Premieră la Teatrul ”Fără Nume”! Vezi teaserul spectacolului ”Macbeth” în regia lui Mihai Țărnă

Teatrul ”Fără Nume” vă invită la o premieră! E vorba de spectacolul ”Macbeth” după William Shakespeare și Eugene Ionesco în regia lui Mihai Țărnă.

MACBETH

DUPĂ WILLIAM SHAKESPEARE ȘI EUGENE IONESCO
UN SPECTACOL DE MIHAI ȚĂRNĂ
 
Data: 29 – 30 OCTOMBRIE/ 19:00
Tragedie, 14+
 
Durata spectacolului: 3h , cu  pauză.

 Descriere: O viziune modernă a clasicului “Macbeth”, în regia lui Mihai Ţărnă, inspirată din operele lui William Shakespeare şi Eugen Ionesco. O tragedie clasică, care aduce în prim plan pasiunea frenetică, care provoacă răsturnări politice şi sfidarea valorilor morale.


 
Prezicerea celor trei vrăjitoare că lui Macbeth îi e sortit să devină rege, îl face pe Macbeth şi soția sa, Lady Macbeth, să primească vestea ca o realitate prea mult dorită. 
 
Rămânând peste noapte în castelul lui Macbeth, Duncan, regele Scoției, în vâltoarea festinului, este asasinat. Macbeth devine regele Scoţiei, astfel, prezicerea celor trei vrăjitoare se înfăptuiește.
 
Tot mai adânc îl soarbe mlaștina orgoliului pe Macbeth, iar  Lady Macbeth nu mai reuşeşte să-şi îmbărbăteze soţul, remușcările încep să o mistuie, iar pierderea somnului e răsplata lor pentru trădare și omor. 
 
Următoarea întâlnire a lui Macbeth cu cele trei vrăjitoare îi prezic că doar un om nenăscut de femeie poate să-l omoare, și că doar așa ar fi posibil sfârșitul lui. Să fie oare adevărat..?      
 
Distribuţie:
Distribuţie:
Macbeth – Alexandru Rusu
Lady Macbeth – Mihaela Popescu 
Duncan – Alexandru Dicusar
Cawdor – Ion Munteanu
Banquo – Petre Dragancea
Macduff – Marius Cătălin- Tulum 
Lady Macduff – Victoria Manciu 
Malcolm – Ion Gârneț 
Ross – Nelu Rotaru
Fleance – Cristina Lungu 
Portarul – Valentin Munteanu
Vrăjitoarele – Antonia Barancea, Victoria Țurcanu, Rada Mișcoi
Ucigașii – Valentin Munteanu, Vitalie Mândrescu
 
Regie – Mihai Țărnă
Asistent regie – Larisa Dascal
Compozitor – Alexandru Dicusar
Pictor costume – Inga Botnariuc
Scenografie – Mihai Țărnă, Adrian Suruceanu
Expresie corporală – Oleg Mardari
Efecte special – Victor Zburliuc
Regie lumini – Eduard Chiperco, Tudor Carapascal
Regie sunet – Vlad Vascan
Acrobație aeriană – Veronica Mereuță
Selecție  picturi – Patricia David
Traducere de Horia Gârbea (din ediția Shakespeare, Opere, coordonată și îngrijită de George Volceanov).
 

Link bilete – https://iticket.md/event/macbeth

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Criză în sistemul educațional: Numărul profesorilor tineri scade dramatic

În ultimii zece ani, numărul profesorilor sub 30 de ani s-a înjumătățit, în timp ce procentul celor peste 60 de ani crește cu 4% la fiecare cinci ani, conform expertului economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 4 octombrie 2024, economistul a atras atenția asupra problemelor din sistemul educațional din Republica Moldova, subliniind că povara educației revine în mare parte femeilor, scrie bani.md.

Pe de altă parte, numărul educatorilor din învățământul preșcolar a crescut, însă calitatea studiilor acestora a scăzut. Dacă anterior unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi, unul din trei nu are.

Cu 91.000 de angajați, învățământul este a doua ramură ca număr de salariați, după comerțul cu ridicata. În raioanele precum Cantemir și Telenești, profesorii reprezintă aproape 30% din populația angajată, în timp ce în municipiul Chișinău și Bălți ponderea acestora este sub 10%.

Vârsta medie a profesorilor din învățământul primar și secundar a crescut constant, iar în 2024 se așteaptă ca aceasta să atingă 50 de ani. Tinerii profesori reprezintă doar 7,7% din totalul cadrelor didactice, în timp ce profesorii de peste 60 de ani au ajuns la 21,7%.

În ciuda creșterii salariilor din educație, acestea rămân cu 17%-20% sub media națională. În 2024, salariul mediu al unui angajat din educație este estimat la 11.726 lei lunar, în timp ce salariul mediu pe economie este de 14.300 lei.

Veaceslav Ioniță a subliniat că problema principală a lipsei profesorilor și a îmbătrânirii acestora nu este doar legată de salarizare, ci implică factori mai profund înrădăcinați în sistemul educațional și în politicile de angajare.

Alertă la o clinică din Chișinău după ce o persoană misterioasă a lăsat o geantă suspectă

O geantă suspectă a dat peste cap activitatea unei clinici veterinare din Capitală. După ce directorul a sunat la 112, cei opt angajați au fost scoși din clădire, iar zona încercuită cu o panglică, scrie tv8.md

La fața locului a venit poliția, pompierii, dar și experții de la BombTech.

După aproximativ două ore de verificări, oamenii legii nu au depistat nimic periculos, iar clinica veterinară din cartierul Poșta Veche și-a reluat activitatea.

Autoritățile amintesc din nou cetățenilor să economisească energia electrică și vin cu sfaturi despre cum pot reduce consumul de curent
Articolul anterior
Detalii șocante în cazul bebelușului înecat într-o cadă, la Hâncești. Ce spun părinții micuțului
Articolul următor