Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu dansatorii ansamblului „Hecenii”

Șefa statului i-a cunoscut, astăzi, la Președinție, pe „Hecenii”, tinerii dansatori din Heciul-Nou, Sângerei, care au devenit virali în aceste zile pe toate rețelele de socializare după ce au făcut senzație la o emisiune din România. Președinta i-a felicitat pentru prestația lor debordantă de energie, de pasiune și vitalitate, care a fermecat milioane de oameni. 

„A fost pentru noi un dans pe viață și pe moarte în cel mai adevărat sens al cuvântului, de asta am dat tot ce am putut pe acea scenă”, a mărturisit conducătorul ansamblului, Dionisie Cobilaș. Chiar dacă „Hecenii” există deja de 13 ani și a format până acum generații întregi de dansatori, riscau să rămână fără sală de repetiții. Președinta s-a arătat impresionată de dăruirea, dedicația și determinarea lor de a lupta pentru existență, pentru performanță și pentru visul de a-și duce bunul nume în întreaga lume. 

„Am foarte multă admirație și pentru conducătorul ansamblului, Dionisie Cobilaș, fost discipol al reputatului coregraf Ion Sambriș, cel care a stat la baza „Hecenilor”. Omul sfințește locul, spune înțelepciunea populară și Dionisie este un adevărat exemplu de om care, în pofida faptului că face și el naveta săptămânal, iar în ultimul an muncește chiar și fără a fi salarizat, reușește să producă și să mențină în inima copiilor săi acea scânteie de pasiune de la care pornește totul. Astfel de oameni sunt adevărații ambasadori ai țării noastre și este vital să-i susținem și să-i prețuim”, a mai spus Președinta Maia Sandu.

O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga”

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost inaugurată, astăzi, 24 mai, după reparație capitală, Secția de Terapie Intensivă Chirurgie Septică.

O secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Timofei MoșneagaFoto: Ministerul Sănătății/ Facebook

Potrivit Ministerului Sănătății, secția va avea zece paturi și va acorda asistență medicală celor mai gravi pacienți din toată țara, care vor beneficia de îngrijiri medicale inclusiv după intervenții chirurgicale şi în cazul diferitor patologii septice, precum infecții purulente, pneumonii septice, plăci deschise, otite, gangrene.

Pentru a diminua riscul transmiterii infecțiilor, secția dispune de boxe cu paturi separate pentru pacienții care necesită izolare și îngrijiri speciale, dar și de o sală de pansamente.

Reparația capitală a Secției Terapie Intensivă Chirurgie Septică a fost realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19” în Republica Moldova, gestionat de Ministerul Sănătății. 

Costul proiectului de renovare și dotare cu echipamente de ultimă generație a constituit circa 25 de milioane de lei.

„Pentru modernizarea infrastructurii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor externi, a investit în ultimii doi ani suma de circa 40 de milioane de lei”, scrie într-un comunicat emis de Minister.gallery images

gallery images

gallery images

ÎPS Petru i-a transmis un mesaj de felicitare Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia aniversării unui deceniu de slujire arhierească a Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, și a șase ani de când a fost ales arhipăstor al Eparhiei de Bălți.

ÎPS Petru i-a transmis un mesaj de felicitare Episcopului de la BălțiFoto: Mitropoliabasarabiei.md

În mesajul său, ÎPS Petru a subliniat rolul esențial pe care Preasfințitul Antonie îl joacă în viața spirituală și misionară a Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, evidențiind devotamentul și jertfa sa neobosită în slujba credincioșilor din zona de nord a Basarabiei.

„În acești ani, Preasfinția Voastră, ați demonstrat o profundă dedicare și un zel duhovnicesc neobosit în slujba Bisericii lui Hristos, devenind un model viu de dăruire și jertfă pentru toți clericii și credincioșii din zona de nord a Mitropoliei Basarabiei. Activitatea misionară desfășurată cu atâta dragoste și râvnă a întors inimile multor suflete către Blândul Păstor, contribuind semnificativ la întărirea comunităților ortodoxe din această regiune.

Prin grija părintească și înțelepciunea pastorală, ați reușit să promovați valorile tradiționale românești și să sprijiniți numeroase inițiative culturale, educative și caritabile, devenind o sursă mângâiere pentru toți cei aflați în nevoie. Eforturile Preasfinției Voastre au fost întotdeauna îndreptate către consolidarea unității și identității naționale și religioase a credincioșilor din Basarabia, aducându-ne aminte de rădăcinile noastre spirituale și identitare românești.

Așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: „Episcopul trebuie să fie pildă vie a celor duhovnicești, căci el este cel care povățuiește poporul spre mântuire”. Aceste cuvinte reflectă întru totul misiunea și lucrarea pe care Preasfinția Voastră le-ați îndeplinit cu sfințenie și devotament în ultimii zece ani de slujire.

De asemenea, să nu uităm cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul Preasfinției Voastre: „Începutul şi sfârşitul mântuirii este dragostea”. Prin această dragoste, pe care ați manifestat-o neîncetat, ați adus mângâiere și alinare tuturor celor ce au avut nevoie de sprijin și povățuire duhovnicească.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să Vă dăruiască în continuare sănătate, putere și discernământ, pentru a putea duce mai departe misiunea sfântă încredințată, și să Vă binecuvânteze cu har și pace în toate lucrările Preasfinției Voastre”, se spune în mesajul ÎPS Petru.

Amintim că, pe data de 24 mai 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat propunerea Adunarii eparhiale a Episcopiei de Bălţi şi, în urma votului exprimat, a ales în scaunul vacant al Episcopiei de Bălţi pe Preasfinţitul Părinte Antonie (Anatolie) de Orhei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. În acest fel, s-a restabilit un adevăr istoric şi după 74 de ani a fost ales al patrulea episcop canonic la Bălţi.

O tânără din Călărași a deschis un salon de înfrumusețare cu sprijinul ANOFM. Ajutor financiar de circa 114.000 lei

O femeie din satul Peticeni, raionul Călărași, și-a îndeplinit visul datorită sprijinului acordat de ANOFM. Alina Donica a depus o cerere, în urma căreia a beneficiat de ajutor financiar în valoare de circa 114.000 de lei pentru inițierea unei afaceri în domeniul frumuseții.

„Șomera Donica Alina, ghidată de specialiștii Direcției pentru ocuparea forței de  muncă (DOFM) Călărași, a depus cererea pentru acordarea subvenției pentru inițierea unei afaceri (art.39 din Legea 105/2018), însoțită de un plan de afaceri convingător privind deschiderea unui salon de frumusețe și crearea locurilor de muncă în calitate de frizer și manichiuristă. Mărimea subvenției constituie 114.612 de lei”, anunță ANOFM.

Specialiștii Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași au vizitat salonul de frumusețe „Azalia” pentru constatarea realizării investiției.

„Suntem bucuroși că ne-am adus aportul pentru crearea locurilor noi de muncă și susținerea tinerilor antreprenori” a menționat Lungu Elena, șefa DOFM Călărași.

Amintim că șomerii care doresc să devină antreprenori vor beneficia de subvenționarea a 80% din cheltuielile necesare pentru inițierea afacerii, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, sunt operate modificări ce vor simplifica procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Opt ani de groază pentru o minoră din Leova, agresată sexual de vecin. Pedofilul, condamnat la ani grei de închisoare
Articolul anterior
Zeci de elevi, premiați la Olimpiada Republicană la Informatică
Articolul următor