Premieră pentru Moldova. O tânără de la noi a luat aurul la olimpiada de matematică

Performanţă uimitoare pentru o elevă din Moldova, prima care a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică.

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică. Adelina Andrei, o tânără de 18 ani, elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Capitală, este prima tânără din țara noastră care a atins această performanță. Ea a descoperit pasiunea pentru matematică prin clasa a șasea și de atunci a participat la sute de concursuri și olimpiade, de la care s-a întors cu diplome și medalii, scrie www.publika.md.

„Sentimentele pe care le-am simțit au fost ca și la prima olimpiadă internațională când am luat medalie. Aceleași sentimente. De mândrie pentru mine că, ia uite, am putut și am reușit, dar și de mândrie pentru țara mea. – și văd ceilalți sute de participanți din alte țări că, ia uite, este o țară și ia uite ce steag interesant, dar de unde sunt ei? Și află și ei despre Moldova”, spune tânăra.

Ea mai zice că numărul reprezentantelor sexului frumos la astfel de competiții este foarte mic, dar acest fapt o motivează să muncească și să demonstreze că și fetele sunt bune la științele exacte.

„Este un pic straniu să fii singura fată. Te simți uneori, poate, ne la locul tău. – Și chiar pot să spun că am văzut fetele care de obicei se ocupă. – Majoritatea dintre ele poate au luat rezultate chiar mai bune decât unii băieți”.

Deși dedică mult timp pregătirilor pentru concursuri, Adelina își face timp și pentru ea.

„- Pregătirea dacă o faci din inimă și faci ceea ce-ți place este zilnică. O oră într-o zi, două ore poate în altă zi. Se mai întâmplă uneori să mă mai odihnesc și să nu rezolv matematică două-trei zile la rând. Dar, ca să vorbim așa, ea este uniformă pe parcursul anului”.

Profesorii Adelinei vorbesc cu mândrie despre ea și spun că este o elevă bună la toate, care se implică şi în alte activități extracuriculare.

Datorită locurilor de frunte obținute la olimpiadele internaționale, Adelina are deja 10 din oficiu la trei examene de bacalaureat. Este președinta Consiliului Municipal al elevilor din Chișinău și se implică în diverse proiecte educative pentru tineri.

Un video publicat pe internet arată că fetița ucisă la Ciocana s-ar fi angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni

Pe rețelele de socializare a fost publicat un scurt video cu producerea accidentului de la Ciocana, în urma căruia a decedat o fetiță de 12 ani. Din imagini se vede că minora ar fi traversat strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Deocamdată, poliția nu a venit cu o declarație în acest sens. Circumstanțele accidentului sunt în curs de clarificare.

Rudele și prietenii victimei au adus la fața locului flori și lumânări, transmite www.realitatea.md.

Fetița de 12 ani ucisă de un troleibuz în Chișinău era unicul copil al părinților săi

Fetita de 12 ani, care a fost lovită pe trecerea de pietoni de un troleibuz, ieri, în Chișinău, a fost unicul copil la părinți. Asta a scris o persoană care se pare că cunoaște familia copilului, transmite protv.md.

Aceasta a mai menționat că copila mergea cu niște colegi de clasă la lecția de limba engleză.

„Aici s-a oprit drumul Nastei, fetița de 12 ani, care a fost azi lovită mortal de troleibuz. Era elevă în clasa a 6-a la Liceul „Dacia” de la Ciocana. Mergea, cu niste colegi de clasă, la lecția de limba engleza. A fost unicul copil la părinți… La Ciocana sunt foarte multe licee, inclusiv de ambele părți ale aleii. Zebre – cât duce trenul. Semafoarele sunt prea costisitoare? Sau poate inutile”, a scris femeia pe retelele de socializare. 

Cum i-au păcălit angajații unui spital din Herson pe rușii care voiau să-i deporteze pe copiii internați

Mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la începutul războiului şi până acum.S-a întâmplat și în Herson, acolo unde reprezentanții Moscovei au luat toți copiii unui orfelinat și i-au trimis mai întâi în Crimeea aflată sub ocupație, pentru ca, mai apoi, să-i ducă pe unii direct pe propriul rusesc.

Cum i-au păcălit angajații unui spital ucrainean pe rușii care voiau să-i deporteze pe copiii internați, la Herson

Propaganda Kremlinului nu s-a ferit să se laude cu aceste deportări, care au fost condamnate nu doar de ucraineni, ci de întreaga comunitate internațională.

Copiii deportați din Herson aveau, majoritatea, sub cinci ani. În orfelinat erau peste patruzeci de copii, arată un reportaj realizat de CNN, preluat de Antena3.

Olena, o femeie cu părul alb, a fost asistentă a orfelinatului din Herson timp de 17 ani. Între timp, orfelinatul a ajuns locul unei fărădelegi.

„Simt un gol, un gol, totul parcă tocmai s-a oprit. Copiii au avut de toate. Erau fericiți. Acum, nu au rămas decât liniștea și lucrurile care încă mai amintesc de ei. Numele lor este trecut pe dulapuri”, spune ea

„Ne-au somat să le adunăm hainele. Rușii și colaboratorii lor au sunat seara și au spus să pregătim copiii pentru dimineață. Autobuzele au sosit la opt”, continuă femeia.

În loc să ascundă această crimă de război, rușii s-au lăudat cu ea.

Scenele deportării au fost filmate pentru propaganda Moscovei și apoi publicate pe canalul de Telegram al unui deputat rus.

Operațiunea s-a petrecut în octombrie. Potrivit anchetatorilor ucraineni, micuții au fost duși apoi în Crimeea ocupată sau chiar în Rusia.

Investigatorii spun că totul a făcut parte dintr-o misiune premeditată a rușilor de a lua copiii ucrainenilor. Până și spitalele erau pe listă.

Aici, rușii s-au lovit de o anumită rezistență subterană.

Angajații unui spital i-au declarat bolnavi pe copiii care urmau să fie deportați

„A fost înfricoșător. Terifiant. Atât de multă presiune. De două ori pe zi ne cereau să le arătăm listele cu copiii de dus în Rusia”, spune Olga Piliarksa.

Pentru a-i salva pe micuți de deportare, Olga şi colegii ei au dus orfanii la Terapie Intensivă şi au falsificat evaluările medicale, declarându-i grav bolnavi pe copiii sănătoși.

Chiar au simulat o ventilație de urgență.

„Am înțeles că rușii și colaboratorii nu ne vor ierta, spune ea. Știam că vor exista repercusiuni serioase. Am înțeles asta”, spune femeia, resemnată.

Dar ea și colegii său au riscat și au reușit, astfel, să salveze copiii.

Doi bărbaţi au murit la Comrat în două accidente diferite
Articolul anterior
Femeile casnice sunt mai puţin predispuse la cancerul mamar
Articolul următor