Presa română dezvăluie detalii despre încarcerarea lui Cristian Rizea

Preluat sub escortă de la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, după ce a fost extrădat de autoritățile moldovenești, Cristian Rizea a fost încarcerat noaptea trecută în Penitenciarul din Vaslui.

La ce penitenciar este încarcerat Cristian Rizea? Se află în carantină

Informații a fost confirmată pentru Libertatea de către oficialii instituției.

Cristian Rizea va rămâne la Penitenciarul Vaslui pe durata perioadei de acomodare – carantina, denumită oficial – timp în care se va finaliza procedura privind stabilirea închisorii unde va fi executată pedeapsa. 

Perioada de carantină în cazul persoanelor încarcerate se întinde pe durata a 21 de zile.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv pe 18 martie 2019, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Înainte de a fi condamnat definitiv, el s-a stabilit în Republica Moldova, unde a solicitat azil politic. Cererea i-a fost respinsă. După ce luna trecută a pierdut și procesul privind anularea decretului prin care i s-a respins cererea de azil, Rizea a fost declarat de autoritățile moldovenești indezirabil.

„O măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, au transmis autoritățile de la Chișinău.

Moldovenii din șase state ar putea vota prin corespondență. Decretul, semnat de Maia Sandu

Cetățenii R.Moldova din șase state ar putea vota la următoarele alegeri republicane prin corespondență. Decretul șefului statului privind promulgarea documentului a fost publicat în ediția Monitorului Oficial din 10 mai.

Documentul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Autoritățile menționează că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală, scrie deschide.md.

Astfel, se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. În acest sens, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Comisia Europeană îi acuză pe șefii Eurovision. Care este motivul? ,,Au făcut un cadou pentru „inamicii Europei”

Decizia Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) de a interzice drapelul UE la finala Eurovision de sâmbătă a fost un cadou pentru „inamicii Europei”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, pentru Politico, citat de b1.ro.

Margaritis Schinas s-a arătat revoltat de decizia EBU, care a exclus în premieră alte drapele decât cele ale țărilor participante.

Comisarul european consideră că măsura a fost nepotrivită, având în vedere că suntem tot mai aproape de alegerile europarlamentare și a venit într-un moment în care mii de protestatari gruzini se adunau pe străzile din Tbilisi ca să își exprime susținerea pentru valorile democratice pe care le reprezintă UE.

„Nu pot găsi o explicație logică pentru care EBU face acest lucru. Și la ce ajută? Cu mai puțin de o lună până la alegerile europene, cine câștigă din interzicerea drapelului UE la Eurovision? Doar euroscepticii și inamicii Europei”, a subliniat Margaritis Schinas.

Decizia EBU a fost criticată și de purtătorul de cuvânt a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Este cu siguranță regretabil să interzicem drapelul care este steagul tuturor membrilor UE și al altor membri din Consiliul Europei care iau parte la concurs, și care este arborat adesea de drapele naționale pe clădiri publice”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Flux imens de mașini pe traseele din țară care duc spre Chișinău. Se circulă bară la bară

La această oră (17:00), 13 mai 2024, se atestă flux sporit de transport spre municipiul Chișinău pe traseul R6 (Orhei-Peresecina-Ratuș-Măgdăcești). Moldovenii care au petrecut Blajinii în localitățile din țară se întorc în Capitală.

În satul Mitoc polițiștii au aplicat banda reversibilă pentru a defluidiza traficul. Poliția anunță că, pe unele intrări în capitală, la necesitate, va fi redirecționat transportul ca să nu se formeze ambuteiaje.

Conducători auto sunt rugați:

– respectați regulile circulației rutiere; 
– conduceți cu prudență;
– fiți atenți la pietoni;
– nu staționați în locuri interzise, pentru a nu bloca circulația.

Pentru a preveni producerea unor evenimente neplăcute, recomandăm pietonilor să fie maxim prudenți la traversarea străzilor și să nu o facă în locuri interzise.

Fiți prudenți la drum, păstrați-vă calmul și respectați solicitările polițiștilor.

Ce nu pot împărți Filat și Recean
Articolul anterior
Ce le-au făcut patru tineri unor străini veniți în țara noastră
Articolul următor