Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021, ceea ce ajută la inversarea unei tendinţe de explozie a inflaţiei şi constituie o veste bună pentru consumatori, transmite Bloomberg, citează digi24.ro.

Continuă să scadă prețul gazului natural în Europa. Astăzi s-a ieftinit cu  8,2% - Realitatea.md

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând şi sunt sub 25 de euro pentru un un Megawatt-oră, cel mai redus nivel de după luna mai 2021.

Potrivit Agerpres, reducerea cu două treimi a cotaţiilor futures la gaze în acest an a slăbit nu doar presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor dar a subminat şi una pârghiile de care dispune preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi anume capacitatea de a reduce livrările de gaze către Europa. 

În condiţiile în care unii traderi susţin că, pe termen scurt, preţurile ar putea ajunge chiar şi în teritoriul negativ în vara acestui an, imaginea este complet diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci cotaţiile futures erau de patru ori mai mari decât cele din prezent iar ţările europene au fost forţate să revină la producţia de electricitate pe bază de cărbune, pentru a putea asigura furnizarea de electricitate după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze.

Creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate pentru înlocuirea livrărilor ruseşti a ajutat la reducerea cotaţiilor, precum şi vremea relativ blândă din timpul iernii, care a făcut ca regiunea să nu recurgă prea mult la rezervele de gaze din depozite.

În prezent gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este de aproape 67%, peste media multianuală de aproximativ 50% pentru acest moment al anului. În cazul Germaniei, gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 73%, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe.

Un alt factor este încetinirea activităţii economice, care a jucat un rol important prin diminuarea consumului de energie.

Revenirea economiei chineze a pierdut din elan, sectorul manufacturier european este în criză iar Germania a intrat în recesiune în primul trimestru.

În plus, Europa a făcut progrese cu construirea de noi capacităţi regenerabile. Noile parcuri fotovoltaice şi eoliene precum şi condiţiile meteo favorabile au ajutat la reducerea necesarului de gaze naturale pentru producţia de electricitate în acest an.

Scăderea preţului gazelor naturale „este o veste excelentă pentru Europa şi demonstrează că majorarea importurilor de gaze lichefiate, precum şi reducerea cererii, a ajutat la reechilibrarea rapidă a pieţei europene după ce Rusia a închis robinetul”, spune Georg Zachmann, analist la think tank-ul Bruegel.

Pentru gospodării, beneficiile preţurilor mai mici la gaze sunt clare. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit, probabil, la 6,3% în luna mai, cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei. Economiştii de la Nomura se aşteaptă să vadă cum „preţurile angro mai mici la energie ajung la nivelul consumatorilor din zona euro”.

Pe de altă parte însă, preţurile reduse la gaze, înregistrate în prezent în Europa, nu declanşează o majorare a cererii industriale, care s-a redus semnificativ pe fondul exploziei costurilor cu energie. Dacă şi când vom asista la o revenire a cererii industriale de gaze rămâne un mare semn de întrebare pentru traderi, iar unii spun că această pierdere ar putea fi una permanentă.

„Distrugerea cererii este o expresie frumoasă pentru colapsul industriei. Din cauza preţurilor mari la energie în Europa, multe industrii, în special cele cu consum intensiv de gaze, fie au intrat în colaps fie s-au mutat în afara Europei”, susţine Brenda Shaffer, analist la Global Energy Center din Washington.

„Acele industrii nu vor reveni, chiar dacă preţurile la energie au scăzut”, a adăugat Brenda Shaffer.

Un bărbat din Chișinău a cerut mită de peste un milion de lei sub pretextul că poate influența funcționari într-un caz de evaziune fiscală

Un bărbat din Chișinău a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău într-un dosar de trafic de influență în care obiectul mitei pretinse este de 1 150 000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

Potrivit faptelor investigate, bănuitul, susținând că are influență asupra unor funcționari publici pe care i-ar putea convinge să adopte o decizie favorabilă într-un dosar de evaziune fiscală, ar fi pretins de la o persoană suma de 35 000 de Euro (echivalentul a peste 670 000 de lei), iar după ce a primit o parte din aceasta ar fi pretins în continuare diferența de bani.

Totodată, aceeași persoană, susținând că are influență asupra unor persoane aflate în relații apropiate cu unii funcționari publici din cadrul Primăriei mun. Chișinău, ar fi pretins și primit mijloace financiare în sumă de 25 000 de Euro (echivalentul a circa 480 000 de lei) pentru perfectarea unor acte permisive în vederea modificării zonei urbanistice a unui lot de teren din mun. Chișinău.

În urma acțiunilor de urmărire penală, efectuate de ofițerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, traficantul de influență a fost reținut pentru o perioadă de 72 ore și plasat în izolatorul CNA, fiind ridicate în urma perchezițiilor obiecte și documente relevante cazului. 

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

O femeie din Criuleni, terorizată de fostul soț, după decizia de a divorța. Instanța tergiversează procesul, iar ea a ajuns la capătul răbdării

A avut o viață de coșmar alături de fostul soț, iar când a decis să divorțeze, a constatat că adevăratul calvar abia a început. Este povestea tristă a unei femei de 48 de ani dintr-o localitate din raionul Criuleni, care își caută liniștea, dar nu o poate recăpăta din vina banală a sistemului judecătoresc de la noi din țară. Obosită de torturile psihologice sistematice la care a fost supusă timp de 23 de ani, de cel care îi jurase că o va face fericită, Maria, care de altfel este funcționar public, a decis să pună capăt căsniciei toxice care, spune ea, a distrus-o.

