Premieră pentru Moldova. O tânără de la noi a luat aurul la olimpiada de matematică

Performanţă uimitoare pentru o elevă din Moldova, prima care a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică.

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică. Adelina Andrei, o tânără de 18 ani, elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Capitală, este prima tânără din țara noastră care a atins această performanță. Ea a descoperit pasiunea pentru matematică prin clasa a șasea și de atunci a participat la sute de concursuri și olimpiade, de la care s-a întors cu diplome și medalii, scrie www.publika.md.

„Sentimentele pe care le-am simțit au fost ca și la prima olimpiadă internațională când am luat medalie. Aceleași sentimente. De mândrie pentru mine că, ia uite, am putut și am reușit, dar și de mândrie pentru țara mea. – și văd ceilalți sute de participanți din alte țări că, ia uite, este o țară și ia uite ce steag interesant, dar de unde sunt ei? Și află și ei despre Moldova”, spune tânăra.

Ea mai zice că numărul reprezentantelor sexului frumos la astfel de competiții este foarte mic, dar acest fapt o motivează să muncească și să demonstreze că și fetele sunt bune la științele exacte.

„Este un pic straniu să fii singura fată. Te simți uneori, poate, ne la locul tău. – Și chiar pot să spun că am văzut fetele care de obicei se ocupă. – Majoritatea dintre ele poate au luat rezultate chiar mai bune decât unii băieți”.

Deși dedică mult timp pregătirilor pentru concursuri, Adelina își face timp și pentru ea.

„- Pregătirea dacă o faci din inimă și faci ceea ce-ți place este zilnică. O oră într-o zi, două ore poate în altă zi. Se mai întâmplă uneori să mă mai odihnesc și să nu rezolv matematică două-trei zile la rând. Dar, ca să vorbim așa, ea este uniformă pe parcursul anului”.

Profesorii Adelinei vorbesc cu mândrie despre ea și spun că este o elevă bună la toate, care se implică şi în alte activități extracuriculare.

Datorită locurilor de frunte obținute la olimpiadele internaționale, Adelina are deja 10 din oficiu la trei examene de bacalaureat. Este președinta Consiliului Municipal al elevilor din Chișinău și se implică în diverse proiecte educative pentru tineri.

Mister deslușit! S-a aflat cine este tatăl copului născut de fetița de 11 ani

S-a aflat cine este tatăl biologic al bebelușului născut de copila de 11 ani la Institutul Mamei și Copilului. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că e vorba de tatăl vitreg al fetiței de 11 ani, reținut la sfârșitul lunii ianuarie și pus sub învinuire pentru viol. Asta deși anterior, avocatul acestuia a declarat că el nu-și recunoaște vina. Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii ne-a confirmat că anchetatorii au primit testele ADN, dar a refuzat să ne divulge rezultatele, invocând că sunt date confidențiale, scrie tv8.md

„Procuratura a recepționat rezultatele expertizei ADN, însă în corespundere cu principiul confidențialității urmăririi penale, acestea nu pot fi divulgate.Urmărirea penală continuă, urmând a fi recepționate și rezultatele altor expertize dispuse. Procuratura Generală asigură că se întreprind toate acțiunile relevante pentru justa soluționare a cauzei”, a spus Violina Moraru.

Potrivit surselor TV8, rezultatele testelor ADN au arătat că tatăl vitreg al fetiței de 11 ani este și tatăl biologic al copilului ei. 

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv al unui test de paternitate, încă acum aproape două luni, iar rezultatele au venit abia acum. 

Între timp, inculpatul în vârstă de 46 de ani, reținut la sfârștul lunii ianuarie, râmâne în continuare în arest. Ieri, magistrații judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana i-au prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile. 

