Președintele Cehiei, Petr Pavel, în vizită oficială la Chișinău

Președintele Cehiei, Petr Pavel, efectuează astăzi, 20 martie, prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Acesta va fi întâmpinat la Chișinău de președinta Maia Sandu, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Președinție. În cadrul vizitei, cei doi șefi de stat vor aborda sprijinul acordat de Cehia Republicii Moldova, relațiile bilaterale și perspectivele de integrare europeană. La ora 10:20, Sandu și Pavel vor susține o conferință de presă comună.

Precizăm că, Cehia a oferit în ultimii ani un sprijin consistent Republicii Moldova în mai multe domenii importante, cum ar fi dezvoltarea socială, sănătate, educație, agricultură și gestionarea crizelor. Sprijinul Cehiei s-a intensificat după februarie 2022, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat direct Republica Moldova declanșând criza refugiaților și cea energetică.

Și în acest sezon rece, compensațiile financiare destinate familiilor vulnerabile, dar și refugiaților ucraineni au fost achitate, inclusiv grație unui sprijin financiar al Cehiei. De asemenea, Republica Cehă susține necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, cerând recent accelerarea integrării în blocul comunitar atât pentru țara noastră, cât și pentru cea vecină – Ucraina.

Rușii anunță că au preluat controlul total asupra regiunii Kursk și că atacă în cinci direcții simultan în Sumî

Kremlinul a anunţat sâmbătă că trupele ruse au obţinut controlul deplin asupra regiunii de frontieră Kursk, la câteva luni după ce Ucraina a lansat un contraatac uimitor în zonă, relatează dpa, preluată de Agerpres. Totodată, agenția de presă de stat TASS anunță lupte grele la Sumî, relatează Digi24

Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a informat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că operaţiunea de alungare a trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk a fost încheiată cu succes, transmite EFE, citată de Agerpres.

”Astăzi au fost alungate unităţile ucrainene din ultima localitate de pe teritoriul regiunii Kursk, satul Gornal”, a declarat Gherasimov într-o şedinţă prin videoconferinţă cu Putin, difuzată de televiziunea de stat rusă.

”Aventura regimului de la Kiev a eşuat complet”, a răspuns liderul rus. Valeri Gherasimov a ţinut să salute ”curajul şi eroismul” combatanţilor nord-coreeni care au luptat în regiunea rusă Kursk. ‘

‘Soldaţii şi ofiţerii armatei nord-coreene, care au luptat alături de militari ruşi, au dat dovadă de un mare profesionalism, de rezistenţă, de curaj şi de eroism pentru a respinge invazia ucraineană”, a spus şeful Statului Major al forţelor armate ruse.

Ucrainenii dezmint și susțin că luptele continuă

Pe de altă parte, ucrainenii susțin că în regiunea Kursk continuă confruntările. Armata ucraineană a denunţat rapid aceste informaţii ca fiind „false” şi a afirmat că luptele continuă în zonă.

„Declaraţiile liderilor inamici cu privire la „înfrângerea” forţelor ucrainene nu sunt altceva decât manevre de propagandă”, susţine Statul Major ucrainean, citat de AFP și EFE, preluate de Agerpres.

„Nu există nicio ameninţare ca unităţile noastre să fie încercuite”, insistă armata ucraineană, recunoscând totuşi că situaţia sa este „dificilă”.

Statul Major ucrainean mai afirmă că în acest timp continuă şi luptele în provincia rusă învecinată Belgorod, unde unităţi ucrainene au lansat de asemenea o incursiune, dar nu la fel de reuşită ca în provincia Kursk, şi au pătruns pe o fâşie de teritoriu la graniţă unde au ocupat câteva sate.

Atacuri în Sumî

Totodată, armata rusă desfășoară atacuri în cinci direcții simultan în regiunea Sumî din Ucraina, a declarat expertul militar Andrei Marociko pentru TASS.

„În ceea ce privește direcția Sumî, într-adevăr, aici au loc lupte intense. Înregistrez aproximativ cinci direcții de atac ale Forțelor Armate ale Federației Ruse”, a spus el.

Reacțiea soției lui Bolea după zvonurile că ar fi fost agresată

Soția lui Vasile Bolea, Rodica dezminte informațiile precum că soțul ei ar fi agresiv cu ea. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, femeia menționează că „ în cei 17 ani de viață împreună, soțul nu a recurs niciodată la violență fizică”.

„În legătură cu recentele informații din mass-media despre presupusa „agresiune” din partea soțului meu, declar oficial: Această informație este falsă. În cei 17 ani de viață împreună, soțul meu nu a recurs niciodată la violență fizică asupra mea.

Tensiunea emoțională resimțită în acea zi, dacă a existat, poate fi atribuită contextului personal în care mă aflam”, se arată în postarea soției lui Vasile Bolea.

Totodată, soția deputatului a scris că nu a fost supusă violenței și nici nu a solicitat un ordin de protecție.

„Nu am depus mărturie la Poliție. Emiterea ordinului de protecție a fost pentru mine o surpriză neplăcută. Avocații noștri analizează deja din punct de vedere juridic acțiunile organelor de Poliție în această situație, în vederea contestării acestora.

Solicit mass-mediei să dezmintă informațiile false răspândite. Îndemn pe toată lumea să se abțină de la speculații suplimentare pe acest subiect. Sunt convinsă că aceste publicații fac parte dintr-o campanie planificată de discreditare a soțului meu.

În același moment, încă ieri am depus o declarație la Poliție privind închiderea cazului, întrucât apelul a fost efectuat din greșeală de copilul nostru”, a mai scris femeia pe rețelele de socializare.

