Premieră pentru Moldova. O tânără de la noi a luat aurul la olimpiada de matematică

Performanţă uimitoare pentru o elevă din Moldova, prima care a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică.

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică. Adelina Andrei, o tânără de 18 ani, elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Capitală, este prima tânără din țara noastră care a atins această performanță. Ea a descoperit pasiunea pentru matematică prin clasa a șasea și de atunci a participat la sute de concursuri și olimpiade, de la care s-a întors cu diplome și medalii, scrie www.publika.md.

„Sentimentele pe care le-am simțit au fost ca și la prima olimpiadă internațională când am luat medalie. Aceleași sentimente. De mândrie pentru mine că, ia uite, am putut și am reușit, dar și de mândrie pentru țara mea. – și văd ceilalți sute de participanți din alte țări că, ia uite, este o țară și ia uite ce steag interesant, dar de unde sunt ei? Și află și ei despre Moldova”, spune tânăra.

Ea mai zice că numărul reprezentantelor sexului frumos la astfel de competiții este foarte mic, dar acest fapt o motivează să muncească și să demonstreze că și fetele sunt bune la științele exacte.

„Este un pic straniu să fii singura fată. Te simți uneori, poate, ne la locul tău. – Și chiar pot să spun că am văzut fetele care de obicei se ocupă. – Majoritatea dintre ele poate au luat rezultate chiar mai bune decât unii băieți”.

Deși dedică mult timp pregătirilor pentru concursuri, Adelina își face timp și pentru ea.

„- Pregătirea dacă o faci din inimă și faci ceea ce-ți place este zilnică. O oră într-o zi, două ore poate în altă zi. Se mai întâmplă uneori să mă mai odihnesc și să nu rezolv matematică două-trei zile la rând. Dar, ca să vorbim așa, ea este uniformă pe parcursul anului”.

Profesorii Adelinei vorbesc cu mândrie despre ea și spun că este o elevă bună la toate, care se implică şi în alte activități extracuriculare.

Datorită locurilor de frunte obținute la olimpiadele internaționale, Adelina are deja 10 din oficiu la trei examene de bacalaureat. Este președinta Consiliului Municipal al elevilor din Chișinău și se implică în diverse proiecte educative pentru tineri.

Primul lot de ouă din Republica Moldova a ajuns în UE

La data de 20.11.2024, primul lot de ouă de consum (categoria A) din Republica Moldova  a ajuns pe piața Uniunii Europene (UE), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, producătorul care, la data de 08 octombrie 2024, a fost listat cu dreptul de export pe piața europeană, a lansat prima operațiune de export de ouă de consum. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă agenților economici să exploreze piața Uniunii Europene, înaintând, în acest sens,  cererea pentru export la ANSA. 

Suntem deschiși să acordăm tot sprijinul necesar pentru a ajuta operatorii din domeniul alimentar să se alinieze standardele UE prin modernizarea unităților de producere și a centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor. 

Avem încrederea că, prin efort comun,  accederea produselor autohtone de origine animală, pe cele mai mari piețe internaționale, va fi mai ușoară.

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice, care să asigure consumul pentru toată țara, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. Potrivit oficialului, licitația pentru un asemenea proiect a fost deja anunțată, iar investitorii prezintă un interes sporit. Scopul autorităților de la Chișinău este de a elimina dependența de importul de energie, a mai precizat premierul, scrie radiomoldova.md.

Am anunțat licitația și avem interes din partea investitorilor să construiască o stație la Chișinău de o capacitate suficientă, încât să ne asigure cu energie în Republica Moldova. Avem o creștere foarte bună a investițiilor în energia regenerabilă, și acest lucru la fel este important. Republica Moldova are toate șansele să aibă o cotă destul de mare a energie verzi. Ceea ce este foarte benefic la energia verde este că nu mai imporți agent termic cum ar fi gaz natural, altfel de combustibil lichid sau solid etc”, a spus Dorin Recean.

Potrivit Energocom, în lunile iulie-septembrie, ponderea energiei produse de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană constituie 82%, în timp ce termocentralele din Chișinău și Bălți au generat doar 1% din necesarul de consum. Energia regenerabilă acoperă șase la sută din consum, iar restul este achiziționat de pe piața internațională.

Un șofer și-a făcut zob mașina din cauza că nu a ținut cont de condițiile nefavorabile de pe drum

Un alt șofer nu a ținut cont de recomandările Poliției și a derapat cu automobilul de pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cu puțin timp în urmă, Poliția din Sîngerei a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe traseul R6, în apropierea satului Biliceniii Noi.

Preliminar s-a stabilit că un Renault condus de un bărbat de 42 de ani, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe traseu tamponând-se într-un copac.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Persoane traumatizate nu sunt.

Poliția reamintește șoferilor să sporească atenția, în contextul condițiilor meteo nefavorabile.

Doi bărbaţi au murit la Comrat în două accidente diferite
Articolul anterior
Femeile casnice sunt mai puţin predispuse la cancerul mamar
Articolul următor