Premieră în Republica Moldova! A fost inaugurat primul serviciu hibrid de diagnostic și tratament în oncologie la Institutul Oncologic din Chișinău

Premieră în domeniul oncologic din Republica Moldova: a fost inaugurat primul Serviciu diagnostic și tratament hibrid, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Progres în diagnosticul și tratamentul cancerului. Astăzi, 30 ianuarie, la Institutul Oncologic, a fost deschis Serviciul diagnostic și tratament hibrid în oncologie, dotat cu echipament de ultimă generație pentru diagnosticarea cu precizie a formelor grave de cancer, localizate la nivelul toracelui și tractului digestiv superior, și tratarea maladiilor oncologice pulmonare și digestive.

Aparatajul medical ultramodern, menit să ofere un diagnostic rapid și explicit, constă din:

• tomograf computerizat (CT) cu 256 de slice-uri, pentru imagini detaliate;

• aparat de radiografie digitală cu tomosinteză;

• ultrasonograf cu elastografie;

• ecoendoscopie pulmonară și digestivă – premieră pentru Republica Moldova.

Noile tehnologii oferă pacienților acces la investigații moderne, precum videobronhoscopia intervențională sub anestezie generală, realizată în 24 de ore, și stadializarea cancerului bronhopulmonar, esențială în tratamentul formelor avansate ale bolii. Mai mult, sunt utilizate metode minim invazive, cum ar fi biopsia transtoracică ghidată imagistic și endoscopia ultrasonografică digestivă, care îmbunătățesc diagnosticul și reduc riscurile pentru pacienți.

Datorită acestui echipament, Institutul Oncologic se aliniază la standardele celor mai moderne centre oncologice internaționale.

Menționăm că personalul medical care activează în cadrul Serviciului a fost instruit, inclusiv peste hotare, pentru a utiliza aparatajul modern.

Costul proiectului este de 47 de milioane de lei. Echipamentul, în valoare de 40,8 milioane de lei, a fost achiziționat din mai multe surse: bugetul de stat, Guvernul Japoniei, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, proiectul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, gestionat de Ministerul Sănătății, și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Reparația cabinetelor medicale a costat aproximativ 6,2 milioane de lei.

La evenimentul de inaugurare au participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, administrația și personalul medical al instituției.

În ultimii doi ani și jumătate, Ministerul Sănătății, cu ajutorul partenerilor internaționali, a investit în modernizarea Institutului Oncologic circa 200 de milioane de lei.

Ce servicii oferă și ce profit aduce complexul multifuncțional Arena Chișinău

Arena Chișinău este un complex sportiv și de divertisment din Moldova, fiind amenajat pe o suprafață de peste 10 hectare. Doar la un singur eveniment organizat la Arena, sala mare poate găzdui în jur de 5050 de persoane. Despre sumele care s-au investit în acest proiect, parteneri și serviciile pe care le oferă complexul multifuncțional a relatat Sergiu Stanciu, administratorul Arenei Chişinău, în cadrul unui club de discuție cu mass-media, la inițiativa Clubului Presei Economice, transmite IPN.

Întrebat, dacă Arena Chişinău ar putea găzdui un concurs muzical de talie internațională, precum Eurovision, administratorul complexului a menționat că acest lucru ar putea fi posibil. „Nu știu care sunt cerințele pe care le au organizatorii Eurovision, dar dacă Arena ar corespunde acestora, la sigur că ar fi un loc potrivit pentru desfășurarea unei ediții de Eurovision”, a răspuns pentru IPN Sergiu Stanciu.

Câți bani s-au investit în construcția Arenei Chişinău?

Proiectul a presupus o investiție inițială de 43 de milioane de euro, programată în 2017, ulterior investițiile s-au extins cu încă 2,5 milioane de euro. Investițiile au fost făcute de un partener din Turcia. Anual, statul achită o rată de aproximativ 3,1 de milioane de euro partenerului turc, începând cu 2018 până în 2030.

La etapa actuală, Arena Chişinău încă nu a reușit să aducă venituri. Totalurile pentru anul 2023 arată că, în baza activității operaționale, „complexul este în minus cu 9 milioane de lei, iar în 2024 pierderile au constituit 3 milioane de lei”.

Abia pentru anul 2025 se preconizează un venit de 5 milioane de lei. Cu toate acestea, administratorul Arenei a precizat că această structură ar putea aduce profit, minimum după 10 ani de activitate, după ce vor fi acoperite toate cheltuielile făcute în construcția complexului.

Ce servicii oferă complexul multifuncțional?

Arena Chișinău pune la dispoziția clienților o sală mare și o sală mică de evenimente, cu posibilitatea de a adapta sala pentru un concert sau pentru un campionat sportiv. Pe lângă asta, la Arena a fost deschis un Aqua Centru, cu spațiu amenajat pentru copii, precum și bazin care corespunde tuturor standardelor olimpice, unde pot fi organizate competiții la înot.

De asemenea, pe teritoriul complexului este deschis un patinoar, un amfiteatru pentru concerte în aer liber, sală de fitness, un club de tenis și o parcare de peste o mie de locuri. În plus, edificiul este dotat cu săli VIP, sală de conferințe, vestiare, garderobă, sală de antrenamente pentru sportivi și „food court”, spațiile fiind adaptate persoanelor cu necesități speciale.

