Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu diaspora din Franța despre aderarea Moldovei la UE

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat într-o vizită în Franța, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți la Paris, cu care a discutat despre ultimele evenimente din Moldova și despre parcursul european al țării noastre. Oficialul a menționat că drumul pe care îl parcurge Moldova este unul complicat, care presupune multe reforme deloc ușoare, dar care sunt pentru beneficiul cetățenilor şi prosperitatea țării.

Grosu a discutat cu diaspora din Franța despre aderarea Moldovei la UEFoto: Multimedia.parlament.md

Potrivit lui Igor Grosu, pașii spre integrarea europeană sunt dificili, însă necesari.

„Ne dorim ca în 2024, atât la noi, cât și în întreaga lume, să învingă democraţia, pacea și libertatea, fiindcă aceste trei noţiuni sunt strâns legate între ele”, a spus Igor Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului i-a îndemnat pe moldovenii din diasporă să fie alături de Republica Moldova, ajutând țara în parcursul european.

„Este nevoie de implicarea fiecăruia pentru a construi Moldova europeană”, a subliniat șeful Legislativului.

Totodată, Igor Grosu a vizitat o afacere deținută de familia de moldoveni Elena Călugăreanu și Anatolie Bînzari, atelierul pictorului moldovean Sergiu Ciochină și Galerie Moldave, un butic comercial dedicat conservării istoriei, meșteșugului și culturii Moldovei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de o delegație parlamentară, a efectuat o vizită în Republica Franceză în perioada 27-29 mai, la invitația președintei Adunării Naționale franceze, Yaël Braun-Pivet.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Spațiul aerian, temporar restricționat în contextul vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken
Articolul anterior
Maia Sandu a avut o întrevedere cu fostul președinte al României, Traian Băsescu
Articolul următor