atunci. Rusia a fost de acord cu un moratoriu mult mai limitat asupra siturilor energetice, dar Moscova şi Kievul se acuză reciproc de încălcarea acestuia. Ambele părţi au fost de acord în principiu cu un armistiţiu în Marea Neagră, dar Moscova a pus apoi condiţii, inclusiv ridicarea sancţiunilor de către ţările occidentale, care nu par a fi acceptate pe termen scurt.

„De prea mult timp, propunerea americană pentru o încetare necondiţionată a focului a rămas pe masă fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”, a declarat Volodimir Zelenski sâmbătă seara. Kievul a acuzat Rusia de „crime de război” după ce o serie de atacuri cu drone au ucis cel puţin două persoane şi au lovit un spital militar din Harkov sâmbătă seara. Duminică, Rusia a revendicat capturarea unui sat aflat la şapte kilometri de frontiera administrativă a regiunii Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, o regiune în care forţele Moscovei nu au mai pătruns până acum.

Din 1 aprilie, șoferii pot circula fără faza scurtă a farurilor pe timp de zi

Din 1 aprilie, conducătorii auto pot circula fără a include faza scurtă a farurilor pe timp de zi. Măsura este prevăzută în Regulamentul Circulației Rutiere. Totuși,  în cazul condițiilor meteo nefavorabile, va fi necesară includerea luminii de întâlnire sau a farurilor anti-ceaţă.

Pentru prima dată, măsura privind conectarea farurilor și pe timp de zi a fost aplicată în anul 2009.

Un avion s-a prăbușit peste o casă în SUA

Cel puțin o persoană a murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit peste o casă din Brooklyn Park, Minnesota, sâmbătă după-amiază, provocând un incendiu uriaș, au declarat autoritățile, potrivit CNN, citat de libertatea.ro.

Aeronava, un avion care putea să transporte șase persoane, a lovit casa în jurul orei 12:20, ora locală, în timp ce se îndrepta către Aeroportul Anoka County-Blaine din Minneapolis, sosind de pe Aeroportul Internațional Des Moines din Iowa, a declarat Administrația Federală a Aviației într-un comunicat.

Încă nu este clar câți oameni se aflau în avion, dar oficialii confirmă cel puțin un deces, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al orașului Brooklyn Park, Risikat Adesaogun.

Nu au fost raportate victime din interiorul casei. Imaginile video de la fața locului arată că locuința este complet cuprinsă de flăcări, în timp ce mai mulți martori stau și privesc, iar pompierii avertizează: „Casa este în flăcări. Vă rugăm să vă îndepărtați din zonă!”. Când echipele de pompieri au ajuns la fața locului, casa era complet în flăcări. Aeronava nu a fost găsită decât după ce focul a fost lichidat. „Nu au existat victime. Toată lumea a ieșit din casă în siguranță”, au transmis reprezentanții pompierilor.

A căzut din cer

O cameră a surprins momentul în care avionul cade din cer peste o casă. Cindy Leitschuh a declarat pentru CNN că familia ei a surprins, fără să știe, un videoclip cu avionul.

În timp ce soțul ei Curt și fiul lor în vârstă de 8 ani se jucau în fața casei. „Fiul meu de 8 ani a văzut avionul urcând și coborând. A crezut că este o dronă. Apoi a văzut mult fum negru”, a spus Leitschuh. Într-o declarație pe X, guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a declarat: „Echipa mea este în legătură cu oficialii locali de la fața locului din Brooklyn Park și monitorizăm îndeaproape situația. Mulțumim celor care au răspuns la apel.”

La conferința de presă, primarul din Brooklyn Park, Hollies Winston, i-a mulțumit lui Walz pentru că „ne sprijină și oferă resurse orașului nostru”. FAA și National Transportation Safety Board investighează incidentul. Suburbia Brooklyn Park se află la aproximativ 11 mile nord de Minneapolis.

Andra a lansat cea mai hot piesă latină a verii „Sudamericanca”, în colaborare cu Pachanga
Articolul anterior
Femeia din satul Hulboaca găsită decedată lângă nou-născutul ei, a lăsat 7 copii orfani de mamă
Articolul următor
Close menu