Președinta Maia Sandu, discurs la Conferința Internațională Anticorupție organizată la Washington

Președinta Maia Sandu a susținut un discurs la Conferința Internațională Anticorupție 2022 organizată la Washington. ,,Nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței.

Mai jos, discursul integral al Președintei transmis în plenul conferinței internaționale:

,,Sunt impresionată de expertiza celor adunați în această sală. Ea ne oferă multă speranță că vom atinge progrese în lupta noastră comună împotriva corupției.

Aș vrea să vorbesc despre trei lucruri astăzi.

În primul rând, combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației. 

În al doilea rând, voința politică de a opri corupția este foarte importantă.

În al treilea rând, democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor.

Vorbind din experiența practică, cred că lupta împotriva corupției este o valoare fundamentală și subapreciată pentru o democrație. Democrația se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție. Democrațiile depun eforturi hotărâte pentru a elimina corupția și a schimba modul în care funcționează societățile lor. Acest lucru creează spațiu pentru progres și o societate justă, care respectă drepturile și libertățile fundamentale și creează oportunități și prosperitate.

Regimurile autoritare sunt construite pe corupție, deși adesea ele acuză democrațiile că sunt prea slabe pentru a pune capăt acestui fenomen. În lumea politică reală a tinerelor democrații, lupta cu corupția este locul de unde pornește progresul unei țări sau locul unde acesta se poate opri, odată cu îmbogățirea câtorva aleși și condamnarea la mizerie a tuturor ceilalți.

Al doilea aspect este că existența unei mișcări serioase în interiorul unei țări, care cere schimbare, evoluție și combatere a corupției, este o condiție prealabilă pentru progresul acestei țări. Corupția, mai ales în funcțiile politice, a avut un efect devastator asupra Moldovei. În 2014, țara noastră a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la produsul intern brut al statului. Aproape 12% din PIB-ul țării au fost furate, în câteva luni. Gândiți-vă la toate investițiile ratate în urma acestei crime: în securitate energetică, infrastructură, educație sau sănătate. 

În aceeași perioadă, Parlamentul Republicii Moldova, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde. În acest caz, nu este vorba doar de oportunități ratate de a investi în bunăstarea cetățenilor noștri și în instituții mai puternice. Acest lucru a subminat securitatea noastră națională și a pus în pericol democrația noastră.

M-am simțit obligată să confrunt direct problema corupției. Și vă pot spune că lupta împotriva ei nu este o alegere simplă. Și ea implică costuri personale și politice semnificative, deoarece oficialii corupți și sponsorii lor mobilizează resurse enorme pentru a se opune schimbării.

În pofida acestui fapt, este singura alegere sinceră și corectă. Multe dintre guvernele anterioare au ales să stea deoparte, s-au apucat de teme mai ușoare, au pasat problemele următorului guvern și au acceptat înțelegeri geopolitice corupte.

Asta a pus Moldova pe un drum către o zonă gri a nelegiuirii și lipsei de perspective. Regula universală este simplă – dacă vrei cu adevărat să-ți schimbi societatea, să o îndrepți pe calea dezvoltării durabile, trebuie să ai curajul să abordezi corupția direct, peste tot, fără compromisuri sau amânări pe ziua de mâine. Trebuie să faci acest lucru cu hotărâre, astfel încât escrocii să înțeleagă că schimbarea este reală și că mișcările lor corupte vor primi un răspuns ferm. Trebuie să acționezi cu convingere.

Iar atunci când conducerea unei țări manifestă o voință politică atât de puternică, comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o recunoască rapid și să fie pregătită să acționeze rapid pentru a o susține pe deplin. Asemenea oportunități politice nu trebuie ratate.

Democrația noastră devine tot mai puternică. Raportul privind Starea Globală a Democrației din acest an evidențiază Moldova drept „un punct luminos pentru democrație pe harta Europei”. Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale. Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume.

Și noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană.

Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic.

Acesta este prețul pe care îl plătim pentru alegerea de a lupta împotriva corupției, de a fi democratici, pro-europeni și de a ne opune agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Dar poporul moldovenesc este hotărât să-și apere democrația și libertatea de a alege!

