Președintele ceh Petr Pavel le-a lăsat un mesaj rușilor pe un echipament ucrainean: „Mergeți acasă înainte să fie prea târziu”

În timpul vizitei sale în Ucraina, pe care a încheiat-o duminică, președintele Cehiei, Petr Pavel, a scris pe un echipament militar un mesaj adresat forțelor ruse, îndemnându-le să plece din Ucraina, relatează Libertatea, conform Ukrainska Pravda.

Președintele ceh Petr Pavel le-a lăsat un mesaj rușilor pe un echipament ucrainean: „Mergeți acasă înainte să fie prea târziu”

„Mergeți acasă, rușilor, înainte de a fi prea târziu”, a scris Petr Pavel.

Din mesajul liderului de la Praga reiese că îndemnul a fost notat pe un echipament ucrainean care va participa la o viitoare contraofensivă.

„Cunosc acest sentiment. Unitatea ta merge în prima linie și vrei să mergi cu ea, vrei să conduci și să fii un exemplu. În calitate de comandant, am fost întotdeauna acolo pentru soldații mei. Acum, acesta nu mai este rolul meu. Am venit aici pentru a-i înveseli. Suntem alături de voi. Îi veți răzbuna pe cei căzuți, vă veți apăra libertatea. Rusia, du-te acasă”, a precizat Pavel pe Twitter, alături de imaginea în care apare scriind mesajul pentru forțele ruse.

Czech President Pavel meets Zelenskiy: A question of 'when' – not 'if' –  Ukraine joins EU and NATO - Prague, Czech Republic
Společnou návštěvou jsme chtěli vyjádřit silnější poselství, řekli Čaputová  s Pavlem po jednání se Zelenským — ČT24 — Česká televize

Generalul Petr Pavel a fost președinte al Comitetului Militar al NATO, iar la sfârșitul lunii ianuarie a câștigat alegerile prezidențiale din Cehia.

Președinții Republicii Cehe și Slovaciei au ajuns în Ucraina în dimineața zilei de 28 aprilie. Pentru Pavel aceasta a fost prima vizită în Ucraina în calitate de șef de stat.

După prima zi de deplasări în nordul regiunii Kiev și întâlniri cu oficiali în Capitală, cei doi lideri au rămas peste noapte în Ucraina, ceea ce este destul de rar pentru vizitele unor înalți oficiali străini în timpul unui război.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Petr Pavel a mers în regiunea Dnipropetrovsk, unde se concentrează sprijinul acordat de Cehia Ucrainei, iar Zuzana Chaputova, președinta Slovaciei, a mers în regiunea Cernihiv.

Potrivit presei cehe, Petr Pavel a trecut granița de vest a Ucrainei duminică dimineață.

ANSA îndeamnă cetățenii să evite risipa alimentară de sărbători

Mesele copioase sunt o tradiție de sărbători. Anume în această perioadă, când rafturile magazinelor sunt arhipline cu produse alimentare în surplus, consumatorii sunt tentați să le cumpere fără a ține cont de etichetă, de aspectul exterior, de actele de proveniență a produselor sau de necesitățile reale de consum, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În rezultat, fiecare cetățean aruncă la gunoi, anual, sute de kilograme de mâncare, iar în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare, ceea ce crește nivelul de risipă alimentară. 

În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă, iar pentru a diminua acest fenomen se recomandă:

Acasă:

– Planificarea zilnică a meselor;

– Utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare;

– Folosirea caserolelor pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatelor gătite în plus;

– Farfurii cu porții mici, care pot fi reumplute la necesitate!

– Depozitarea alimentelor în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul  este potrivit între 1 °C și 5 °C);

– Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!

La magazin sau piață:

– Mergeți la cumpărături cu lista de produse pregătită în prealabil!

– Nu cumpărați produse alimentare când vă este foame!

– Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie (dimensiunea potrivită a ambalajului sau alimente în vrac) în dependență de  numărul de persoane care urmează să sărbătoriți;

– Achiziționarea şi consumul produselor aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, cu condiția că  acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil.

În continuare, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor îndeamnă consumatorii:

1. Să procure produsele alimentare doar din locuri autorizate de către ANSA;

2. Să evite produsele alimentare vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale,

REȚINEȚI! Comercianții neautorizați nu au posibilitatea să asigure condiții optime de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare și nu pot elibera bon de casă, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform.

3.Să verifice aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);

4. Carnea procurată trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială. Atenție la ștampila de control sanitar-veterinar care trebuie aplicată pe carcase sau semicarcase și să fie vizibilă!

5. Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider;

6. Să evite produsele preambalate, care prezintă  ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului!

7. Să citească atent eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene;

8. În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate  se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;

9. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete;

10. Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;

11. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

12. Organizați evenimentele corporative numai în locuri autorizate. Acceptarea, în cadrul unităților de comerț și alimentație publică, a produselor alimentare și băuturilor alcoolice preparate în condiții casnice este interzisă!

Stimați consumatori! Avem cu toții un rol important în reducerea risipei alimentare, prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor! Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos.

Cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă!

Azi începe ”POVESTEA DE IARNĂ” – două spectacole grandioase la Palatul Național ”Nicolae Sulac”

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Comercianții de brazi, luați la control de inspectorii de mediu

Odată cu apariția brazilor în vînzare, au fost intensificate măsurile de verificare a comercianților. În această perioadă, inspectorii de mediu din toate localitățile desfășoară razii, pentru a-i prinde pe cei care recurg la acțiuni ilegale.

Comercianții sînt verificați minuțios în această perioadă dacă vînd molizii în corespundere cu normele legale. De regulă, vînzătorii sînt receptivi și prezintă fără ezitare toate actele permisive. În caz contrar, inspectorii aplică amenzi și acestea sînt destul de mari.

Vînzătorii trebuie să prezinte neapărat actele de proveniență a brazilor, dar și autorizația care permite comercializarea acestora. „În cazul în care se constată că molizii sînt comercializați fără acte de proveniență, în primul rînd, se face un act de predare-primire la întreprinderea silvică, în cazul dat – Întreprinderea silvică Chișinău”, a menționat Grigore Ciugui, inspector de mediu, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

Sînt și cazuri cînd vînzătorii spun că nu au actele asupra lor sau că așteaptă să vină cineva responsabil de activitatea lor pentru a le putea prezenta. „Unii au documentele asupra lor, le prezintă. Deja vedem dacă corespund, dacă sînt valabile. Alții dacă nu au, urmează să fie întocmite procese-verbale cu privire la contravenție”, a spus Ion Țurcanu, inspector de mediu. Cei care sînt identificați că vînd ilegal brazi se pot alege cu amenzi de la 2500 la 5000 de lei în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 15 la 20 de mii de lei.

„Cea mai sexy fotbalistă din lume”, salvată în ultima clipă din mâinile bărbaților într-un club de noapte. Cine este eroul ei
Articolul anterior
Un adolescent de 17 ani, fără permis, a făcut praf mașina pe care o furase cu prietenii lui de 15 și 21 de ani, care au murit într-un accident la Iași
Articolul următor