Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută prima livrare COVAX cu doze de vaccin anti-Covid-19 către Republica Moldova.
„O primă livrare COVAX de vaccinuri a sosit în această seară la Chișinău. 14.400 de vaccinuri vor fi date populației.
Vor veni mai multe. Mă bucur că Echipa Europa, unul dintre ce mai mari contribuitori COVAX, poate face parte din acest exercițiu.
Asta înseamnă solidaritate globală în acțiune”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, transmite caleaeuropeana.ro.
A first #COVAX delivery of vaccines arrived in Chișinău, Moldova 🇲🇩 tonight.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 4, 2021
14.400 vaccines will be given to the population. More will come.
This is global solidarity in action.
I'm glad that #TeamEurope, one of COVAX's biggest contributors, can be a part of this.
„Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze gratuit și cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva Covid-19”, a declarat Maia Sandu în cadrul evenimentului de recepționare a lotului.
Șefa statului a menționat, totodată, că indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluție eficientă împotriva Covid-19 și reduc rata infectărilor și a cazurilor grave.
Președinta Maia Sandu a mulțumit, în cadrul discursului său, celor care au făcut posibilă inițiativa COVAX. „Suntem recunoscători tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală – Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”, a spus ea.
COVAX este pilonul destinat vaccinurilor din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19, o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste de depistare, la tratamente și la vaccinuri împotriva COVID-19, la care a aderat ți Uniunea Europeană.
Mecanismul COVAX urmărește achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Astfel se va contribui la dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, de la diferiți furnizori, cu tehnologii științifice, termene de livrare și prețuri diferite. COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: reduce riscul cu care se confruntă producătorii – de a investi fără a fi siguri de cererea viitoare – și cel cu care se confruntă țările – de a nu dispune de un vaccin eficace.
Comisia Europeană este hotărâtă să asigure faptul că oricine are nevoie de vaccin îl poate face, oriunde în lume, nu doar acasă, și să promoveze astfel sănătatea la nivel mondial.