Președintele Franței ia în calcul blocarea rețelelor sociale în timpul revoltelor

Soluția propusă vine în contextul în care miniștrii acuză tinerii că folosesc platforme precum TikTok pentru a incita la violență după împușcarea unui adolescent.

France Riots: President Macron Blames Video Games For Unrest, Calls On  Parents To Help, Says Report

Emmanuel Macron a declarat că guvernul francez ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a controla și de a tăia rețelele sociale „atunci când lucrurile scapă de sub control” în țară, transmite Adevărul.ro.

Comentariile președintelui au fost făcute în contextul în care miniștrii au acuzat tinerii care folosesc platforme precum Snapchat și TikTok că au organizat și încurajat revoltele și violențele, după ce săptămâna trecută un adolescent a fost împușcat în timpul unui control al poliției în trafic într-o suburbie a Parisului.

„Trebuie să ne gândim la modul în care tinerii folosesc rețelele sociale… atunci când lucrurile scapă de sub control, s-ar putea să trebuiască să le reglementăm sau să le tăiem. Mai presus de toate, nu ar trebui să facem acest lucru în focul momentului și mă bucur că nu a fost nevoie să o facem”, a declarat Macron la o reuniune a peste 200 de primari ale căror municipalități au fost afectate de violențe.

„Cred că este o dezbatere reală pe care trebuie să o avem la lumina rece a zilei”, le-a spus Macron primarilor într-o înregistrare video obținută de televiziunea BFM.

Criticii au spus că acest lucru ar pune Franța alături de țări autoritare precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord în luarea în considerare a unor astfel de măsuri.

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, a scris pe Twitter: „Țara drepturilor omului și cetățenilor nu se poate alinia cu acele mari democrații din China, Rusia și Iran”.

Olivier Marleix, de la partidul de centru-dreapta Les Républicains, a adăugat: „Să tăiem rețelele sociale? La fel ca China, Iranul, Coreea de Nord? Chiar dacă este o provocare pentru a distrage atenția, este de foarte prost gust.”

Săptămâna trecută, Macron a cerut companiilor de social media să dea dovadă de „simț de răspundere” și să elimine postările sensibile, în special cele care arată sau încurajează violența sau jafurile.

Miniștrii francezi s-au întâlnit vineri cu reprezentanți ai TikTok și Snapchat. A doua zi, ministrul Justiției, Éric Dupond-Moretti, a sugerat că vor fi luate măsuri legale pentru a-i identifica pe cei care folosesc rețelele sociale pentru a organiza acte ilegale și a-i aduce în fața instanței.

Guvernul se luptă cu revolte și jafuri de când un ofițer de poliție l-a ucis pe Nahel M, în vârstă de 17 ani, în timpul unui control în trafic, la 27 iunie, reaprinzând acuzațiile de lungă durată de rasism sistemic în rândul forțelor de securitate din Franța.

Violențele păreau să se atenueze miercuri dimineață, cu 17 arestări în întreaga țară, inclusiv șapte la Paris, în cursul nopții. Cifrele oficiale au raportat 116 incidente de incendiere, inclusiv opt clădiri și 78 de vehicule.

Furtuni violente au lovit marți seară zone întinse din nordul Franței, inclusiv capitala, încurajând calmul relativ după șapte zile de tulburări generalizate.

Între timp, procurorii francezi au deschis o anchetă privind moartea unui bărbat de 27 de ani care a fost lovit de un proiectil în momentul revoltelor de sâmbătă, a anunțat Parchetul din Marsilia.

Bărbatul a murit sâmbătă seara, în timp ce Marsilia era cuprinsă de revolte și jafuri, dar procurorii au declarat că nu a fost posibil să se stabilească unde se afla bărbatul atunci când a fost împușcat sau dacă victima a luat parte la revolte.