În al treilea rând, avem nevoie de o transformare majoră pentru a ne asigura că democrațiile consacrate nu vor permite criminalilor să se simtă în siguranță în jurisdicțiile lor sau să folosească nestingherit banii furați acolo. Încet-încet, se închid toate portițele rămase.

Din experiența noastră, vă pot spune că sancțiunile ajută. Salut, în acest context, decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii,  organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune.

Acum recuperarea activelor este obiectivul nostru principal. Desigur, trebuie să facem mai multe acasă. Corupția a afectat organele noastre de drept și sistemul judiciar, iar acest lucru complică recuperarea activelor atât pe plan intern, cât și din jurisdicții străine.

Dar noi schimbăm această stare a lucrurilor. Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din țară. Unele bunuri – cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău,  capitala țării, preluat în mod fraudulos – sunt treptat restituite statului și oamenilor.

Cu toate acestea, nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore.

De exemplu, majoritatea banilor proveniți din frauda bancară de un miliard de dolari și din schemele de spălare a banilor Rusiei au trecut granițele Moldovei și au ajuns în zeci de jurisdicții ale țărilor economic dezvoltate. Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor.

Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații. 

Și pe lângă acordarea ajutorului organelor noastre de drept, partenerii noștri ar trebui uneori să aloce resurse suplimentare pe plan intern pentru ca instituțiile de drept din țările lor să răspundă mai bine cererilor de asistență juridică reciprocă, de comisie rogatorie sau de cooperare.

Amploarea crimelor financiare cu care ne confruntăm și viteza cu care infractorii folosesc fondurile furate pentru a submina tinerele democrații ar trebui să ne convingă pe toți de urgența acestei probleme.

Vreau să folosesc această oportunitate și pentru a recunoaște contribuția extraordinară a societății civile și a jurnaliștilor independenți la lupta împotriva corupției. În perioadele cele mai întunecate ale statului capturat din Republica Moldova, societatea civilă și presa independentă au continuat să prezinte și să le vorbească cu mult curaj cetățenilor noștri amploarea uluitoare a corupției.

Investigațiile mass-media ne-au ajutat să mobilizăm sprijinul public pentru lupta noastră împotriva corupției și a grupurilor de interese corupte.

Doamnelor și domnilor, 

Închei aici, exprimând speranța că această întâlnire a practicienilor experimentați și realizați și a reprezentanților societății civile va oferi energie și idei noi cum să dezlipim criminalii de bunurile furate de ei. Și cum să izolăm țările noastre de alte încercări de a fura din resursele atât de necesare cetățenilor noștri.

Țările democratice trebuie să se asigure că fondurile publice câștigate cu greu sunt folosite în beneficiul publicului, nu al criminalilor; într-o lume globalizată, acest lucru aduce beneficii tuturor. 

Aș dori să vă mulțumesc, tuturor celor din această sală, pentru contribuția dumneavoastră la lupta împotriva corupției. Și aș dori să mulțumesc partenerilor Republicii Moldova, Guvernului SUA, organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale din Moldova și din străinătate pentru că ne ajută în combaterea corupției în Moldova.

Vă mulțumesc”.

Piața drogurilor, în floare la noi în țară! Două capturi uriașe de narcotice, estimate la milioane de lei, realizate de oamenii legii

Ofițerii Direcției „Nord” a INI și angajații Inspectoratului de Poliție Bălți, de comun cu procurorii Procuraturii mun. Bălți, anunță reținerea unui tânăr de 22 de ani din orașul Fălești, fiind bănuit de circulația ilegală a drogurilor, pe teritoriul raionului Fălești și raioanele de nord ale țării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Polieției.

În urma efectuării percheziției la domiciliul acestuia au fost ridicate droguri de tip hașiș- 500 grame, heroină- 1 kg, 4 capsule în interior cu o substanță de culoare gri (ciuperci), mijloace bănești în sumă de 2500 lei și 50 de euro, telefoane mobile, carduri bancare și trei cântare electronice.

Valoarea drogurilor pe piața neagră se estimează la aproximativ 3 500 000 de lei.

