Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.
Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.
Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.
De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.
Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.
Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.
Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.
De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.
Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.
În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.
Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.
Deciziile luate de Trump chiar în prima zi după învestire: Lista completă
Donald Trump a semnat mai multe ordine executive chiar în prima zia celui de-al doilea mandat al său care ar trebui să dea startul transformării a guvernului federal. „Cu aceste acțiuni, vom începe restaurarea completă a Americii și revoluția bunului simț”, a declarat președintele Statelor Unite în timpul discursului său inaugural după ce a depus jurământul în calitate de al 47-lea președinte al națiunii, scrie evz.ro.
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a declarat Donald Trump, cu puțin timp înainte de a semna ordinele executive.
Grațierea condamnaților din atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie
Una dintre primele decizii anunțate de Trump în timpul celui de-al doilea mandat al său a fost grațierea majorității celor care au fost inculpați în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.
Luni, în Biroul Oval, Trump a declarat că decizia sa va avea în vedere aproximativ 1.500 de inculpați care vor avea parte de o grațiere completă.
1.270 de persoane au primit condamnări pentru presupuse acțiuni legate de revolta din 6 ianuarie.
Amânare interdicției TikTok
Așa cum a promis cu o zi înainte de a prelua funcția, Trump a semnat luni un ordin executiv care prelungește termenul limită pentru ca societatea mamă a TikTok să găsească un nou proprietar sau să se confrunte cu o interdicție definitivă în SUA.
TikTok a fost pentru scurt timp offline pentru cei 170 de milioane de utilizatori americani ai săi, dar a revenit online la câteva ore.
Dar soarta finală a TikTok în SUA rămâne incertă. Nu este clar dacă proprietarul TikTok din China, ByteDance, ar dori să vândă către un cumpărător, chiar dacă ar fi vorba de o afacere intermediată de Trump.
Revocarea politicilor administraţiei Biden
Trump a revocat 78 de ordine executive din era Biden, dintre care multe au fost semnate de fostul președinte chiar în prima zi a administrației sale.
Printre politicile revocate se numără: un ordin executiv care impunea agențiilor federale să extindă interdicțiile privind discriminarea sexuală pentru a include orientarea sexuală și identitatea de gen; un ordin care permitea persoanelor transgender să servească în armata SUA; un ordin care interzicea reînnoirea contractelor cu închisorile private, transmite cnn.
Imigrația
Trump a anunțat că va declara urgență națională la frontiera de sud și că va construi mult-discutatul zid de la frontieră.
De asemenea, președintele SUA a anulat acordarea automată a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali, care vor fi deportați în masă.
Retragerea SUA din OMS
Trump a anunțat luni că retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o mișcare semnificativă care taie legăturile cu agenția de sănătate publică a ONU.
Președintele a fost un critic acerb la adresa OMS, iar administrația sa a anunțat în iulie 2020 că se va retrage din organizație pe măsură ce pandemia Covid-19 a continuat să se răspândească. Biden a oprit în cele din urmă această operațiune cu propria sa acțiune executivă.
Înghețarea angajărilor federale
Trump a semnat o acțiune care decretează înghețarea angajărilor pentru angajații guvernului federal.
„Ca parte a acestei înghețări, niciun post civil federal care este vacant la prânz la 20 ianuarie 2025 nu poate fi ocupat și niciun post nou nu poate fi creat, cu excepția cazului în care se prevede altfel în acest memorandum sau în alte legi aplicabile”, se arată într-un memorandum al Casei Albe.
Acțiunea exceptează posturile din armată și cele „legate de aplicarea legii privind imigrația, securitatea națională sau siguranța publică”.
Investigații interne ample privind administrația Biden
La câteva ore după preluarea mandatului, Trump a emis două ordine executive prin care a ordonat Departamentului de Justiție și Biroului Directorului Serviciului Național de Informații să deschidă investigații ample privind „cenzurarea libertății de exprimare” în timpul administrației Biden.
Ieșirea SUA din Acordul de la Paris
Trump a semnat și un ordin care retrage din nou SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acordul de reducere a emisiilor care precede primul său mandat, prin care aproape 200 de națiuni s-au angajat să mențină încălzirea globală sub două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, sub 1,5 grade.
În discursul său inaugural, președintele a promis să declare o „urgență energetică națională” și să revizuiască procesele de autorizare a mediului care, potrivit administrației sale, „impun sarcini nejustificate asupra producției și utilizării energiei . Vom fora, baby, vom fora (We’ll drill, baby, we’ll drill)”.
