Premieră medicală: un implant cerebral revoluționar transformă gândurile în cuvinte, în timp real

Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să redea în timp real gândurile unei persoane paralizate, transformându-le în cuvinte rostite printr-un difuzor, informează Live Science citat de digi24.ro.

Tehnologia, dezvoltată de Universitatea din California, folosește un implant cerebral și inteligență artificială pentru a interpreta activitatea neuronală asociată vorbirii. Descoperirea ar putea schimba radical viața pacienților care nu mai pot comunica.

Tehnologia experimentală este concepută pentru a oferi o voce sintetică persoanelor cu paralizie severă care nu mai pot vorbi. Sistemul funcționează prin implantarea unor electrozi pe suprafața creierului, într-un dispozitiv numit neuroproteză, care permite detectarea și interpretarea semnalelor asociate vorbirii. Interfața creier-computer (BCI) folosește AI pentru a decoda semnalele neuronale și poate transmite în timp aproape real intenția de a vorbi, potrivit unui comunicat al Universității din California, Berkeley.

Cercetătorii lansaseră o versiune anterioară a tehnologiei în 2023, însă noua variantă este mai rapidă și redă vorbirea într-un mod mai natural.

„Abordarea noastră de streaming aduce capacitatea de decodare rapidă a vorbirii, specifică asistenților vocali precum Alexa sau Siri, în domeniul neuroprotezelor”, a declarat Gopala Anumanchipalli, coautor al studiului și profesor asistent de inginerie electrică și informatică la UC Berkeley.

„Folosind un algoritm similar, am reușit să decodăm datele neuronale și, pentru prima dată, să permitem o redare vocală aproape sincronă.” Primul beneficiar al acestei tehnologii este Ann, o femeie care a suferit un accident vascular cerebral în 2005 și a rămas cu paralizie severă, incapabilă să vorbească. Cercetătorii i-au implantat 253 de electrozi pe cortexul motor, zona creierului responsabilă de controlul vorbirii, pentru a contribui la dezvoltarea exprimării verbale sintetice.

„Practic, interceptăm semnalele în punctul în care gândul este transformat în articulare, adică în zona de control motor”, a explicat Cheol Jun Cho, doctorand în inginerie electrică și coautor al studiului. „Ce decodăm noi este după ce gândul a avut loc, după ce s-a decis ce urmează să se spună și cum să se miște mușchii aparatului vocal.”

AI-ul folosit decodează activitatea cerebrală în vorbire sintetică. Algoritmul a fost antrenat cu ajutorul lui Ann, care a încercat să rostească în gând propoziții afișate pe un ecran, în timp ce activitatea cerebrală era monitorizată și asociată cu cuvintele respective. Sistemul prelua semnale de la creier la fiecare 0,08 secunde și putea transforma cuvintele în vorbire cu un decalaj de aproximativ 3 secunde, potrivit studiului.

Este o îmbunătățire semnificativă față de versiunea anterioară, care avea un decalaj de circa 8 secunde și procesa doar propoziții întregi. Noul sistem funcționează cu ferestre mai scurte de activitate cerebrală, ceea ce permite procesarea cuvintelor individuale pe măsură ce sunt „gândite”, fără a aștepta finalizarea unei propoziții.

„Acest cadru experimental este o adevărată descoperire.” „Suntem optimiști că putem face progrese la toate nivelurile. (…) Vom continua să îmbunătățim algoritmul pentru a genera vorbire mai rapid și mai natural”, a declarat Cho.

„Vladimir, OPREȘTE-TE!”: Trump îi cere lui Putin să înceteze atacurile asupra Kievului și să încheie acordul de pace cu Ucraina. Ce a scris într-o postare

Președintele american Donald Trump l-a criticat joi pe Vladimir Putin, pe rețeaua sa socială, după ce Rusia a lovit Kievul cu rachete și drone peste noapte, notând „Vladimir, OPREȘTE-TE!”, scrie digi24.ro.

„Nu sunt încântat de loviturile rusești asupra KIEV. Nu sunt necesare și vin într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! 5000 de soldați mor pe săptămână. Hai să ÎNCHEIEM Acordul de Pace”, a scris Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social, la o zi după ce a afirmat că liderul ucrainean împiedică negocierile de pace pentru încheierea războiului Rusiei în Ucraina.