Fiind mereu preocupată de grijile cotidiene, serviciu cu responsabilități, poverile grele ale gospodăriei duse doar pe umerii ei și grija celor doi copii, femeia accepta de nevoie situația. După tot acest coșmar, nici măcar nu-și mai amintește dacă între ea și soțul ei a existat vreodată dragoste. Ambii de aceeași vârstă, dintr-un sat și chiar foști colegi de clasă. Tot ea a fost cea care l-a susținut să-și continuie studiile, ulterior l-a ajutat cu locul de muncă și lista nu se încheie aici, pentru că i-a oferit mai mult decât poate o simplă soție.

Dar se pare că toate eforturile ei nu au fost prețuite, ci dimpotrivă l-au făcut să se simtă confortabil să nu aibă niciun aprot în familie, pentru că avea cine. Paradoxal, dar pe lângă toate, acesta era tot timpul nemulțumit de orice făcea femeia. Ajunsă la capătul răbdării, aceasta nu a mai putut tolera nici infidelitatea acestuia și nici umilințele insuportabile la care o supunea.

Am fost un cal, nu femeie. Umilită și batjocorită în cel mai jostnic hal. Zilnic îmi arăta că sunt un nimeni. Mă făcea vinovată de toate și mă domina psihologic.”, ne-a spus printre lacrimi Maria.

Și când a găsit în ea curajul să pună capăt acestui calvar, nu s-a gândit nicio clipă că divorțul o va costa și mai mult – un proces interminabil. 

În data de 15 decembrie 2023, Maria a depus cererea de divorț, fără partajarea averii dobândite de cei doi (pentru că asta ar fi însemnat un proces îndelungat), la Judecătoria din Criuleni, însă desfacerea căsătoriei nu a fost pronunțată nici până în prezent. După ce preț de aproape trei luni procesul, care în mod firesc ar fi trebuit să se încheie deja, acesta abia începuse. Culmea este că timp de mai bine de jumătate de an, au avut loc tocmai patru ședințe de judecată, pentru care, apropo, se cheltuie bani publici. Prima ședință a avut loc în 4 martie, a doua – în data de 15 mai, a treia – în 23 mai, a patra – în 6 iunie, iar încă una a fost stabilită pentru luna iulie a acestui an. la toate acestea a fost prezent și fostul șoț, pentru că așa îl numește deja femeia, și de fiecare dată instanța de judecată a dat curs cererilor verbale ale acestuia de a fi amânat, atenție – fără un motiv temeinic.

Au fost depășiți toți termenii legali, cu tot cu perioada de reflectare. Nu pot să înțeleg de ce un proces de divorț este tergiversat la infinit? Nu am cerut partaj! Copiii sunt majori! Nu vreau decât să scap odată de tot acest coșmar și să-mi recapăt liniștea. Nu-mi voi schimba decizia!”, a spus femeia pentru unica.md.

Cel mai ciudat în povestea Mariei este faptul că aceasta a activat în cadrul Judecătoriei din Criuleni, este o persoană din sistem, dar nu se poate ajuta pe ea însăși în situația în care s-a pomenit. Pentru că a simțit ceva ciudat în tot acest răstimp, femeia a înaintat o cerere de recuzare a judecătoarei, însă i-a fost respinsă:

Este incredibil că în ziua de astăzi se întâmplă asemenea lucruri. Nici avocatul nu mă poate ajuta. Tot ce pot să cred este că are intenția de a mă distruge moralmente, definitiv, or între el și judecătoare ar exista ceva”, spune Maria.

Pentru că nu mai vede capătul, femeia a depus recent o petiție la Consiliul Superior al Magistraturii și speră că inspecția judiciară o va examina cu maximă atenție, pentru a-și putea găsi, în sfârșit, liniștea.

NOTĂ! Redacția unica.md a expediat o scrisoare în adresa Judecătoriei din Criuleni pentru a afla motivele pentru care este tergiversat procesul în cazul Mariei și suntem în așteptarea unui răspuns oficial.

Întrucât protagonista a solicitat anonimatul, numele în articol a fost schimbat.

Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic

Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic. Ordinul cu privire la lansarea celui de-al treilea apel de depunere a dosarelor a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite Moldpres.

Potrivit documentului, cererile de solicitare a plăților directe per cap de animal pentru speciile bovine, ovine, caprine și cabaline se depun în perioada 11 iulie – 13 septembrie 2024. Totodată, dosarele de solicitare a plăților directe per kg de lapte se depun din 11 iulie până în 23 august 2024.

Fermierii vor putea depune dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Plățile directe per kg de produs vor fi solicitate pentru produsele livrate în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024.

Plățile sunt acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, mărimea căruia în acest an este de 1 miliard 600 milioane lei.

Ordinul vicepremierului Vladimir Bolea cu privire la lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Pe parcursul anului curent au mai fost desfășurate două apeluri de depunere a cererilor de solicitare pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic.

Descoperire periculoasă lângă Măgdăcești. Pe un câmp au fost găsite mai multe obiecte explozive
Articolul anterior
Momentul în care o femeie fură flori din scara unui bloc de locuit din Capitală
Articolul următor