Potrivit procurorilor, cauza probabilă a morții din Marsilia a fost un șoc violent în piept provocat de un proiectil „flash-ball”, așa cum este folosit de poliția antirevoltă, dar nu au precizat cine a tras sau cine deținea arma. Impactul a dus la stop cardiac și moarte subită.

Pistoalele cu bile sunt concepute pentru a fi arme antirevoltă neletale, care nu penetrează pielea. Utilizarea lor de către poliția din Franța este contestată, deoarece proiectilele au dus la pierderea ochilor, răni la cap și alte traumatisme.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat miercuri că violențele din Franța, comise de unii ofițeri de poliție și de demonstranți, „reprezintă o problemă”, în cadrul unor declarații făcute la radioul belgian.

„Este frapant” faptul că un „nivel foarte ridicat de violență” a fost observat în protestele din Franța din ultimii ani privind costul vieții, reforma pensiilor și uciderea de către poliție, săptămâna trecută, a unui șofer adolescent, a declarat el la radioul public belgian RTBF. „Acest lucru chiar trebuie analizat, deoarece reprezintă o problemă”, a declarat comisarul, fost prim-ministru belgian.

Reynders a spus că problema este legată de „un anumit număr de ofițeri de poliție… [și] de comportamentul oamenilor care au dreptul să protesteze liber – acesta este un drept fundamental – dar nu să jefuiască magazine, să distrugă magazine, să nu distrugă echipamente publice”.

Întâlnirea de marți a lui Macron cu cei peste 200 de primari a fost prezentată ca o oportunitate de a explora „motivele mai profunde” ale acestora.

Dar cu oficiali de dreapta și de stânga arătându-se cu degetul unii pe alții și cu fiecare parte insistând asupra propriilor soluții, Macron a declarat la finalul întâlnirii că nu au reușit să găsească unanimitate.

Zartoshte Bakhtiari, primarul din Neuilly-sur-Marne, la est de Paris, a declarat: „Am venit să îl aud pe președinte oferindu-ne o viziune, stabilind un curs. Nu am venit pentru o ședință de terapie de grup”.

Macron ar fi sugerat, de asemenea, să îi amendeze pe părinții copiilor implicați. „La prima infracțiune, trebuie să găsim o modalitate de a sancționa financiar și ușor familiile”, a spus el, potrivit comentariilor raportate de ziarul Le Parisien.

Icoana Maicii Domnului – unică în lume. O poți vedea în România

Una dintre cele mai stranii și controversate icoane închinate Fecioarei Maria este icoana Maicii Domnului care are harul de a prevesti cutremure și dezastre. Credincioșii o venerează, dar se tem de puterea ei. Icoana a fost pictată în România și este unică în lume, scrie libertatea.ro

Călugării și meșterii noștri iconari au pictat de-a lungul vremurilor câteva icoane închinate Maicii Domnului care ies din canoane și sunt unice în lume. Dintre ele, poate că cea mai stranie și pătrunzătoare, este icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei, din județul Botoșani.

Este o icoană cu totul deosebită, care iese din tiparele obișnuite ale picturii bisericești. Maica Domnului are, în această icoană, o poziție anume, care transmite un mesaj direct credincioșilor. Până și culorile folosite sunt cu totul surprinzătoare, fundalul icoanei fiind galben-maroniu și nu albastru, cum se obișnuia.

Icoana, de dimensiuni impresionante, este păstrată lângă altar, în biserica veche cu hramul Buna Vestire.

De ce este atât de specială icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei

Cine ajunge în biserica acestei sihăstrii din Botoșani va fi surprins de icoana Maicii Domnului. Maica Preacurată nu este înfățișată cu pruncul în brațe, așa cum erau canoanele, ci ținându-l pe copilul Iisus de mână.

Este o icoană unică în lume! Nicăieri nu a mai fost reprezentată Maica Domnului cu Iisus copil, probabil la vârsta de 3 – 4 ani, ținându-l de mână. Poziția celor două personaje este și ea una cu totul deosebită și transmite un mesaj anume.

