Prețurile mari la lemnele de foc și gazele naturale îi îngrijorează pe locuitorii din nordul Republicii Moldova. Dacă noul preț calculat de ANRE va fi aprobat, de pe 1 august consumatorii ar putea plăti 22 de lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaze.
În același timp, prețul unui metru cub de lemn ajunge la 1.500 de lei. Oamenii speră că primăriile le vor oferi ajutor, transmite tvrmoldova.md.
Locuitorii de la sate sunt îndemnați să ceară ajutorul primăriilor pentru a putea cumpăra lemne de foc la prețuri mai mici, direct de la „Moldsilva”.
Pădurarii Ocolului Silvic din Glodeni se tem că, odată cu venirea frigului, oamenii vor începe să taie copaci ilegal.
Iurie Mamai, pădurar, Ocolul Silvic Glodeni: „Când se lasă frigul, atunci întâmpinăm probleme cu tăieturi ilicite. Depistăm, anunțăm poliția. Cele mai mari probleme sunt lipsa brațelor de muncă. Aducem oameni de la 10 kilometri.”
Satul Balatina este aproape de pădure, ceea ce le permite locuitorilor să-și cumpere lemne de foc la preț redus.
„Întreprinderea pentru silvicultură Glodeni” urmează să adune puţin peste 12 mii de metri cubi de lemne. Angajații dau asigurări că lemne vor ajunge pentru toți doritorii. Speciile tari costă între 1.000 și 1.200 de lei, metrul cub, iar speciile moi de lemn sunt vândute cu până la 750 de lei pentru un metru cub.
Denis Irimciuc, inginer-șef în silvicultură, Î. S. Glodeni: „Față de anul trecut costul lemnului de foc pentru un metru ster a crescut cu aproximativ 200 de lei.” Problema aprovizionării cu lemne de foc este de actualitate nu doar în sate ci și în orașe.
Stela Onuțu, primar, orașul Glodeni: „Strângem cererile. Facem listă, este șablon de listă, și după data de 30 iulie, care este termenul limită, o depunem la „Moldsilva”. Care deja o să fie procedura mai departe nu cunosc. Evitând, poate, intermediarii, care fac bussines și bani grei pe loc curat, e o idee bună.”
Şi locuitorii din Bălți speră că vor primi ajutor în sezonul rece, dacă nu lemne de foc, măcar compensații.
Între timp, lemnele de foc sunt aproape de negăsit în piețele și magazinele din Bălți. Asta pentru că, anul acesta, lucrările de îngrijire a pădurilor ar fi întârziat cu 2-3 luni.
Boris Ciulac, operator vânzări: „Prețurile sunt mari. Oamenii sunt nemulțumiți, calitatea nu corespunde prețului. Ceea ce vedeți în spatele meu, 1.450 de lei costă speciile tari. Și oamenii văd că nu e ceea ce trebuie. Se revoltă, nu sunt mulțumiți, pentru că lemne de foc, într-adevăr, sunt foarte puține. Așteptăm cu lunile. Ne promit o anumită specie. Nu o au. Aduc ceea ce au.”
Și cărbunii s-au scumpit de două ori. Cel mai mult costă cărbunii oreșca extra, aproape 10 mii de lei. Anul trecut, o tonă costa 5 mii de lei.
Lemnele de foc la preț de stat vor putea fi cumpărate, în primul rând, de persoanele cu dizabilități, familiile social-vulnerabile, pensionari și instituții publice. În prezent, volumul maxim de lemn care poate fi cumpărat de persoanele fizice este de 10 metri cubi.