Premierul Olandei: Regatul Țărilor de jos este alături de Moldova

Pentru întâia dată Regatul Țărilor de Jos este prezent în Republica Moldova la nivel de prim-ministru. Totodată, între cele două țări de mulți ani există o cooperare strânsă, în permanentă dezvoltare, dar și o susținere reciprocă pe plan internațional.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței de presă, care a avut loc după întrevederea președintei Maiei Sandu cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, aflat într-o vizită în țara noastră, transmite IPN.

„Este un prilej deosebit pentru resetarea dialogului politic și consolidarea relațiilor bilaterale, dar și pentru a pune baza unui parteneriat puternic de viitor, în domenii importante pentru cetățenii noștri”, a remarcat Maia Sandu, subliniind importanța susținerii din partea unei țări-fondatoare a Uniunii Europene, pentru care libertățile politice, civice și economice sunt valori pe care și le dorește și Republica Moldova.

La nivel guvernamental, olandezii i-au sprijinit pe moldoveni în dezvoltarea drepturilor omului, bunei guvernări și democrației, presei independente, domeniului justiției și statului de drept. Diverse inițiative lansate de organizații civice sau de caritate olandeze s-au materializat în proiecte sociale pentru oameni sau în mici afaceri care au creat locuri de muncă în țara noastră.

Cât privește perspectivele cooperării bilaterale, Maia Sandu a evidențiat interesul pentru combaterea criminalității cibernetice, consolidarea abilităților salvatorilor și pompierilor, dar și dezvoltarea agriculturii, energiei regenerabile și altor sectoare în care Regatul Țărilor de Jos are o experiență și performanțe deosebite. Totodată, șefa statului a solicitat susținerea autorităților de la Amsterdam în dialogul Chișinăului cu Uniunea Europeană, inclusiv în sensul unei abordări diferențiate a statelor membre ale Parteneriatului Estic, cu accent pe cooperarea cu țările „Trio Asociat”.

Chiar dacă în sectoarele IT, agroindustrial, imobiliar, finanțe, construcții din Republica Moldova funcționează 153 de întreprinderi cu capital olandez, potențialul neexplorat este mare. Maia Sandu a invitat businessul olandez în Moldova, asigurându-l că aici se lucrează pentru a crea un mediu de afaceri prietenos, cu garanții că investitorii vor activa într-un cadru legal sigur, corect și echitabil. Se preconizează că în luna mai va avea loc un forum al oamenilor de afaceri din ambele țări.

„Am dezvoltat o cooperare excelentă pe parcursul anilor, dar trebuie să facem mai multe. Am dori să ajutăm în reformarea economiei, justiției, inclusiv ca parte a implementării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE”, a spus, la rândul său, prim-ministrul Mark Rutte. Dânsul a observat că reformele de pe agenda de lucru a Guvernului de la Chișinău sunt cruciale pentru prosperitatea Republicii Moldova. Ele vor aduce investiții, vor conduce la înflorirea activității economice. 

„Noi vom acorda asistență în reformarea justiției și combaterea corupției, vom oferi Moldovei resurse și experiență pentru reformarea și extinderea capacităților sistemului judiciar”, dar e nevoie de timp pentru ca reformele să dea rezultate, a specificat oficialul.

Alertă meteo în România: Ninsori și temperaturi de până la -10 grade Celsius

România este sub informare de vreme rea până joi, ceea ce înseamnă încă patru zile cu temperaturi foarte mici, brumă, dar și polei. Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a declarat în direct la Digi24 că episodul cu temperaturi scăzute se va menține și astfel vor fi ninsori în unele zone. Potrivit meteorologului, de vineri încep să crească temperaturile în mare parte din țară, scrie digi24.ro.

„Așteptăm ca la munte, în urma acestui episod cu temperaturi foarte scăzute, stratul de zăpadă să se mențină. Nu este foarte consistent (…), a crescut cu câteva zeci de centimetri pe crestele cele mai înalte și posibil să mai crească. Grosimi mai importante sunt în Carpații Orientali până la 114 cm. La Călimani, în Carpații Meridionali sunt grosimi de până la 70 – 80cm, pe creste”, a declarat meteorologul Florinela Georgescu.