În baza acestor și altor probe, tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației acesta riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Într-un alt caz, ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate  a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău-oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea infracțională a unui bărbat de 29 de ani, din Capitală, suspectat de crearea și adminstrarea unui canal de Telegram destinat comercializării substanțelor narcotice. 

În timpul măsurilor speciale de investigaţie şi a acţiunilor de urmărire penală efectuate, oamenii legii au stabilit că suspectul încasa mijloace financiare ilicite de la consumatori prin intermediul plăților electronice. Banii ulterior erau transferați pe conturi bancare curente și extrași din bancomate.

În rezultatul efectuării perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat 6 pachete a câte 0,5 kg de masa vegetală asemănătoare cu cannabis, de tip hidropon (în total 3 kg),  2 kg 550 grame de masă vegetală asemănătoare cu hașișul, precum și 2 telefoane mobile. 

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie două milioane de lei.

Bărbatul a fost plasat în arest pe un termen de 30 de zile.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru faptul circulației ilegale a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare.

Dacă vinovăția bănuitului va fi demonstrată, acesta riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.

Lenuța Gheorghiță și schimbările majore din viața ei: ”Încep să recuperez clipele!”

Îndrăgita interpretă de muzică populară de la noi, Lenuța Gheorghiță, spune că trece prin schimbări majore în vață, lucru care este și vizibil, informează unica.md. Pe lângă faptul că a trecut printr-o transformare frumoasă, iar acum are o siluetă de invidiat, artista a împărtășit celor care-i urmăresc activitatea și despre unele proiecte cu care urmează să-i surprindă în viitorul apropiat.

Lenuța Gheorghiță a venit și cu un mesaj profund și motivațional pentru femei.

Femeia după 45 de ani cu siguranță vrea schimbări majore în viața ei. Nu mai contează ce casă ai, ce mașină ai, ce carieră! Contează doar oameni potriviți și vise împlinite. E perioada când îți dai seama că ai un gol în suflet și ai nevoie de timp ca să poți opta pentru ceea ce te face fericită!”, scrie artista într-o postare.

Ea a recunoscut că trece printr-o perioadă de schimbări majore:

E perioada mea de schimbări majore! Încep să recuperez clipele pe care le voi colora tare intens.

Îmi voi acorda mai mult timp și atenție și dragoste și respect. Deci, reese că fiecare-și trăiește viața frumos și se adună doar cu oameni dragi sufletului. Vă iubesc pe toți, oamenii mei dragi, cei care-mi urmăresc viața și activitatea mea!”, mai scrie Lenuța Gheorghiță în postarea sa.

Recent, artista și-a intrigat publicul cu segvențe din filmările la câteva videoclipuri care urmează să fie lansate. Despre ce este vorba vom afla în curând. Unica.md o felicită pe această cale și îi urează mult succes artistei.

Recent, artista a lansat o melodie cu care a topit multe inimi, dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa. În videoclip, artista apare alături de fiica sa, Magda.

Un muncitor a murit electrocutat pe un șantier. Reacția Premier Energy

Un muncitor a decedat în timpul efectuării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA), fiind electrocutat, transmite unica.md. Potrivit furnizorului local Premier Energy, accidentul s-a produs urmare a mai multor încălcări comise în zona de protecție a rețelelor electrice. Circumstanțele agravante ale cazului sunt investigate de organele abilitate ale statului.

foto simbol

”Accidentul cu electrocutarea unui muncitor în timpul desfășurării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) cu nivelul de tensiune de 10 kV a avut loc în seara zilei de 6 iunie, 2024, pe un șantier particular într-un sat din suburbia municipiului Chișinău. 
 

Conform raportului preliminar de investigare, accidentul s-a produs în timpul executării lucrărilor de betonare cu utilizarea unei pompe auto cu braț. Muncitorul care manevra la sol furtunul de beton a fost electrocutat în urma atingerii de conductorul LEA 10 kV a brațului instalației de pompare, acționat prin telecomandă de o altă persoană. Alți doi muncitori care au sărit în ajutor victimei au nimerit sub acțiunea tensiunii de pas, dar în urma îndepărtării brațului autopompei de conductorii LEA au fost eliberați astfel de sub influența curentului electric, fără a suferi careva traumatisme ce ar necesita îngrijiri medicale. 
 

