Presa internațională: Dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, Moldova va fi următoarea care va cădea

Trupele rusești se mobilizează în regiunea Donbas din estul Ucrainei în vederea lansării unei ofensive de primăvară, conform observatorilor militari. Concomitent, miniștrii Apărării din NATO sunt reuniți la Bruxelles pentru a discuta problema epuizării stocurilor de muniție din cauza războiului.

Peter Zeihan, colaborator al Straight Arrow News, afirmă că SUA și aliații lor din NATO ar trebui să acorde o foarte mare atenție și accentuării tensiunii dintre Moscova și Moldova. Zeihan avertizează că Moldova, o țară mică, dar de importanță strategică, situată între România și Ucraina, ar putea fi [Zeihan afirmă de fapt că „absolut sigur va fi” – n. trad.] următoarea țară care va cădea, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, transmite g4media.ro.

Fragment din buletinul informativ „Zeihan despre geopolitică” din 15 februarie: „Moldova este unul dintre acele locuri pe care cei mai mulți oameni nu le-ar putea găsi pe o hartă, dar micimea teritoriului ei e compensată de relevanța strategică. Moldova este unul dintre punctele de acces dintre spațiul european și regiunea pe care Rusia urmărește s-o controleze. Din nefericire pentru moldoveni, această poziție vine la pachet cu o prezență constantă a rușilor – atât militară, cât și în sensul intervenției în afacerile ei interne. Pe măsură ce războiul din Ucraina face ravagii, importanța Moldovei continuă să crească. Dacă ucrainenii vor fi înfrânți, […] Moldova va fi cu siguranță următoarea țară luată în colimator”.

Transcrierea comentariului video:

Salutare tuturor, aici Peter Zeihan, vorbindu-vă dintr-un hotel cu un tapet absolut spectaculos. Au apărut multe știri legate de războiul din Ucraina, de pe un front pe care cei mai mulți nu-l urmăresc și care este aflat de fapt într-o altă țară, numită Moldova. Deci ideea acestui clip este să vă spun ce este Moldova și de ce este ea importantă.

E o țară mică, un soi de rămășiță de imperiu. Atunci când țările se transformă într-un imperiu, ele tind să absoarbă o mulțime de teritorii învecinate pe măsură ce se extind. Acest lucru face ca între granițele unui imperiu să se afle mulți oameni care, de regulă, nu sunt toți fericiți că se află acolo unde se află. Iar Moldova de astăzi se află la frontiera unde s-au întâlnit odinioară pe de o parte Imperiul Austriac, pe de alta Imperiul Otoman, iar pe de-a treia parte Imperiul Rus. E situată într-un segment de teritoriu cuprins între Munții Carpați și Marea Neagră, iar oricine a controlat acest teritoriu a fost în măsură să controleze și direcția în care se îndreaptă armatele.

Acum, umblă vorba, rușii își folosesc de-o vreme influența politică din țară pentru a pune la cale căderea guvernului, un lucru pe care eu îl consider absolut realist, întrucât după 1992 au mai făcut același lucru de cel puțin o duzină de ori. Ucrainenii i-au avertizat pe moldoveni cam cu o săptămână în urmă că o lovitură de stat e iminentă, iar acum iată-ne în acel punct. E oarecum irelevant ce detalii consider eu că sunt credibile și care nu.

Rușii au tratat dintotdeauna politica Moldovei ca pe un soi de poligon de antrenament pentru serviciile lor de spionaj, înainte de a se implica în – știi – țări importante precum Germania pentru manipulări generale. În cazul acelora dintre voi care mă urmăresc deja de o vreme, știți că eu consider că rușii își văd propriul spațiu ca fiind nesigur, întrucât există acele nouă mari puncte de acces. Și rușii consideră că dacă nu le pot securiza pe toate din punct de vedere militar, dacă nu vor amplasa niște trupe, ca pe o amprentă militară pentru descurajarea atacurilor, în absolut toate aceste puncte, nu se vor simți niciodată în siguranță.

