Premieră pentru sectorul energetic din Moldova: 23 de tineri vor beneficia de stagii plătite, timp de șase luni

O nouă oportunitate pentru tinerii specialiști. În premieră pentru sectorul energetic din Republica Moldova, 23 de tineri ingineri, economiști, juriști și specialiști IT vor beneficia de stagii plătite, timp de 6 luni, în cadrul a 11 organizații publice și private din sectorul energetic.

În cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică vor activa doi tineri specialiști. Astfel, primul își va desfășura activitatea în cadrul Serviciului Teritorial Bălți, iar cel de al doilea în cadrul Secției Contravenții. 

Programul de stagii plătite în sectorul energetic, cu denumirea ”Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine” este o inițiativă finanțată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementată de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity – MESA). Scopul programului de stagii este de a consolida capitalul uman din sectorul energetic, prin atragerea tinerilor și sprijinirea organizațiilor cheie, precum și formarea unei forțe de muncă pregătite să accelereze tranziția spre un viitor energetic sigur, durabil și competitiv.

În program au fost selectați studenți în ultimul an de licență sau master care își doresc să înceapă o carieră în sectorul energetic. În paralel cu programul de stagii, tinerii selectați vor putea beneficia de un program de dezvoltare profesională care va include sesiuni de networking și mentorat, și instruiri pe subiecte tehnice menite să le îmbunătățească abilitățile practice.

Stagiarii vor putea activa și obține experiență profesională în cadrul următoarelor instituții: Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova (ANRE), Moldelectrica, Premier Energy, Moldovatransgaz, Energocom, Termoelectrica, Ecolibri, Term, RED-Nord și CET-Nord.

Despre MESA

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA) este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel sporind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.

Act de vandalism în centrul Capitalei: Flori rupre din Scuarul Catedralei și călcate în picioare

Mai multe lalele au fost rupte și călcate în picioare în rondurile cu flori din Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Persoane necunoscute și rău intenționate au distrus spațiile cu flori din Scuarul Catedralei, unde muncitorii din cadrul ÎM „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” au plantat lalele, pentru a bucura ochii chișinăuienilor.

Primăria Chișinău condamnă acțiunea de vandalism și atenționează că distrugerea intenționată a rondurilor cu flori este pedepsită contravențional. Perimetrul Scuarului Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” este monitorizat video. Imaginile vor fi analizate, iar persoanele care se fac vinovate vor fi pedepsite.”, anunță municipalitatea.

Prima reacție a Kremlinului după atacul rusesc care a ucis 34 de oameni în Sumî: „Vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a susținut luni că Rusia lovește doar ținte militare sau legate de armată, când a fost întrebat despre atacul lansat duminică de Rusia asupra orașului Sumî, unde au fost ucise cel puțin 34 de persoane.

„În acest caz, vorbim despre progresul unei operațiuni militare speciale, aici trebuie să ne concentrăm doar pe informațiile furnizate de departamentul nostru de apărare. Știți că nu comentăm progresul operațiunii militare în sine în cadrul administrației”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă de stat TASS.

„Nu pot decât să repet și să vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru și a reprezentanților armatei noastre că armata noastră lovește exclusiv ținte militare și cvasi-militare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Ucraina a anunțat duminică că două rachete balistice rusești au ucis cel puțin 34 de persoane și au rănit alte 117 la Sumî. Atacul Rusiei asupra orașul Sumî din duminica Floriilor a fost lansat la nici 48 de ore după ce emisarul lui Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru discuții.

Steve Witkoff a vorbit vineri cu președintele rus timp de patru ore, potrivit mass-media de stat din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă rundă de discuții dintre Washington și Moscova.

Bombardamentele cu rachete au lovit o zonă centrală a orașului, aglomerată la acea oră, pentru că mulți oameni se îndreptau spre biserică, la slujba de Florii. Unul dintre atacuri a lovit un troleibuz plin cu pasageri.

În prima sa reacție, președintele american Donald Trump a calificat drept „teribil” atacul rușilor, dar a precizat că i s-a spus că „au făcut o greșeală”, fără a detalia cine anume i-a transmis asta.

„Cred că a fost groaznic, și mi s-a spus că au făcut o greșeală, dar cred că este un lucru oribil. Cred că întregul război este un lucru oribil (…) pentru ca acest război să fi început este un abuz de putere. Această țară nu ar fi acceptat niciodată ca acest război să înceapă dacă eram președinte. Acel război este o rușine ”, a declarat Trump, la bordul Air Force One, când a fost întrebat despre atacul rusesc.

Trafic de cocaină în Capitală: jumătate de kilogram ridicat! Un tânăr de 24 de ani și un bărbat de 44 de ani le distribuiau prin localuri

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica și procurorii Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor pe teritoriul capitalei.

Timp de o lună, oamenii legii au documentat activitatea infracțională a doi  bărbați de 44 și 24 de ani, specializați în păstrarea și realizarea drogurilor de tip cocaină în localurile din capitalǎ. 

În timpul investigațiilor, ofițerii Antidrog au stabilit că bărbatul de 44 ani, având o afacere profitabilă în Chișinău a pus la cale și o „afacere” cu droguri, iar pentru a-și camufla acțiunile infracționale a racolat un prieten de-al său de 24 de ani, pentru a înstrăina drogurile unui cerc restrâns de consumatori de cocaină.

În urma acțiunilor de urmărire penală și probelor acumulate la începutul lunii aprilie, oamenii legii l-au reținut  pe bărbatul de 24 ani, care preluase substanțele narcotice de la celălalt suspect  pentru a le înstrăina consumatorilor.

Ulterior, au fost efectuate percheziții la domiciliul bărbatului de 44 ani, de unde a fost ridicat aproximativ jumǎtate de kilogram de cocainǎ, telefoane mobile, un cântar de înaltǎ precizie, 3 120 de euro și 2 300 de dolari, care ar fi fost  obținuți ca rezultat al comercializării drogurilor.

Menționǎm că, pe piața neagră prețul unui gram de cocaină variază între 130 și 160 de  euro.

Pe numele bărbaților au fost eliberate mandate de arest preventiv pe un termen de 20 zile.

Conform legislației în vigoare, persona culpabilă de asemenea infracțiune  riscă  închisoare  de la 7 la 15 ani.

Noua politică externă a Rusiei. Putin: „Rusia nu are granițe – doar orizonturi”
Articolul anterior
Autoritățile ruse au preluat fabrica Toyota din Sankt Petersburg
Articolul următor
Close menu