Prețuri uriașe pentru mâncare și transport în Turcia. Inflația a ajuns la 80%, cea mai mare în 20 de ani

Rata anuală a inflației din Turcia a atins aproape 80% în iunie, cel mai ridicat nivel în aproximativ două decenii.

20 de lucruri interesante si mai putin cunoscute despre Turcia - Blog  TravelPlanner.ro

Prețurile de consum au crescut luna trecută cu 78,6% față de iunie 2021, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și băuturi, dar și la transport. Costurile alimentelor aproape s-au dublat într-un an, în timp ce costul transportului a crescut cu 123%, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia, transmite Știrileprotv.ro.

Este un alt record sumbru pentru o țară care a suferit o inflație vertiginoasă în ultimele luni și a cărei monedă a pierdut peste 20% din valoare față de dolarul american de la începutul acestui an.

De ce economia Turciei suferă mai mult decât cea a altor țări

Economia Turciei este expusă acelorași forțe ale inflației globale ca și alte țări, dar prăbușirea lirei și politicile economice ale președintelui Recep Tayyip Erdogan au inflamat criza, ceea ce face importurile mult mai scumpe.

În septembrie, Erdogan a renunțat la regulamentul de până atunci și a spus băncii centrale a Turciei să înceapă să reducă ratele dobânzilor pe măsură ce prețurile creșteau, în loc să le crească.

Într-un moment în care marile bănci centrale ale lumii cresc costul împrumuturilor pentru a reduce cererea în încercarea de a îmblânzi inflația, Turcia face exact opusul. Ratele dobânzilor au rămas la 14% din decembrie.

Erdogan și-a apărat politica monetară, susținând că reducerea ratelor va reduce inflația și va stimula producția și exporturile. Acesta a pus problemele economice ale țării sale pe seama interferenței străine.

Nureddin Nebati, ministrul Turciei Economiei, a declarat luni într-un tweet că „persistența creșterilor mari ale prețurilor globale la mărfuri, în special la energie și produsele agricole” a alimentat inflația în iunie.

El a spus că guvernul ia măsuri pentru a-i proteja pe oameni de creșterea prețurilor, inclusiv prin reducerea taxelor pe vânzări și acordarea de subvenții.

Erdogan va crește din nou salariul minim în Turcia

Săptămâna trecută, Erdogan a anunțat că guvernul său va crește salariul minim cu 30% începând cu luna iulie – la doar șase luni după ce a crescut cu 50% – pentru a ajuta salariații cu creșterea costului vieții.

Dar mișcarea ar putea împinge țara și mai mult către o spirală periculoasă a prețurilor și salariilor, care ar înrăutăți situația.

S&P Global Ratings a declarat într-un raport de săptămâna trecută că inflația combinată cu valoarea slabă a lirei turcești va continua să influențeze cheltuielile de consum. Se așteaptă ca inflația anuală să rămână peste 70% până la sfârșitul anului și peste 20% până cel puțin la jumătatea anului 2023.

„Recesiunea din Rusia și Ucraina, precum și încetinirea creșterii în zona euro și Marea Britanie vor afecta exporturile, care au fost motorul important de creștere al Turciei până de curând”, a menționat raportul.

O revenire a turismului internațional va aduce o oarecare ușurare în această vară, potrivit raportului, prin creșterea veniturilor în valută, lucru care ar putea susține lira.

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident! Niște indivizi au luat 109 mii de lei de la o bătrână de 84 de ani

Un nou caz de escrocherie la Botanica. Suspecții au fost reținuți, iar banii restituiți victimei. Cazul a fost înregistrat aseară, în jurul orei 21:00, de polițiștii sectorului Botanica din capitală.

Oamenii legii au fost sesizați de fiica unei bătrâne de 84 de ani, domiciliată pe strada Grenoble.

Aceasta a comunicat că mama sa a fost apelată de o persoană necunoscută și, sub pretextul că o rudă apropiată este implicată într-un accident rutier, ar fi cerut o sumă mare de bani.

Ulterior, la domiciliul victimei s-a apropiat un tânăr și a ridicat circa 109 mii de lei.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, suspecții, doi tineri de 21 și 22 de ani, din regiunea transnistreană, au fost identificați, localizați și reținuți.

Asupra lor au fost depistați și banii, care au fost deja restituiți victimei.

Poliția continuă acțiunile de investigație și de urmărire penală pentru identificarea și a altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Cum va fi vremea de Florii

Meteorologii anunță ploi slabe și cer noros pentru astăzi, 26 aprilie. Presiunea atmosferică va fi scăzută.

În centrul țării maximele vor fi de 17 grade în timpul zilei și 7 grade noaptea.

În nordul țării vor fi cel mult 15 grade ziua și 5 noaptea.

Iar la sud va fi mai cald – 20 grade vor indica termometrele în timpul zilei și 9 grade Celsius noaptea.

În următoarele zile vremea nu va suferi schimbări esențiale.

Experții sugerează autorităților să introducă modificări legislative în cazul dispariției unor persoane

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului vor urmări îndeaproape cazul Anei-Maria, tînăra de 19 ani, care a fost găsită moartă în a opta zi după ce a urcat într-o mașină de ocazie, scrie noi.md.

Veronica Teleucă, coordonatoare în cadrul Coaliției Viața fără Violență în Familie, susține că își pune toate speranțele în oamenii legii. Specialista sugerează autorităților să introducă modificări legislative, pentru ca în cazul dispariției unor persoane care se încadrează în niște criterii de vulnerabilitate, căutările să înceapă înaintea expirării termenului de 72 de ore.

„Poate în anumite cazuri, cînd sînt anumite criterii de vulnerabilitate, cum ar fi cazul Anei-Maria care era însărcinată, este cazul ca poliția să nu aștepte aceste 72 de ore, termenul prevăzut de legislație. Poate acest caz de femicid și este un punct de discuție, poate ar trebui să fie niște modificări legislative, pentru că aici avem și o dublă vulnerabilitate: în primul rînd că este femeie, care pe lîngă violența fizică mai este și potențială victimă a violenței sexuale, plus era o tînără însărcinată. În astfel de cazuri cred că trebuie de acționat cu multă celeritate, deci cu rapiditate mare și multă promptitudine”, a declarat Veronica Teleucă în cadrul ediției de miercuri, 24 aprilie, a emisiunii „Moldova Gîndește LIVE”. De cealaltă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a dat asigurări că în cazul Anei-Maria, nu s-a ținut cont de termenul de 72 de ore. „S-a recurs imediat la căutări. Sensibilizarea a apărut imediat că ceva nu este în regulă. Sîmbătă deja colegii de la investigații lucrau deja absolut peste tot la Orhei, pentru că primele zile noi am căutat masiv la Orhei”, a subliniat Viorel Cernăuțeanu.

Ana Maria, o tînără de 19ani de la Orhei, însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămînă de căutări, într-o rîpă dintr-o fîșie forestieră din raionul Telenești. Luni, 22 aprilie, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope. Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat,el riscă pînă la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

Haos pe aeroporturile din Europa. Zboruri anulate din lipsă de personal
Articolul anterior
maib lansează alto – next level premium banking
Articolul următor