Directorul de prognoză al ANM a mai spus că este „puțin probabil ca ninsorile pe care le mai așteptăm în zilele următoare să depună un strat consistent în zona mai joasă” însă acest strat nou depus „nu va lipsi”. Meteorologul a precizat că „sunt condiții să ningă în zona de munte, mai ales mâine și până joi noapte, posibil chiar joi să fie o zi cu ninsori nu numai în zona montană, ci și în alte regiuni, de exemplu în Transilvania și în Moldova”.

Florinela Georgescu a mai menționat că este vorba despre „ninsori mai consistente, pentru că altfel precipitații slabe pe arii destul de extinse vom mai avea și astăzi, în special în partea de nord, de centru și de est a teritoriului, și mixte, în sud. Toate precipitațiile cu aspect de aversă, iar mâine în special în jumătatea de nord a teritoriului”. 

Vor fi în general temperaturi maxime de la 0 la 10° zilele viitoare, iar minimele negative, în marea lor majoritate, „pot coborî nopțile viitoare până spre -10° în zonele depresionare, în special din estul Transilvaniei”, a declarat Florinela Georgescu.  „Nu sunt temperaturi de luna aprilie, seamănă mai degrabă cu un sfârșit de iarnă, ținând cont de faptul că precipitațiile au toate formele, nu numai ninsoare, au și formă de aversă de ploaie”, a mai precizat ea. 

Directorul de prognoză al ANM a declarat că după ziua de joi, începând chiar de vineri, „am putea avea chiar o încălzire spectaculoasă, judecând după faptul că dinspre Europa Centrală se va apropia rapid o masă de aer mult mai caldă”. Meteorologul spune că „semnalele ar fi că în ziua de Florii și primele zile ale săptămânii viitoare am putea avea și temperaturi de peste 20° în multe regiuni ale țării”. 

Percheziții la Penitenciarul nr. 9-Pruncul, și alte trei în Capitală, într-un dosar ce vizează o organizație criminală

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de urmărire penală ai INI, de comun cu procurorii PCCOCS și cu sprijinul angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor au desfășurat o  percheziție  la Penitenciarul nr.9 –Pruncul, și trei  percheziții în municipiul Chișinău, într-un dosar pornit în anul 2025 pe faptul creării și conducerii unei organizații criminale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ca urmare a măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că un deținut de 23 de ani, ar fi responsabil de introducerea în penitenciar a substanțelor și obiectelor interzise. Mai mult, acesta ar fi  abordat  în mod direct  pe unul din angajații  Penitenciarului nr.9 – Pruncul, solicitând-ui să introducă obiecte interzise (telefoane/cartele SIM/substanțe narcotice) pe care urma sa le primească de la fratele minor al deținutului, contra unei remunerări bănești. Însă, angajatul penitenciarului a refuzat și a acționat conform legii.

Astfel, un ofițer sub acoperire a avut o întâlnire în mun. Chișinău, cu  fratele deținutului care era împreună cu un complice, de la care a primit indicația despre locul și modalitatea ridicării a 5 telefoane mobile și substanță narcotică  (marijuana),  pentru introducerea ulterioară în Penitenciarul nr.9 pentru fratele său, obiectele interzise fiind ridicate.

Urmare a percheziției în celula deținutului,  oamenii legii au depistat și ridicat  carnete cu înscrisuri de ciornă precum și mai multe obiecte care sunt interzise în instituțiile penitenciare.

De la complicii de la libertate, oamenii legii au obiecte artizanale pentru consumul drogurilor, rășină de canabis, bandă adezivă pentru ambalarea substanțelor narcotice.

În continuare, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate,  precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului.

ULTIMA ORĂ! Alertă cu bombă la Judecătoria Buiucani, unde are loc ședința în dosarul bașcanei Evgheniei Guțul

Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Poliția a fost anunțată prin intermediul unui apel telefonic că în clădire ar fi explozibil, scrie newtv.md.

La fața locului au intervenit toate serviciile specializate. Astăzi la Judecătoria Buiucani are loc ședința de examinare a dosarului penal pornit în ianuarie 2022, în care este vizat bașcanul Evghenia Guțul și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid ȘOR. Acestora le este incriminată „acceptarea cu bună-știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice”. Urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2022. Guțul pledează nevinovată.

Ședința a fost întreruptă.

Cehia elimină obligativitatea certificatelor de vaccinare
Articolul anterior
Parlamentul se întrunește azi în prima ședință din sesiunea primăvară-vară a acestui an
Articolul următor
Close menu