Tot astăzi, femeia a declarat pentru tv8.md că în prezent Vasile Bolea nu are voie să se apropie de familie fizic, telefonic sau pe rețelele sociale timp de zece zile.

„Am semnat un proces verbal al Poliției și după care al Inspectorului de Poliție de sector care s-a prezentat la noi în apartament prin care am scris că eu nu am fost agresată. Eu am semnat lucrul acesta. Nu știu în baza la care acte a fost ordonanța cu privire la faptul ca soțul meu să nu se apropie de mine și de copii până pe data de cinci mai. Consider că este un lucru neîntemeiat fără probe și bază juridică.

Da, noi am avut o ceartă în familie cum se întâmplă. A fost mai grav, gravă situația, dar nu vreau să dau detalii fiindcă e personal.

Copilul s-a speriat pentru că nu a văzut așa ceva la noi în familie anterior. De asta a procedat, așa cum a procedat. Asta e tot. Eu nu am vrut asta să devină atât de viral în spațiul public. Nici nu a fost așa cum a fost. Da el are anumite abateri, dar nu mă bate și nu mă lovește”, a menționat Rodica pentru sursa citată.

Amintim că oamenii legii au intervenit, în seara zilei de vineri, 25 aprilie, într-un caz de „conflict în familie”. ZdG a aflat că este vorba despre familia deputatului Vasile Bolea. Conform surselor, unul dintre copiii deputatului a apelat la 112 spunând că „mama este agresată de tata”.

Putin se declară pregătit pentru negocieri cu Kievul „fără condiții prealabile”, anunță presa rusă de stat

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus emisarului lui Donald Trump, Steve Witkoff, că este gata să negocieze soluționarea conflictului din Ucraina „fără nicio condiție prealabilă”, potrivit Kremlinului. Anunțul este citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

Președintele rus a făcut afirmația la întâlnirea cu emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este gata să reia procesul de negociere cu Ucraina fără nicio condiție prealabilă”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse.

Cu toate acestea, președintele rus și-a repetat în mod regulat cerințele maximaliste cu privire la Ucraina: controlul asupra celor cinci regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și demilitarizarea acesteia.

„Apropierea pozițiilor”

În termeni mai generali, Vladimir Putin, care prezintă conflictul din Ucraina ca un „război hibrid” condus de NATO împotriva Rusiei, cere o reformă a arhitecturii de securitate în Europa, în special în ceea ce privește poziționarea forțelor NATO aflate în prezent în apropierea frontierelor ruse, scrie BFM TV.

Kremlinul a calificat vineri drept „constructive și foarte utile” aceste noi discuții între Putin și Witkoff, schimburi care ar trebui să servească la „apropierea pozițiilor” Moscovei și Washingtonului pe o serie de subiecte, în primul rând dosarul ucrainean.

Sâmbătă, după o discuție cu președintele ucrainean, cu prilejul funeraliilor papei Francisc, președintele american Donald Trump a făcut o serie de declarații critice la adresa lui Putin.

„Putin probabil mă duce cu vorba”

Preşedintele rus Vladimir Putin „probabil nu vrea să oprească războiul” în Ucraina şi „mă duce cu vorba”, a scris sâmbătă preşedintele american Donald Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social, într-un mesaj în care a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Mesajul lui Trump este critic mai întâi la adresa predecesorilor săi la Casa Albă, respectiv Joe Biden şi Barack Obama, şi la adresa jurnaliştilor americani ce îi critică un plan de pace pe care l-a propus pentru încheierea războiului ruso-ucrainean.

„Orice înţelegere aş face în legătură cu Rusia/Ucraina, oricât de bună ar fi, chiar dacă este cel mai bun acord încheiat vreodată, eşuatul New York Times va vorbi rău despre el”, a scris Trump la începutul mesajului său.

„Peter Baker, redactorul foarte părtinitor şi lipsit de talent al The Times, a urmat cerinţele editorului său şi a scris că Ucraina ar trebui să recupereze teritoriul, inclusiv, presupun, Crimeea, şi alte cereri ridicole, pentru a opri cea mai rea vărsare de sânge de la al Doilea Război Mondial. Oare de ce acest reporter superficial nu spune că Obama a fost cel care a făcut posibil ca Rusia să fure Crimeea de la Ucraina fără să tragă niciun foc de armă”, a mai scris preşedintele american.

„Acesta este războiul lui Joe Biden Somnorosul, nu al meu. A fost un fraier din prima zi şi (războiul n.red) nu ar fi trebuit să se întâmple şi nici nu s-ar fi întâmplat dacă aş fi fost preşedinte în acel moment. Eu doar încerc să curăţ mizeria lăsată de Obama şi Biden, şi ce mizerie este”, a continuat Trump, după care s-a referit la preşedintele rus Vladimir Putin.

„Acestea fiind spuse, nu există niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone civile (…) Aceasta mă face să mă gândesc că probabil nu vrea să oprească războiul, ci doar mă duce cu vorba, şi trebuie tratat diferit cu el, prin „Sancţiuni Secundare” sau „Bancare”?, a încheiat Trump mesajul, postat în ziua când a avut la Roma o scurtă întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în marja funeraliilor Papei Francisc.

SUA ar putea prelua administrarea centralelor nucleare ucrainene pentru a sprijini pacea, spune secretarul american pentru energie
Articolul anterior
Şefii militari din aproximativ 30 de ţări se reunesc în Marea Britanie
Articolul următor
Close menu