Maica Domnului pare să meargă într-o direcție bine definită, ca și cum ar deschide calea, ocrotindu-și copilul și îndrumându-l de mic pe un anumit drum. Amândoi privesc înainte și totodată către credinciosul care admiră icoana.

Maica Domnului cu pruncul de mână este cu adevărat o comoară a icoanelor românești și un mesaj puternic despre misiunea pe care a avut-o Fecioara Maria încă de la nașterea ei, aceea de a fi mesagerul Domnului și de a-l ocroti pe pruncul Iisus până la vârsta la care El și-a îndeplinit misiunea.

Cine a pictat icoana Maicii Domnului cu pruncul de mână

Icoana este pictată probabil între anii 1861-1876, de călugărul Vladimir Machidon, vieţuitor la Sihăstria Voronei. Icoana este foarte veche și vine dintr-un timp în care canoanele picturii religioase erau bine păstrate. Dar săvârșitorul icoanei a vrut să transmită un mesaj nou și să pună în valoare mai multe calități ale Fecioarei.

El nu a lăsat scris semnificațiile icoanei sau motivele pentru care a ales această reprezentare, dar călugării de azi spun că pictorul ar fi vrut să reprezinte modul în care Maica Domnului străbate lumea nedespărțită de Hristos.

De asemenea, icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei este considerată un model pentru mamele creștine, de a-și îndruma pruncii pe calea vieții.

Călugărul Machidon a rămas un personaj aparte în istoria acestei mănăstiri care a fost înființată de călugări ruși refugiați pe meleagurile noastre. Se spune că părintele Machidon ar fi avut deja 100 de ani când a început pictura icoanei și a întregii biserici. El ar fi terminat lucrarea la vârsta de 115 ani.

Poate că datele despre vârsta lui au fost alterate de timp, cert este că icoana Maicii Domnului a rămas un odor neprețuit pentru călugării de aici și pentru toți credincioșii din împrejurimi. Oamenii o iubesc și o cinstesc, dar se tem de ea pentru că știu ca are darul de a prevesti mari nenorociri.

Ce putere are Icoana Maicii Domnului de la Vorona

Poveștile de prin partea locului mai spun că părintele Machidon ar fi pictat icoana Maicii Domnului cu pruncul de mână în urma unei revelații mistice. Cu siguranță, el a avut o viziune trimisă poate chiar de Maica Preacurată și a încercat să transmită mesajul ei divin.

Iar oamenii care vin aici să se închine cred în puterea acestei icoane inspirate de harul Duhului Sfânt. Ei spun că icoana a picurat lacrimi de mir cu câteva zile înainte de a se simți cutremurele puternice din luna mai 1990, care au zguduit zona Vrancea. Acelea au fost ultimele cutremure puternice din România, iar credincioșii urmăresc cu teamă privirea icoanei, să nu anunțe iar dezastre și nenorociri.

Scurgere de informații la Kiev, privind acordul cu SUA. Zelenski cere teste cu aparatul poligraf

Volodimir Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind un document sensibil care detaliază cea mai recentă propunere a Statelor Unite. Este vorba despre informații confidențiale legate de utilizarea resurselor minerale ucrainene, scrie adevarul.ro

Ancheta include și testarea cu detectorul de minciuni a personalului din mai multe ministere implicate, potrivit Financial Times.

Investigația a fost declanșată după ce, pe 26 martie, deputatul opoziției Yaroslav Zheleznyak a publicat fragmente din document, susținând că a obținut o copie a acestuia. Financial Times a confirmat autenticitatea proiectului și a prezentat detalii suplimentare a doua zi.

Zelenski s-a declarat surprins de incident. „Mi se pare ciudat că documentul a fost divulgat. Mă întreb cine transmite aceste informații”, a afirmat liderul ucrainean pe 28 martie, în cadrul unui briefing pentru Financial Times.