Persoana electrocutată a fost preluată de la locul accidentului în stare gravă de un echipaj al urgenței medicale și internată în spital, unde ulterior a decedat.
 

La producerea accidentului au condus următoarele cauze:
 

  • încălcarea distanțelor minime admisibile față de părțile conductoare ale LEA 10 kV, conform Normelor de securitate la exploatarea instalațiilor electrice;
  • inițierea lucrărilor în zona de protecție a rețelelor electrice fără coordonare cu proprietarul LEA, încălcându-se astfel prevederile Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002.

Cazul este investigat de poliție, Departamentul supraveghere energetică din cadrul ANRE și Inspectoratul de Stat al muncii.
 

În legătură cu gravitatea acestui caz, dar și cu încălcările anterioare constatate de operatorul sistemului de distribuție în acest domeniu, întreprinderile și persoanele fizice care dețin și utilizează tehnică specială (autopompe de beton cu braț, automacarale, autoturnuri, autoscări, excavatoare, autobasculante etc.) care în timpul utilizării pot atinge sau depăși înălțimea conductorilor liniilor electrice aeriene sunt solicitate să efectueze de urgență cu personalul propriu o sesiune de informare despre acest caz tragic şi instruire extraordinară privind specificul admiterii și a lucrului în zona de protecție a rețelelor electrice și în imediata apropiere de acestea, în strictă corespundere cu  reglementările în vigoare şi Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice. 
 

Pentru evitarea pe viitor a situațiilor cu risc de accidentare,  ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită populației și agenților economici să respecte cu strictețe cadrul legal și normele de securitate în apropierea instalațiilor electrice. Primordial și esențial este să se înțeleagă și să se conștientizeze de absolut toți că:
 
•    în zona de protecție a rețelelor electrice orice activitate pe care o planificați pentru realizare poate fi admisă doar cu acordul în scris al Operatorului sistemului de distribuție (OSD), prevedere legală din Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002 ce urmează a fi îndeplinită în mod obligatoriu;
•    absența permisiunii în scris sau neîndeplinirea prescripțiilor stabilite poate conduce la crearea unor circumstanțe periculoase sub aspectul producerii unor accidente de electrocutare, cu posibile urmări deosebit de grave, ce pot constitui obiectul unor acțiuni administrative și penale în raport cu persoanele care au comis încălcările.

De asemenea, vă atragem atenția asupra următoarelor reguli de securitate electrică:

•    nu interveniți neautorizat în zonele de protecție și în instalațiile electrice (linii electrice aeriene, posturi de transformare, separatoare de linii, cutii de cabluri etc.) deoarece riscați să fiți electrocutați atât în urma atingerii de părțile conductoare aflate sub tensiune, cât și de la distanță, prin arc voltaic;
•    evitați categoric să manipulați sub conductorii LEA cu bare și corpuri metalice, cu cabluri cu și fără izolație, cu obiecte înalte inclusiv crengi lungi, care ar putea atinge firele: se pot produce descărcări electrice sau scurtcircuite cu urmări grave; 
•    nu urcați și nu permiteți urcarea altor persoane pe pilonii LEA, pe acoperișuri și pe copacii din apropierea liniilor electrice deoarece încălcând distanțele inadmisibile față de conductorii rețelelor electrice vă expuneți pericolului de electrocutare și de cădere de la înălțime;
•    nu aruncați nimic în direcția instalațiilor electrice;
•    ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
•    nu lăsați fără supraveghere copiii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul asigurării securității electrice;
•    nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a liniilor electrice aeriene, interziceți în proximitatea acestora lansarea zmeilor, a jucăriilor și modelelor aparatelor de zbor, etc.;
•    nu legați animalele domestice și cele de companie de pilonii LEA și de orice instalații electrice.

 
Nu vă apropiați de liniile și instalațiile electrice pentru că vă puneți astfel viața în pericol! 
Despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură”, anunță Premier Energy.

Medic: ,,Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi și prelungesc durata de boală”
Articolul anterior
Veste bună! Se ieftinește semnificativ benzina și motorina
Articolul următor