Atunci când a fost întrebat despre loviturile rusești asupra Kievului în cadrul unei conferințe de presă mai devreme joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia continuă să lovească „obiective militare și adiacente”. Reproșul adresat de Trump lui Putin a urmat criticilor aduse miercuri lui Volodimir Zelenski pentru că a declarat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei de către Rusia – o poziție de lungă durată a Kievului. „Această declarație este foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”, a spus Trump într-o postare pe rețeaua socială. Trump, care s-a certat cu Zelenski într-o întâlnire dezastruoasă, din martie, în Biroul Oval, a declarat că Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă „și nici măcar nu este un punct de discuție”.

Ziua Drapelului de Stat va fi marcată duminică

Sărbătorirea Zilei Drapelului de Stat va avea loc duminică în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Serviciul de presă al Guvernului a anunțat că drapelul de stat va fi arborat în mod solemn la ora 8.00 pe 27 aprilie în cadrul unei ceremonii oficiale în fața clădirii Guvernului. La eveniment vor participa liderii țării, deputați și miniștri. Ziua Drapelului de Stat, a fost instituită în urma unei decizii parlamentare din 1990, când deputații au stabilit tricolorul ca drapel național al Republicii Moldova.

„Ziua Drapelului ne reamintește că tricolorul este o legătură între generații și o garanție a unui viitor comun, un simbol prezent în toate momentele de mândrie națională – de la podiumurile competițiilor internaționale până la misiunile de menținere a păcii și succesele diasporei”, a declarat guvernul într-o declarație.

Grecia se pregătește pentru sezonul incendiilor: a fost mobilizat cel mai mare număr de pompieri din istorie

Grecia va mobiliza un număr record de pompieri în acest an, anticipând „scenarii nefavorabile”, a declarat joi ministrul pentru criza climatică. Acesta a anunțat și achiziționarea de drone cu camere termice care vor detecta incendiile, informează Reuters citat de digi24.ro.

Vremea a devenit mai imprevizibilă și mai extremă la nivel global, din cauza schimbărilor climatice, iar anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. În Grecia, verile au devenit tot mai calde și mai secetoase, iar vânturile care se schimbă rapid alimentează incendii tot mai distructive și greu de controlat.

În august anul trecut, în cea mai fierbinte vară din istoria țării, o femeie și-a pierdut viața, iar 10.000 de hectare de teren au ars într-un incendiu care a ajuns din pădure până în nordul suburbiilor Atenei. Aproximativ 18.000 de pompieri vor fi disponibili anul acesta, cel mai mare număr înregistrat vreodată, asistați de mii de voluntari, a anunțat ministrul Protecției Civile și al Crizei Climatice, Giannis Kefalogiannis.

„Nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți de faptul că, până acum, condițiile climatice par să fi fost mai blânde decât în anii precedenți”, a spus el. „Scenariile nefavorabile sunt în fața noastră.” Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, pentru a discuta pregătirile înainte de începerea oficială a sezonului incendiilor, pe 1 mai.

Într-o schimbare majoră de strategie față de tacticile de luptă împotriva incendiilor aplicate în trecut, Grecia a decis anul trecut să trimită forțe aeriene și terestre în primele ore critice după izbucnirea unui incendiu, precum și să intensifice patrulele, măsuri care au contribuit la limitarea pagubelor.

De asemenea, Grecia a alocat aproximativ 2 miliarde de euro pentru achiziția de aeronave noi, stații meteorologice și drone, pentru a-și îmbunătăți capacitățile de intervenție în fața incendiilor de vegetație și a altor dezastre naturale. În acest an vor fi disponibile aproximativ 80 de drone cu camere termice, aproape dublu față de anul trecut, a precizat Kefalogiannis, o măsură menită să accelereze detectarea incendiilor.

O mașină a aterizat direct pe terasa unui local de la Ciocana, noaptea trecută
Articolul anterior
Meteorologii vin cu vești bune: Vremea continuă să se încălzească
Articolul următor
Close menu