Premierul Dorin Recean, în vizită la Fabrica de lactate „Lactis”

Premierul Dorin Recean a mers, astăzi, în vizită la fabrica „Lactis” – întreprindere cu o istorie de peste 65 de ani în industria lactatelor. Fabrica produce o gamă variată de cașcavaluri și alte produse lactate și are un colectiv de circa 240 de angajați, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial. 

În cadrul vizitei, șeful Executivului a discutat cu angajații companiei despre activitatea curentă a întreprinderii, provocările și oportunitățile din sector, despre măsurile ce ar sprijini dezvoltarea industriei lactatelor în Republica Moldova și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

„Guvernul este angajat să susțină antreprenorii care nu doar promovează tradiția și calitatea produselor, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a comunităților. Investițiile în inovații și în modernizarea proceselor de producție este esențială pentru a asigura competitivitatea întreprinderii”, a declarat prim-ministrul.

Directorul companiei, Gheorghe Angheluță, a prezentat secțiile fabricii și procesele de fabricație, subliniind angajamentul întreprinderii de a oferi produse de înaltă calitate. În acest scop, sunt realizate investiții semnificative în dotarea tehnologică și diversificarea gamei de produse. Fabrica dispune de circa 90 de puncte de colectare a laptelui, în 86 de sate din șapte raioane ale Republicii Moldova, acestea fiind dotate cu utilaj frigorific și cu laboratoare pentru verificarea calităţii materiei prime.

În prezent, „Lactis” produce 17 tipuri de caşcavaluri şi brânzeturi. De asemenea, sortimentul include produse lactate integrale și produse îmbogăţite cu bifidobacterii. Produsele sunt vândute prin intermediul rețelelor comerciale, iar pe viitor întreprinderea planifică să exporte pe piața europeană brânzeturi tari și semitari.

Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Franța, recunoscute reciproc

Permisele de conducere eliberate, începând cu anul 2020, în Republica Moldova și Republica Franceză, vor fi recunoscute reciproc. Executivul a aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze cu privire la preschimbarea reciprocă a permiselor de conducere, semnat la Paris, la 12 iulie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, Guvernul extinde lista țărilor care acceptă recunoașterea permiselor de conducere pe principii de reciprocitate, cu scopul de a facilita deplasarea rutieră internațională, permițând șoferilor să conducă legal în cele două state, fără a fi necesară susținerea suplimentară a probei teoretice sau practice.

Republica Moldova mai are semnate tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia, Italia, Spania, Grecia, Albania, Lituania, dar și o declarație comună de intenție cu Germania privind transcrierea permiselor de conducere.

CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot la referendumul republican constituțional

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modelul și textul buletinului de vot privind referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Lungimea buletinului de vot este de 330 mm, iar lățimea este de 160 mm, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Culoarea buletinului de vot va fi violetă. La solicitarea organelor electorale din circumscripțiile respective, buletinele de vot, întocmite în limba română, vor fi traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice.

Conform hotărârii, buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

În partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În dreapta textului întrebării se va imprima pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” şi „NU”, iar sub acestea – două cercuri în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

CEC a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali și a aprobat modelul și textul buletinului de vot la alegerile prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței de astăzi, 25 septembrie 2024, a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, după cum urmează:

–     Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”;

–     Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

–     Renato Usatîi, desemnat de Partidul politic „Partidul Nostru”;

–     Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei;

–     Irina Vlah, desemnată de către adunarea cetățenilor;

–     Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;

–     Andrei Năstase, desemnat de către adunarea cetățenilor;

–     Octavian Ţîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;

–     Victoria Furtună, desemnată de către adunarea cetățenilor;

–     Tudor Ulianovschi, desemnat de către adunarea cetățenilor;

–     Natalia Morari, desemnată de către adunarea cetățenilor.

Totodată, CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Acesta se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat pentru turul I și pentru turul II se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare albastră oțel. Concurenții electorali se vor înscrie în buletin conform ordinii stabilite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cazul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, pentru votul prin corespondență se va vota cu buletine de vot de modelul celor utilizate în primul tur de scrutin, tipărite pe hârtie de culoarea stabilită pentru imprimarea buletinelor pentru turul II  și cu inscripția „Turul doi”.

Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Franța, recunoscute reciproc
Articolul anterior