Președintele Maia Sandu a solicitat astăzi responsabililor din cadrul organelor de control să nu mai „hărțuiască” agenții economici, care încearcă să-și revină după criza provocată de pandemia Covid-19.
În acest sens, șeful statului le-a atras atenția și angajaților instituțiilor de reglementare să nu participe la „controale abuzive”.
„Abuzurile pe care le raportează agenții economici, abuzuri comise de unele instituții ale statului, sunt prea mari și nu mai pot fi tolerate. Trecem printr-o criză economică și e foarte important să păstrăm fiecare afacere.
Asta înseamnă să păstrăm locurile de muncă și veniturile cetățenilor. Astfel, instituțiile statului trebuie să fie atente și înțelegătoare, pentru ca să reușim să susținem mediul de afaceri. R. Moldova poate deveni prosperă, dacă vor fi afaceri prospere”, a declarat astăzi Maia Sandu de la Cimișlia, unde a avut o întrevedere cu reprezentanții mediului de afaceri din raion.
Potrivit președintelui, toți cei care lucrează în instituții de reglementare trebuie să înțeleagă rostul fiecărei unități economice. „Încetați abuzurile. E un mesaj către conducătorii acestor instituții. Îmi pare rău să o spun, dar la întâlnirile pe care le am cu reprezentanții mediului de afaceri, aceasta este prima problemă pe care o formulează.
Când îi întreb ce așteaptă de la următorul guvern, de la stat, oamenii spun că vor să fie lăsați în pace, să nu fie hărțuiți. Solicitarea mea către conducătorii instituțiilor responsabile, mă refer la Fisc, vamă, ANSA etc. – nu hărțuiți mediul de afaceri. Mediul de afaceri trebuie ajutat, pentru ca țara să poată obține un venit ca să supraviețuiască”, a precizat Maia Sandu.
Sursa citată a adăugat că monopolurile reprezintă o altă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri.
„Despre asta vorbim de mulți ani, dar de acest lucru nu vrea să știe instituția care e responsabilă – Consiliul Concurenței. Conducerea Consiliului Concurenței trebuie schimbată. Această instituție trebuie să funcționeze și să nu permită crearea monopolurilor, care sufocă economia R. Moldova.
O altă propunere pe care o sprijin este introducerea cotei 0 la venitul reinvestit. Avem nevoie de dezvoltare. Asta înseamnă creștere economică și sper că următorul guvern va sprijini această inițiativă.
O plângere generală a tuturor oamenilor de afaceri e justiția. Oamenii spun că în justiția noastră nu-ți poți face dreptate. Toate aceste probleme pot fi rezolvate doar dacă la conducerea R. Moldova și în toate instituțiile statului responsabile de dezvoltarea economică și interacțiunea cu mediul de afaceri vom avea oameni competenți și onești”, a conchis șeful statului.
sursa: www.ziarulnațional.md