Premierul Dorin Recean cheamă la discuții primarii de Chișinău, Bălți, președinții de raioane și bașcanul Găgăuziei

Președinții de raioane, primarul municipiului Chișinău, primarul de Bălți și guvernatorul UTA Găgăuzia au fost invitați astăzi, 17 mai, de către primul ministru Dorin Recean. Anunțul a fost făcut public de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, scrie deschide.md.

Au fost invitați la o ședință de lucru, pentru a asigura un dialog cât mai efficient între reprezentanții autorităților locale și Guvern, precum și pentru a discuta subiecte de actualitate”, a declarat Daniel Vodă, după ședința de astăzi a Guvernului.

Primarii de Chișinău, Bălți și bașcanul Găgăuziei au fost invitați la discuții cu primul ministru, Dorin Recean. Anunțul a fost făcut de către

Această întrunire are loc în contextul unor discrepanțe între Chișinău și Comrat, după alegerile bașcanului autonomiei. În urma scrutinului, organele de drept ale R. Moldova au acuzat de faptul că au fost admise încălcări grave în cadrul procesului electoral. Ieri, CNA a descins la Consiliul Electoral din Găgăuzia, cu percheziții, acuzând fraude electorale. De asemenea, forțele de ordine au avertizat că în timpul campaniei electorale au fost admise un șir de încălcări precum: depășirea plafonului financiar admis de lege pentru concurenții electorali, s-ar fi admis coruperea alegătorilor și aducerea organizată a acestora la secțiile de votare.

Tot ieri, mai mulți cetățeni găgăuzi s-au adunat în semn de protest și au cerut ca să le fie recunoscut votul. Între reprezentanții forțelor de ordine și cei ai UTA Găgăuzia s-a iscat un conflict, pe marginea sustragerii buletinelor de vot din sediul Consiliului Electoral găgăuz.

Veste bună! O mare companie aeriană a revenit pe Aeroportul Chișinău

Compania aeriană low-cost germană Eurowings a început, pe 1 mai, operarea curselor de pe Aeroportul din Chișinău. Aeronavele copmpaniei vor efectua curse directe regulate -Cologne-Chișinău-Cologne, cu o frecvență de două ori pe săptămână, în fiecare zi de miercuri și sâmbătă. Din 18 mai 2024, va fi operată și cursa directă regulată Stuttgart-Chișinău-Stuttgart, în fiecare zi de marți și sâmbătă. Cursele vor fi deservite de aeronavele Airbus A 319, scrie evz.ro.

ompania aeriană Eurowings a fost întâmpinată festiv pe Aeroportul Chișinău, pasagerii fiind serviți tradițional cu pâine și sare, gustări dulci și emblematica arcă din jeturi de apă formată de către autospecialele aerogării.

„Prin această lansare mult-așteptată, pasagerii noștri vor avea posibilitatea să călătorească în mod accesibil și flexibil spre/din orașele Cologne și Stuttgart din Germania, direct, fără escale. Cologne este un oraș al contrastelor fiind perceput de călători ca o expoziție de arhitectură vie, cu clădiri care datează încă din epoca romană, alături de muzee și săli de concerte moderne”, au precizat reprezentanții Aeroportului Chișinău. Eurowings aparține grupului Lufthansa și operează peste 150 de zboruri directe către destinații din Europa.

În decembrie 2023, o altă companie low-cost, Wizz Air, a revenit la Chișinău cu zboruri către Londra, Milano și Roma. De asemenea, la începutul lunii aprilie, alte trei companii aeriene au anunțat că vor opera curse de pe Aeroportul Internațional Chișinău către Turcia și Egipt.

Aeroportul Chișinău a schimbat regulile de acces în incinta aerogării. Astfel, de la 1 mai, accesul în incinta aeroportului va fi permis doar pentru persoanele care au bilete de îmbarcare în avion, personalului care exercită atribuțiile de serviciu și membrilor echipajelor aeronavelor.

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Alarmant! Concentraţiile de poluanţi au depăşit normele la Chişinău şi Bălţi, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Țara noastră riscă să mai piardă un proces la CtEDO! A încălcat dreptul unui deținut la educație
Articolul următor