Președinta Maia Sandu cere responsabililor din cadrul organelor de control să nu mai „hărțuiască” agenții economici, afectați după criza pandemică

Președintele Maia Sandu a solicitat astăzi responsabililor din cadrul organelor de control să nu mai „hărțuiască” agenții economici, care încearcă să-și revină după criza provocată de pandemia Covid-19.

În acest sens, șeful statului le-a atras atenția și angajaților instituțiilor de reglementare să nu participe la „controale abuzive”.

„Abuzurile pe care le raportează agenții economici, abuzuri comise de unele instituții ale statului, sunt prea mari și nu mai pot fi tolerate. Trecem printr-o criză economică și e foarte important să păstrăm fiecare afacere. 

Asta înseamnă să păstrăm locurile de muncă și veniturile cetățenilor. Astfel, instituțiile statului trebuie să fie atente și înțelegătoare, pentru ca să reușim să susținem mediul de afaceri. R. Moldova poate deveni prosperă, dacă vor fi afaceri prospere”, a declarat astăzi Maia Sandu de la Cimișlia, unde a avut o întrevedere cu reprezentanții mediului de afaceri din raion.

Potrivit președintelui, toți cei care lucrează în instituții de reglementare trebuie să înțeleagă rostul fiecărei unități economice. „Încetați abuzurile. E un mesaj către conducătorii acestor instituții. Îmi pare rău să o spun, dar la întâlnirile pe care le am cu reprezentanții mediului de afaceri, aceasta este prima problemă pe care o formulează. 

Când îi întreb ce așteaptă de la următorul guvern, de la stat, oamenii spun că vor să fie lăsați în pace, să nu fie hărțuiți. Solicitarea mea către conducătorii instituțiilor responsabile, mă refer la Fisc, vamă, ANSA etc. – nu hărțuiți mediul de afaceri. Mediul de afaceri trebuie ajutat, pentru ca țara să poată obține un venit ca să supraviețuiască”, a precizat Maia Sandu.

Sursa citată a adăugat că monopolurile reprezintă o altă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri. 

„Despre asta vorbim de mulți ani, dar de acest lucru nu vrea să știe instituția care e responsabilă – Consiliul Concurenței. Conducerea Consiliului Concurenței trebuie schimbată. Această instituție trebuie să funcționeze și să nu permită crearea monopolurilor, care sufocă economia R. Moldova. 

O altă propunere pe care o sprijin este introducerea cotei 0 la venitul reinvestit. Avem nevoie de dezvoltare. Asta înseamnă creștere economică și sper că următorul guvern va sprijini această inițiativă.

O plângere generală a tuturor oamenilor de afaceri e justiția. Oamenii spun că în justiția noastră nu-ți poți face dreptate. Toate aceste probleme pot fi rezolvate doar dacă la conducerea R. Moldova și în toate instituțiile statului responsabile de dezvoltarea economică și interacțiunea cu mediul de afaceri vom avea oameni competenți și onești”, a conchis șeful statului.

sursa: www.ziarulnațional.md

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Elefant.md – cel mai mare E-commerce din Republica Moldova, la 5 ani de la lansare
Articolul anterior
Gina Pistol, imagine înduioșătoare în timp ce își alăptează fetița: „De oră stăm așa”
Articolul următor