Cazul copilei de 11 ani a devenit cunoscut în luna decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții unui Centru de sănătate din raionul Călărași. Aceștia au comunicat poliției că în urma examinării medicale, s-a constatat că minora de 11 ani este însărcinată. Copila a născut la Institutul Mamei și Copilului, la exact o lună după ce s-a aflat că e însărcinată. Atât ea, cât și bebelușul se simt bine. Minora a beneficiat inclusiv de consiliere psihologică. Tot atunci oamenii legii au pornit o cauză penală pentru viol, principalul suspect fiind chiar tatăl vitreg al copilei, care potrivit avocatului respinge orice acuzație. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume în 2022 în Moldova a fost născut de o mamă adolescentă. Iar 6% din cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost tot printre adolescente. 

Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii stă la graniță de 24 de ore fără vreo explicație. Despre aceasta scrie artistul și prezentatorul Pavel Duganov. Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu vreun comentariu, deocamdată, scrie unimedia.md.

„Un autocar cu copii moldoveni, care au cântat la un festival din Belarus, a fost reținut la granița lituaniană și stă la graniță de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane.

Motivul este „amenințarea la securitatea națională a Lituaniei”.

În urmă cu câteva săptămâni, o delegație lituaniană a venit în Moldova și l-a sărutat pe președintele nostru pe mâna dreaptă, au promis dragoste și loialitate! Și asta numesc ei prietenie și valori europene, să-ți bați joc de copii?

Să nu lăsăm soarta copiilor noștri în seama arbitrarilor”, se arată în mesajul plasat de Duganov pe pagina sa de facebook.

R. Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO și va achita 32.000 de euro unui tânăr internat forțat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente, scrie bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, reclamantul suferă de dizabilitate intelectuală ușoară. După decesul mamei sale în anul 2005 și a decesului tatălui în detenție, în anul 2009, reclamantul s-a aflat în îngrijirea mătușii sale din 2005 până în 2012. În perioada 2012-2014, primarul comunei Ciutești a acționat în calitate de autoritate tutelară și reprezentant legal al reclamantului. În 2013, reclamantul a fost înscris la școala-internat din or. Rezina pentru desfășurarea anului de studii 2013-2014, unde s-a aflat până la 16 iunie 2014. Din motiv că reclamantul suferea de o ușoară dizabilitate intelectuală, în perioada 2012-2013, reclamantul a fost internat de mai multe ori pentru tratament la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.

În mai 2014, administrația școlii-internat Rezina a solicitat primarului com. Ciutești să identifice o instituție unde ar putea plasa reclamantul în timpul vacanței de vară. Câteva zile mai târziu, aparent, fără o examinare medicală a reclamantului, un medic din Nisporeni a eliberat un bilet de trimitere pentru internare într-un spital de psihiatrie pentru tratament psihiatric, indicând un diagnostic de ”dizabilitate mentală ușoară și sindrom psihopatologic decompensat (sindrom psihopatiform) cu iritabilitate și nervozitate”. Ulterior, Comisia raională Nisporeni pentru protecția copilului aflat în dificultate a recomandat internarea reclamantului pentru tratament într-un spital specializat cu plasarea ulterioară într-un serviciu de îngrijire la nivel local. Drept urmare, reclamantul a fost transportat la Spitalul de psihiatrie împotriva voinței sale, spunându-i-se că este dus la o tabără de vară, abia mai târziu anunțându-l că va fi internat în spital pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, la sfârșitul celor trei săptămâni, la 7 iulie 2014, nimeni nu a venit la spital să-l preia.

Ulterior, administrația spitalului i-a cerut de mai multe ori primarului com. Ciutești și administrației școlii-internat să preia reclamantul din spital. La 10 octombrie 2014, primarul a solicitat intervenția consiliului local Nisporeni, ulterior, în lipsa oricărei reacții, a contactat Avocatul Poporului și Centrul pentru Drepturile Omului.

Înoiembrie 2014, verișoara reclamantului a fost numită în calitate de tutore al reclamantului, iar două zile mai târziu reclamantul a fost externat.

În consecință, Curtea a acordat reclamantului 25.000 euro pentru prejudiciul moral și 7.420 de euro reprezentantului reclamantului pentru costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii despre acest caz vedeți în rezumatul hotărârii, efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Doi bărbaţi au murit la Comrat în două accidente diferite
Articolul anterior
Femeile casnice sunt mai puţin predispuse la cancerul mamar
Articolul următor