Orașul din România în care taxa de gunoi este mai mare decât impozitul pe locuințe
La început de an se numără taxele și impozitele, majorate anul acesta în cele mai multe orașe din țară. În Craiova, spre exemplu, taxa de salubrizare pentru o singură persoană a ajuns la 264 de lei pe an, un tarif mai mare chiar și decât impozitul pentru locuință. Tariful a crescut de la 18 la 22 de lei de persoană, pe lună. În fața ghișeelor de taxe și impozite, mulți s-au trezit că nu le ajung banii, scrie digi24.ro.
Localnic: Nu-mi ajunseră banii, să mă duc să mai iau. E prea mult! Prea, prea, prea mult!
Bărbatul s-a trezit în fața ghișeului de taxe și impozite din Craiova că nu are suficienți bani încât să-și plătească dările pe tot anul. 2025 a venit cu majorări de taxe. În special, taxa de salubrizare, care de la 18 lei de persoană pe lună a crescut la 22 de lei.
Și această femeie și-a dat toată pensia pe taxe și impozite.
Pensionară: La o pensie de 1280 lei/lună am plătit 1.230 lei. S-a dus pensia! Gata! Ce să mai? Și de mâncat nu mai mâncăm. Altădată mâncăm…
În prezent, în Craiova, taxa de salubrizare reprezintă cea mai mare valoare din taxele și impozitele plătite pe an. Astfel că, pentru un apartament cu două camere, o familie cu două persoane plătește 200 de lei. La acești bani se adaugă și taxa de gunoi, care este de 264 de lei pe an/persoană. Dacă familia are și doi copii, taxa de salubrizare ajunge la 880 de lei pe an.
Localnic: Impozitul văd că, de aia mă uitam, 145 de lei. Exagerat! Reporter: Cât ați plătit în total? Localnic: 685 de lei. Reporter: Față de anul trecut, se vede o diferență? Localnic: Da, se vede… 200 de lei. Cam mult. Localnică: Mare! Ce e drept că e mare! Foarte mult este, dar ce să facem? Mergem înainte! Localnic: E mult, e mult, dar ce să faci? Ce să faci?
Marina Andronache, purtător de cuvânt Primăria Craiova: Taxa pentru economia circulară a crescut de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. Este o taxă națională care se plătește obligatoriu pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată. De asemenea, tarifele iridex au fost actualizate și cu indicele prețului de consum, care s-a majorat la 10,6%, acesta fiind un indicator stabilit de Institutul Național de Statistică pentru fiecare serviciu în parte. În conformitate cu acești indici, localitățile trebuie să adopte tarifele actualizate. Taxa de salubrizare din Craiova a mai fost majorată și anul trecut: de la 12 lei la 18 lei pe lună, de persoană.
Mai mulți localnici s-au trezit, la final de an, cu penalizări, pentru că nu au știut de această creștere.
Incendiu devastator la un azil de bătrâni din Serbia: șase morţi şi şapte răniţi
Șase persoane au murit și alte șapte au fost rănite într-un incendiu puternic izbucnit la un azil de bătrâni din Barajevo, un cartier aflat la periferia Belgradului. Autorităţile sârbe investighează cauza tragediei, în timp ce pompierii au intervenit rapid pentru a salva vieţi, informează digi24.ro.
Incendiul a avut loc în noaptea de duminică spre luni, într-un azil de bătrâni din Barajevo, un cartier aflat la periferia Belgradului, anunţă Ministerul sârbs de Interne, potrivit AFP. „Pot să confirm, din nefericire, că şase persoane şi-au pierdut viaţa în această instituţie în care locuiau persoane în vârstă (…). Treisprezece persoane au fost salvate”, a declarat şeful Situaţiilor de Urgenţă, Luka Causic, pentru televiziunea publică RTS. „Este o mare tragedie, dar ar fi putut fi mai rău”, a adăugat el. Potrivit lui Causic, 30 de persoane se aflau în azil la momentul izbucnirii incendiului, luni, la ora 3:30 (ora României 4:30). Cei şapte răniţi au fost evacuaţi la un spital militar din Belgrad. Luni, autorităţile continuau căutările pentru a se asigura că nu mai există focare active de incendiu. „Cauza incendiului va fi stabilită în următoarele ore”, a anunţat Luka Causic, care a subliniat că, deşi azilul este izolat, pompierii au intervenit rapid.