Prăbușirea podului din Baltimore. Explicațiile neașteptate ale specialiștilor

Prăbușirea podului Francis Scott Key a șocat mulți oameni. E o priveliște greu de suportat, de aceea s-au căutat imediat explicații. Podul era un reper arhitectural îndelung apreciat. Am văzut o prăbușire spectaculoasă după ce a fost lovit de nava de containere Dali, pavilion Singapore. Incidentul a atras atenția experților în inginerie civilă, care au judecat exclusiv cauzele și consecințele acestui dezastru, scrie evz.ro.

Profesorul Nii Attoh-Okine, președinte al departamentului de inginerie civilă și de mediu la Universitatea din Maryland, subliniază vulnerabilitatea structurală a podului în fața unui astfel de impact. „Orice pod s-ar fi aflat în pericol serios în urma unei coliziuni de acest tip,” afirmă Attoh-Okine. Evidențiind astfel fragilitatea inerentă a infrastructurilor suspendate în fața unor forțe uriașe, scrie USA Today.

Nava uriașă se deplasa prin apă mult mai încet decât s-ar deplasa în largul mării. Dar chiar și la viteză redusă, o navă de aproape 300 de metri se mișcă cu o inerție enormă, a spus căpitanul Allan Post, de la Academia Maritimă Texas A&M din Galveston.

Schimbă direcția încet. Pe măsură ce corpul navei se deplasează într-un canal îngust, forțe puternice de suptie o pot redirecționa din dedesubt. În spații închise, un echipaj va ține ambele ancore pregătite pentru a fi lansate.

Dar o navă de 95.000 de tone − goală − nu poate pur și simplu să fie pusă în marșarier.

„O navă care călătorește astfel,” a spus Post, „ar putea avea nevoie de câteva mile înainte să se oprească complet. Este vorba de scara acestor vase pe care oamenii nu o înțeleg pe deplin.”

Prăbușirea podului, explicată

Benjamin W. Schafer, profesor de inginerie civilă la Universitatea Johns Hopkins, oferă o perspectivă detaliată asupra modului în care podurile sunt proiectate să disipeze sarcinile – prin transferul greutății vehiculelor către coloane sau piloni. Totuși, când pilonul lovit de Dali a fost eliminat, integritatea structurală a întregului pod a fost compromisă. Schafer descrie cum, „urmărind cadru cu cadru în matrerialul video, poți vedea eliminarea suportului, iar apoi, întreaga structură se prăbușește ca un corp rigid.”

Deschis în 1977 și având o lungime de 1.6 mile, podul Francis Scott Key era cel de-al treilea cel mai lung pod din lume cu o structură continuă din grinzi. Gestiona zilnic un flux de aproximativ 33.000 de vehicule. Această prăbușire scoate în evidență vulnerabilitatea podurilor de acest tip în fața accidentelor majore. Ridică și semne de întrebare asupra rezistenței infrastructurilor similare.

Nu a fost o problemă de structură

În plus, Schafer și Attoh-Okine semnalează că eșecurile catastrofale ale podurilor proiectate similar în trecut au provenit adesea din probleme interne ale structurii. Dar, în acest caz, proiectarea și construcția podului pare să nu fi jucat un rol semnificativ în prăbușire. Aceștia pun accent pe nevoia de reconsiderare a măsurilor de siguranță și de reziliență structurală în fața unor astfel de evenimente neașteptate.

Impactul pe termen lung al prăbușirii asupra traficului maritim și vehicular de-a lungul Coastei de Est este o preocupare majoră. Având în vedere că Baltimore este al 20-lea port ca activitate din națiune, cu o importanță semnificativă în comerțul auto. „O să schimbe întregul model de trafic din jurul Coastei de Est, ca un efect în cascadă,” spune Attoh-Okine. Anticipând provocările majore în redirecționarea fluxurilor de transport.

Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.



Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Liderul organizaţiei criminale „Machena”, condamnat la 21 ani închisoare, după ce a comandat asasinării unei autorități criminale din Moldova
Articolul anterior
Vreme frumoasă în țară. Temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate
Articolul următor