Acasă pe mulți dintre acești bătrâni îi așteaptă fie un copil bolnav, imobilizat la pat, fie o soție sau un soț, la fel, bolnavi și neputincioși.Foto: ipn.md
Deși au muncit o viață întreagă, mulți dintre acești oameni au ajuns să trăiască în sărăcie lucie, transmite IPN.
„În cadrul cantinei sociale a Fundației Regina Pacis primesc zilnic prânzuri gratuite la pachet peste 180 de persoane în etate, nevoiașe, din municipiul Chișinău.
Activitatea respectivă de binefacere are loc în bază de sponsorizări, iar acestea provin de la parteneri externi, dar și din donațiile oferite de oameni sau agenți economici”, a precizat pentru IPN Adelina Sochircă, consultant comunicare și relații publice din cadrul Fundației Regina Pacis.
Beneficiarii de prânzuri gratuite sunt selectați în baza unei anchete sociale, în funcție de veniturile pe care le are familia solicitantului.
„Ei se adresează, scriu o cerere și, dacă au un venit care într-adevăr este mic, noi le oferim aceste prânzuri.Publicitate
De multe ori se face rotație, ca să putem ajuta și alți bătrâni nevoiași să se alimenteze, pentru că, la momentul dat, putem să asigurăm lunar cu prânzuri gratuite în jur de 180 de persoane, dar cereri sunt mult mai multe”, a relatat Adelina Sochircă.
Consultantul în comunicare spune că, în debutul pandemiei COVID-19, a existat o avalanșă de solicitări din partea persoanelor în etate, pentru ca ei să beneficieze de o masă caldă.
„Mulți bătrâni au rămas față în față cu problemele lor: închiși în casă și încă și fără pâine.
În condițiile în care erau impuse restricții de a nu părăsi locuințele, în contextul pandemiei COVID-19, voluntarii care activau la Fundația Regina Pacis livrau aceste prânzuri gratuite la domiciliul vârstnicilor. Atunci se livrau zilnic în jur de 300-350 de prânzuri gratuite!”, a specificat Adelina Sochircă.
În prezent prânzurile sunt oferite în porții pentru două zile, la pachet, în cantina Fundației Regina Pacis, iar mâncărurile calde ajung pe mesele unor oameni de diferite profesii.
„Mulți se gândesc că unele persoane care trăiesc în sărăcie au ajuns unde au ajuns pentru că nu lucrează sau nu au lucrat, dar nu este tocmai așa. Avem bătrâni care au fost profesori, jurnaliști, scriitori, medici, deci, oameni care au lucrat.
Ei spun: „Ne este rușine, dar trebuie să venim, pentru că pensia e mică, ne ajunge să plătim doar serviciile comunale și să ne procurăm medicamente, atât. După ce ieșim de la farmacie și de la poștă, ne rămân doar 100-200 de lei, din care nu putem să mâncăm toată luna”, a detaliat responsabila de la Fundația Regina Pacis.
Produsele pe care le primește Fundația Regina Pacis săptămânal, de la Banca de Alimente, sunt de mare ajutor și diminuează considerabil cheltuielile pentru prânzurile gratuite pe care le primesc acești oameni nevoiași.
Mai ales acum, în condițiile în care scumpirile la facturi, alimente și medicamente se fac tot mai simțite.
Dar Fundația este ajutată și de alți agenți economici generoși.
„Unii aduc cartofi, alții lactate, iar o companie zilnic, în perioada stării de urgență, le oferea bătrânilor care veneau la noi câte o pâine”, a precizat Adelina Sochircă.
La 4 decembrie, Fundația Regina Pacis organizează evenimentul caritabil „Castagnata”, în cadrul căruia o să pregătească castane prăjite și vin brulè.
„Păstrăm aceeași tradiție, banii adunați din vânzarea produselor vor fi folosiți în totalitate pentru pregătirea prânzurilor calde care se servesc gratuit bătrânilor nevoiași, zilnic, la Cantina Socială a Fundației Regina Pacis.
Intrarea este liberă, luați cu voi buna dispoziție și nu pierdeți ocazia să cumpărați și să gustați din castanele coapte care sunt tocmai potrivite anotimpului rece.
În același timp, o să ne ajutați să punem pe masa oamenilor nevoiași o porție de mâncare caldă”, i-a îndemnat Adelina Sochircă pe toți cei care se pot implica.
Totodată, pe parcursul lunii decembrie, Fundația Regina Pacis va desfășura tradiționala campanie de colectare a produselor alimentare neperisabile „Încălzește o inimă”, în supermarketuri, iar aceste produse vor merge la fel pentru prepararea prânzurilor, destinate persoanelor nevoiașe.
Oricine poate susține activitatea Cantinei Sociale a Fundației Regina Pacis, prin donații de alimente sau donații financiare prin face transfer utilizând rechizitele bancare de mai jos:
Pentru donații din Republica Moldova:
BANCA: BC „Victoriabank” S.A. Filiala № 11
BIC: VICBMD2X883
C/C MDL: 222400011100577
BENEFICIAR: FUNDATIA REGINA PACIS
Pentru donații în
EURO şi USD prin IBAN
IBAN: MD 84 VI 000 222401711100577
SWIFT: VICBMD2X
BANK: VICTORIABANK, Chișinău, Moldova
BENEFICIARY: FUNDATIA REGINA PACIS