Și, din nefericire pentru Ucraina, Ucraina se află pe drumul care unește două dintre aceste puncte. Unul dintre ele e Moldova de astăzi. Istoric vorbind, se numește breșa basarabeană și a fost locul unui număr foarte mare de conflicte între puterile europene, puterile turcești și puterile rusești. Acum, acest loc a fost integral și efectiv parte din URSS, nu din Imperiu, din însăși Uniune, până la destrămarea ei în 1992.

Și în acel an Rusia a lansat una dintre primele ei intervenții militare postsovietice, cu scopul de a rupe Moldova în două. Așa se face că există o fâșie îngustă denumită Transnistria, care este marginea estică a Moldovei, care și-a proclamat practic independența și, datorită sponsorizării Rusiei, a fost în măsură să-și mențină neîntrerupt acea independență încă din 1992. Iar în Transnistria este efectiv staționată o garnizoană de trupe rusești pentru a fi sigur că nu va fi cucerită de Moldova în general.

Acum, rușii și-au menținut mereu o prezență masivă în țară, și nu vorbim aici doar de trupe. Ei au lucrat în mod repetat pentru a se asigura că guvernul Moldovei este cât mai disfuncțional cu putință, fiindcă ei ar prefera mult mai mult să aibă între ei și spațiul european un ministat slab aflat sub influența Moscovei decât să aibă pe careva cu orice fel de opinii independente. Ce am sesizat noi pe parcursul războaielor din Ucraina e că rușii au încercat practic să folosească Moldova ca pe o pârghie, fie pentru a manipula refugiații sosiți din Ucraina lansând rachete prin spațiul aerian al Moldovei asupra unor ținte din Ucraina, fie pentru a provoca pur și simplu bătăi de cap, la modul general. Iar acesta nu e vreun lucru care să le placă prea mult autorităților moldovenești, nici populației în general.

Și, din perspectiva Rusiei, toată această situație nu este negociabilă, tot așa cum nu vor accepta niciodată nimic mai prejos de o capitulare necondiționată din partea Ucrainei, deoarece scopul lor e să ajungă să ocupe efectiv acele breșe fizice; Moldova e una dintre breșele fizice. Așadar, dacă vom ajunge cu adevărat într-o situație în care Ucraina va fi cucerită, Moldova va fi fără nicio îndoială următoarea țintă, întrucât nu e în UE, nu e în NATO și e o țară cu numai patru milioane de locuitori. Iar rușii i-au menținut deliberat atât economia, cât și politica disfuncționale vreme de 30 de ani.

Unicul scenariu alternativ demn de luat în considerare este, evident, ce se va întâmpla dacă vor câștiga ucrainenii? În acel caz ar trebui să vă așteptați la o intervenție militară ucraineană, poate chiar NATO, împotriva acelor trupe rusești din Transnistria, pentru a le expulza și pentru a include în mod formal Moldova în familia țărilor UE și NATO. Ar fi probabil de așteptat să vedem Moldova fiind în măsură să se califice mult mai curând pentru statutul de membru al ambelor organizații, întrucât disputa teritorială pe care o au ei e de ordin intern, și nu cu rușii. În plus, e o țară cu o populație mult mai puțin numeroasă și cu un teritoriu cam de 20 de ori mai mic decât al Ucrainei.

Mai mult chiar, moldovenii sunt o ramură a românilor, atât din perspectivă etnică, cât și lingvistică. Prin urmare, relațiile dintre cele două țări s-ar putea efectiv îndrepta spre integrarea într-un singur stat. Și cum România este deja în UE și NATO, acest fapt ar permite atât NATO, cât și UE să se extindă fără a se extinde formal. În orice caz, iată deci două prognoze extrem de diferite bazate pe ce se va întâmpla cu Ucraina, și aici am ajuns. Bun, pe data viitoare!”

Nota traducătorului: Straight Arrow News e o publicație americană online înființată în 2021 de un fost angajat al CNN și CNBC; politica editorială, conform propriei prezentări, se axează pe echidistanță politică și jurnalism de calitate.

Articol de Peter Zeihan (analist geopolitic, a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA și Stratfor; în 2012 și-a înființat propria firmă de analiză geopolitică, având printre clienți Pentagonul, mari companii și universități).

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Republica Moldova va avea curse aeriene directe cu SUA
Articolul anterior
Preţul gazului în Europa a scăzut sub 50 de euro pe megawatt-oră
Articolul următor