Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit la Cluj Napoca (România) „Premiul România Europeană”. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”, organizată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană, transmite RFI România.
În discursul de recepție, Maia Sandu a afirmat că regimurile autoritare speră că războiul va slăbi lumea democratică. Aceste regimuri vor plăti un preț și mai mare, dacă Vladimir Putin nu va fi oprit acum, a mai spus Maia Sandu în conferința de la Cluj-Napoca.
„Războiul Rusiei în Ucraina este o amenințare pentru întreaga lume democratică. Regimurile autoritare, chiar dacă nu sprijină deschis Rusia, speră ca lumea democratică să fie slăbită în acest război, să fie dezbinată, să-și piardă sprijinul popular. De aceea, la nivel global, victoria Ucrainei este importantă, nu doar pentru restabilirea dreptului internațional ci și pentru consolidarea democrațiilor. Pentru Republica Moldova, victoria Ucrainei înseamnă restabilirea păcii, scoaterea trupelor ruse din țara noastră, dezvoltarea economică normală și șansa de a rămâne parte a lumii libere, șansa de a avansa pe calea integrării europene”, a declarat Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Cluj Napoca, a făcut apel la susținerea necondiționată a Ucrainei, indiferent de costuri sau de durata războiului.
Înaintea decernării premiului ICDE președintelui Republicii Moldova, au avut loc mai multe lansări de carte, dar și două paneluri, „Perspective, viziuni și strategii în Europa post-război”, „Pregătirea tehnică a negocierilor de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei. Sprijin din partea UE și României” și „Provocări și consecințe ale războiului din Ucraina asupra proiectelor de cercetare doctorală și postdoctorală”.
„Un om special, dedicat modernizării țării sale: M-am bucurat să o avem astăzi oaspete la UBB pe Președinta Republicii Moldova, Excelența Sa doamna Maia Sandu. La nivel de rectorat am discutat despre cum UBB se poate implica în modernizarea sistemului academic din Republica Moldova (ex. formarea profesorilor prin centre și unități de excelență, mobilități etc.), iar apoi, și cu participarea Excelenței Sale doamna Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, am susținut-o în cadrul ceremoniei de decernare a premiului ROMÂNIA EUROPEANĂ 2022 al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina: Perspective, viziuni, strategii, proiecte” organizată de Facultatea de Studii Europene a UBB”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.