Situație tensionată cu președintele american

Documentul vizat de scurgerea de informații conține o versiune revizuită a unui acord-cadru anterior, propus de administrația Trump în luna februarie. În ciuda extinderii ofertei inițiale, noua propunere nu oferă încă Ucrainei garanții oficiale de securitate.

Discuțiile dintre cele două părți s-au tensionat în ultima perioadă. Donald Trump a declarat recent că Zelenski „încearcă să se retragă” din acord și a avertizat că liderul ucrainean „se va confrunta cu mari probleme” dacă refuză semnarea acestuia în viitorul apropiat.

Proteste împotriva lui Trump în SUA. Manifestații au loc și în mai multe orașe europene

Peste 500.000 de persoane sunt așteptate să participe sâmbătă la proteste organizate în mai multe zone din America împotriva președintelui Donald Trump, potrivit News.ro.

Manifestațiile, organizate de gruparea MoveOn și alte organizații progresiste, denunță „un asalt total asupra guvernului, economiei și democrației” orchestrat de Trump, Elon Musk și „acoliții lor miliardari”.

Manifestaţii în oraşe europene împotriva președintelui SUA: „Lumea s-a săturat de prostiile tale Donald, pleacă!”

Sute de persoane au manifestat sâmbătă în oraşe europene împotriva preşedintelui american Donald Trump şi a consilierului său Elon Musk, în urma unei săptămâni dureroase pentru pieţele financiare, după ce Trump a anunţat tarife globale drastice, relatează Reuters, citată de News.ro.

În oraşul german Frankfurt, protestul „Jos mâinile!” a fost organizat de Democrats Abroad, organizaţia oficială a Partidului Democrat pentru cetăţenii americani care trăiesc în străinătate.

La Berlin, manifestanţii care au protestat în faţa unui showroom Tesla au purtat pancarte prin care le cereau compatrioţilor americani care trăiesc în Germania să protesteze pentru „încetarea haosului” de acasă.

Adunaţi în Opernplatz din Frankfurt, membrii grupului Democraţii de peste mări au cerut demisia preşedintelui SUA, cu sloganuri pe pancarte pe care scria „Restauraţi democraţia”, „Jos mâinile de pe datele noastre personale” şi „Lumea s-a săturat de prostiile tale Donald, pleacă!”

La Berlin, sloganurile adresate lui Musk erau următoarele: „Taci Elon, nimeni nu te-a votat”, iar un câine purta o pancartă pe care scria „Câini împotriva DOGE”, referindu-se la Departamentul pentru eficienţă guvernamentală condus de consilierul principal Musk, o iniţiativă a celei de-a doua administraţii Trump de a reduce risipa, frauda şi abuzul în cheltuielile federale.

În capitala Franţei, Paris, aproximativ 200 de persoane, majoritatea americani, s-au adunat pe Place de la Republique pentru a protesta faţă de Trump. Unii au ţinut discursuri pentru a-l denunţa pe preşedintele american, protestatarii agitând bannere precum „Rezist Tyrant”, „Rule of Law” „Feminists for Freedom not fascism” şi „Save Democracy”. Unul dintre ei a interpretat melodia lui Bob Dylan „Masters of War”.

Manifestaţii împotriva lui Trump şi Musk au avut loc şi în alte oraşe europene, printre care Londra şi Lisabona.

În capitala britanică, câteva sute de persoane s-au adunat în Trafalgar Square, ţinând pancarte pe care scria „Proud American Ashamed” şi „WTAF America?”. Mulţimea a scandat „Jos mâinile de pe Canada”, „Jos mâinile de pe Groenlanda” şi „Jos mâinile de pe Ucraina”, în timp ce asculta discursuri care îl criticau pe Trump.

Guvernul va investi în domeniul educației 60 de milioane de dolari
Articolul anterior
Un adolescent din Moldova, singurul elev din școală cu media 10 la examene. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”
Articolul următor
Close menu