Un tur virtual al tuturor încăperilor și construcțiilor de la Arena Chişinău poate fi făcut pe pagina oficială a complexului. De deservirea clienților sunt responsabili în total 82 de angajați.Ce evenimente se organizează la Arena Chișinău?Sergiu Stanciu spune că în anul trecut s-au desfășurat peste 250 de evenimente. 54% dintre ele au fost evenimente sportive, restul – 46% – concerte și evenimente culturale.Deși oferă o diversitate mare de servicii, potențialul maxim de exploatare al Arenei încă nu a fost atins, acum acesta fiind acoperit în proporție de 65%. Prognozele administrației arată că obiectivul de 100% va fi atins în anii 2028-2029.Cât costă închirierea spațiilor la Arena Chişinău?Organizarea unui concert la Arena Chişinău nu intră în responsabilitățile administrației. Arena este folosită ca platformă de desfășurare a evenimentelor de către compania care le organizează. Astfel, administrația Arenei doar oferă în chirie spațiile disponibile, conform contractelor cu clienții.Prețurile pentru închirierea arenei mari de concerte sunt diferite și se stabilesc, în conformitate cu amploarea evenimentului și cu cerințele clientului. De exemplu, platforma zero a arenei mari, care include accesul general în sală, poate fi închiriată cu 3500-4500 de euro. Arendă sălii în întregime costă în jur de 6500 de euro, plus toate cheltuielile aferente evenimentului.De asemenea, sunt oferite cu chirie sala de conferințe și VIP lounge-ul, cu prețuri de câteva mii de lei pentru o oră, care variază în funcție de serviciile incluse.Arena Chișinău este o instituție de stat, gestionată de autorități prin Agenția Proprietăți Publice, fiind la autogestiune financiară. Scopul acestui complex este nu de a deveni un obiectiv economic, ci de a promova politicile statului în legătură cu activitățile sportive și modul sănătos de viață, campionatele naționale sportive, precum și găzduirea campionatelor internaționale. Totodată, administrația menționează că Arena este platformă potrivită de a promova cultura, găzduind expoziții, concerte și alte evenimente culturale.



Noi dezvăluiri de la Roman Babițchi, soțul femeii moarte într-un salon de înfrumusețare din Capitală

Roman Babițchi, soțul femeii de afaceri care a murit în timpul unei proceduri cosmetice la un salon de înfrumusețare din Chișinău, a lansat noi acuzații legate de investigarea cazului. Acesta a criticat acțiunile anchetatorului și ale avocatului care l-a reprezentat inițial, afirmând că lipsa unor măsuri rapide a dus la pierderea unor probe esențiale, transmite IPN.

Babițchi a atras atenția asupra faptului că salonul, unde s-a produs tragedia, nu a fost sigilat imediat după deces. Mai mult, el susține că o persoană venită din Ucraina ar fi scos echipamentele din salon a doua zi dimineața, fără ca autoritățile să intervină. De asemenea, a ridicat semne de întrebare privind lipsa unei audieri imediate a Irinei Barotkina, proprietara salonului, despre care Babițchi afirmă că se află acum în Spania.

În cadrul briefingului, bărbatul a adus acuzații și la adresa avocatului care l-a reprezentat la începutul cazului și a spus că l-ar fi îndemnat să facă declarații false referitoare la dispariția unor bani din geanta soției sale. „Eu am înțeles rapid că avocatul mă pune să dau declarații false și am renunțat la serviciile sale de avocat”, a declarat Roman Babițchi.

Soțul victimei susține că timpul care trece este în defavoarea aflării adevărului și a lansat un apel public către cei care au fost martori la cele întâmplate. El îi îndeamnă să facă declarații, chiar și anonime, pentru a contribui la elucidarea cazului. „Dați-mi vă rog șansa să fac dreptate”, a declarat soțul femeii decedate.

Femeia de afaceri, în vârstă de 35 de ani, a murit pe 30 ianuarie, în timpul unei proceduri la un salon din centrul capitalei. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, decesul ar fi survenit în urma unei anestezii generale, iar proprietara cabinetului ar fi părăsit țara, chiar după tragedie. Medicul Ecaterina Maniuc, suspectată că i-ar fi administrat pacientei anestezia, a fost reșinută pe 7 februarie.

Autoritățile continuă investigațiile, însă soțul victimei afirmă că se fac tentative de mușamalizare și cere ca vinovații să fie trași la răspundere.

”Dragoste la cuțite” în Capitală. Un bărbat a fost reținut, după ce și-a înjunghiat iubita

Un individ a ost reținut, după ce și-a înjunghiat concubina. Incidentul a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:00, într-un apartament de pe strada Eugen Coca, din sectorul Buiucani al capitalei, scrie pulsmedia.md.

Este vorba despre un individ de 47 de ani. Dânsul, în urma unui conflict cu concubina sa, o femeie în vârstă de 65 de ani, a luat un cuțit de bucătărie cu care i-a aplicat o lovitură în spate.

În urma incidentului, femeia a fost transportată de urgență la spital, iar cuțitarul a fost escortat la IP Buiucani, unde a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele său fiind inițiat un dosar penal.

Tot mai mulți cetățeni străini aleg să se stabilească în Republica Moldova
Articolul anterior
Moldova a ratificat Tratatul internațional privind schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere
Articolul următor
Close menu