Președintele Vladimir Zelensky va participa prin videoconferință la summitul liderilor țărilor NATO. Rusia continuă să bombardeze Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi, 24 martie, la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia, anunță presa ucraineană cu referire la purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov.

NATO Summit: Little Reference to the Arctic, but Region Still on the Radar

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelului ucrainean, liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a indicat că Volodimir Zelensky va „participa activ” la summit, „minim” cu un discurs şi „maxim” prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat marți, 15 martie, că Ucrainei nu poate deveni membru al blocului militar NATO.

Cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume face furori la Salonul Mondial de Invenţii

Cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume este vedetă, zilele acestea, la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva. Cântărește fix 2.924 g și, pe lângă greutatea aproape de recordul mondial, este și ecologică, spune Dan Sobol, inventatorul ei. La Geneva, județul Arad este reprezentat, anul acesta, de 5 inventatori.

Pentru a realiza cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume, Dan Sobol a muncit aproximativ 6 luni, timp în care a făcut și lipit peste 1.500 de piese.

„Îmi place enorm de mult lemnul și să lucrez cu lemnul. În plus, am vrut și să demonstrez că materialele folosite până acum: oțel, aluminiu, compozite diverse, pot fi bătute cu un material organic”, declara, pentru Digi24 inventatorul în 2018.

La Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva, ediția 2023, bicicleta lui face furori.

„Piesa de cea mai mare atractivitate a Aradului o reprezintă bicicleta realizată de Dan Sobol, cea mai ușoară lume, pe care foarte mulți vizitatori o ridică, o analizează, o admiră. Voi iniția un program de prezentare a acestei invenții în toate liceele din județ, unde îmi doresc să organizez, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, laboratoare de prezentare a invențiilor și inovațiilor arădene, în vederea creșterii interesului tinerilor față de acest domeniu”, spune vicepreședintele CJ Arad, Ionel Bulbuc, într-o postare pe rețelele sociale.

Județul Arad este reprezentat la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva de 5 inventatori. Juriul internațional este format din peste 100 de experți, care analizează invențiile pe mai multe categorii. Echipele de specialiști vizitează și evaluează machetele expuse, verifică detaliile fiecărui brevet și solicită informații despre modul în care aceste invenții pot genera dezvoltare în domeniile de activitate pe care le vizează.

Google Maps a făcut o actualizare a dezastrului din orașul Mariupol. Cum arată după bombardamente

Google Maps a fost actualizat cu noi imagini care arată efectul pe care războiul l-a avut asupra orașului ucrainean Mariupol, scrie Indy100. Cea mai recentă actualizare a site-ului arată transformarea orașului dintr-un port plin de viață într-un loc puternic bombardat, scrie AlephNews.

Se pare că unele fotografii ale orașului nu au mai fost actualizate de trei ani, ceea ce face ca acest constrast să fie și mai puternic. Utilizatorii Twitter au împărtășit imagini din satelit cu orașul, acum ocupat de forțele rusești, după ce au observat actualizările din această săptămână.

Mariupol a fost unul dintre primele orașe vizate de forțele rusești atunci când a început invazia în februarie 2022. Orașul a fost predat în luna mai a anului trecut, iar oficialii ucraineni au afirmat că peste 20.000 de civili au fost uciși. Unul dintre cele mai devastatoare incidente a avut loc atunci când un teatru folosit ca adăpost antiaerian, care avea cuvântul „copii” scris pe pământ în afara lui, a fost distrus de loviturile aeriene rusești. Aproximativ 600 de persoane au murit în urma atacului.

Ministerul rus al Apărării a negat rapid că a efectuat atacul de anul trecut, potrivit agenției de știri RIA. În schimb, a acuzat Batalionul Azov, o miliție ucraineană de extremă dreapta, că l-a aruncat în aer, fără a oferi dovezi care să susțină afirmația.

Vladimir Putin a părut să fie huiduit de un locuitor din Mariupol în timpul vizitei sale din martie în orașul anexat. Potrivit The Telegraph, în timp ce președintele Rusiei se întâlnea cu presupușii ucraineni recunoscători, o femeie poate fi auzită strigând: „Sunt numai minciuni, totul este doar pentru spectacol”.

O minoră de 15 ani a dispărut fără urmă. Poliția cere ajutorul cetățenilor

Polițiștii capitalei desfășoară acțiuni pentru localizarea unei minore de 15 ani, originară din orașul Odessa, care la data de 20 aprilie a plecat de la un Centru de plasament și până la moment nu se cunoaște locul aflării.

Semnalmente: înălțimea 1.70 m, ochi căprui și păr cafeniu. Era îmbrăcată în pulover și fustă lungă.

Poliția a fost sesizată de către reprezentanții Centrului.

Persoanele care deţin informaţii ce ne pot ajuta la găsirea minorei sunt rugate să telefoneze la numerele de telefon 112, 060033397 sau 068066340.

Se caută șef la Procuratura Anticorupție
Articolul anterior
Doi copii și un adult au murit în orașul Rubejnoe după ce un obuz a lovit un bloc de locuit
Articolul următor