Prețurile tot mai mari la petrol au ajutat Kremlinul să evite un dezastru financiar

Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primele şase luni ale anului 2022, faţă de un an în urmă, dar investiţiile de capital, unul dintre principalii factori de creştere economică, au crescut cu 7,8%, arată datele de miercuri ale serviciului federal de statistică Rosstat, transmite Reuters. Economia rusă, dependentă de exporturi, se scufundă în recesiune, lovită de sancţiunile occidentale ample pentru ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” în Ucraina, notează news.ro.

Dar amploarea contracţiei nu a fost până acum atât de mare pe cât se credea iniţial. În 2022, economia se va micşora cu mai puţin de 3%, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental rus. Estimarea sa contrastează cu previziunea anterioară a Ministerului Economiei, care avertizase despre o contracţie de peste 12% – care ar fi fost cea mai mare scădere a producţiei economice de la criza de la mijlocul anilor 1990, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Numai în trimestrul al doilea, investiţiile de capital au crescut cu 4,1% în termeni anuali, după o creştere de 12,8% în primul trimestru, arată datele Rosstat, sectoarele minier şi de producţie reprezentând cea mai mare parte a creşterii din prima jumătate a anului.

Datele oficiale, contrazic estimările analiștilor

Datele Rosstat contrazic aşteptările multor economişti care au anticipat că economia Rusiei se va prăbuşi în acest an sub greutatea sancţiunilor occidentale fără precedent, care au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi valută ale Rusiei. Cu preţurile mai mari la exporturile sale de petrol, care atenuează impactul sancţiunilor occidentale, economia a evitat colapsul, la şase luni după ce Moscova şi-a trimis forţele în Ucraina.

Dar dificultăţile apar pentru unii ruşi. Şomajul oficial s-a situat la un minim record de 3,9% în iulie, au arătat miercuri datele Rosstat, dar salariile reale, care sunt ajustate pentru inflaţie, s-au micşorat în iunie cu 3,2%, de la an la an.

Datele au mai arătat că vânzările cu amănuntul, indicatorul cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie, în termeni anuali, după o scădere de 9,6% în luna precedentă. Preţurile de consum din Rusia şi-au extins declinul pentru a opta săptămână consecutiv, au arătat datele Rosstat, după ce preţurile pentru aproape toate produsele au crescut brusc după 24 februarie.

Scăderea indicelui preţurilor de consum poate deschide uşa pentru mai multe reduceri de dobândă de către banca centrală, necesare pentru a ajuta economia.

Cel puțin zece persoane au murit și alte opt au fost rănite după ce s-a prăbușit o clădire

Zece persoane au murit şi alte opt au fost rănite luni în prăbuşirea unui imobil în capitala Egiptului, au anunţat media de stat egiptene, transmite AFP, potrivit Agerpres. Ambulanţe au fost trimise la faţa locului, în cartierul popular Kerdasa, unde echipe ale apărării civile căutau dispăruţi sub dărâmături, potrivit publicaţiei Al-Akhbar Al-Youm, scrie digi24.ro.

Martori au declarat pentru această publicaţie că „explozia unei butelii de gaz” a provocat prăbuşirea, iar anchete ale poliţiei sunt în curs.

Reglementările în materie de construcţie sunt aplicate în mod inegal în metropola tentaculară Cairo, cu o populaţie de peste 26 de milioane de locuitori. În acest oraş au avut loc în ultimii ani mai multe prăbuşiri de imobile soldate cu morţi, atât din cauza stării precare a unora dintre clădiri, cât şi din cauza nerespectării reglementărilor în materie de construcţie.

https://twitter.com/i/status/1891365955864854603

Republica Moldova pierde 22 milioane de dolari după anularea unui fond electoral de Musk

Republica Moldova pierde un sprijin financiar în valoare de 22 de milioane de dolari după ce Departamentul de eficiență guvernamentală (DOGE) al SUA, condus de Elon Musk, a anunțat anularea unui fond de 486 de milioane de dolari destinat „Consorțiului pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în care figurează și Moldova. Decizia a fost comunicată printr-o postare pe X, scrie radiomoldova.md.

Fondurile erau destinate susținerii unui „proces politic incluziv și participativ” în Republica Moldova.

Recent, miliardarul Elon Musk, numit de noul președinte american Donald Trump la conducerea unei Comisii a eficacității guvernamentale (DOGE), a anunțat la Casa Albă, că fără tăieri bugetare, Statele Unite ale Americii riscă să ajungă la „faliment”. Acesta declara, citat de presa internațională, că există un deficit de două mii de miliarde de dolari.

Criticii avertizează că acțiunile lui Musk și ale DOGE pot duce la „o criză constituțională”, depășind autoritatea tradițională a angajaților guvernamentali și ridicând semne de întrebare cu privire la conflicte de interese, firmele lui Musk fiind ele însele contractori ai statului. De asemenea, există îngrijorări că eforturile de reducere a cheltuielilor ar putea afecta negativ programe esențiale și ar putea duce la abuzuri de putere.

Limitarea plăților în numerar nu va reduce vânzările de locuințe, spun experții

Chiar dacă începând cu luna aprilie va intra în vigoare legea privind limitarea plăților în numerar la bunuri mai scumpe de 80 de mii de euro, iar tranzacțiile vor fi mai complicate și oamenii vor trebuie să declare fiecare bănuț, asta nu va reduce din numărul contractelor de vânzare-cumpărare. De această părere sunt experții imobiliari, care spun că oferta mică și prețurile mari taie din avântul moldovenilor de a avea propria locuință, scrie moldova1.md.

Stanislav Fișcenco este în căutare de locuință. Activează în sectorul public, iar cu salariul pe care-l primește nu se avântă să-și procure ceva. Chiar dacă monitorizează piața în fiecare zi, bărbatul speră ca prețurile să mai scadă.

Stau pe gânduri, mai mult vreau casă, un loc de pământ. Nu chiar în oraș, că e scump, după oraș. Tot e mai bine decât apartament. Poate vor scădea prețurile, așteptăm. În fiecare seară, monitorizez casele pe pământ care apar și prețurile”, a spus Stanislav Fișcenco.

Bărbatul consideră că legea care limitează plățile în numerar va fi o provocare pentru mulți oameni.

Poate cineva te-a ajutat, rudele ți-au dat niște bani, trebuie să-i declari, să prezinți certificat ca în Europa. Nu suntem în Europa și nici salariile nu sunt ca în Europa, e foarte greu”, a adăugat el.

Cetățenii susțin că limitarea plăților în numerar va spori controlul asupra circulației banilor.

Pentru un control mai riguros este bine, dar eu nu am ce să declar așa mult. Am unde să locuiesc și nu simt necesitatea încă să caut ceva”.

După părerea mea, este foarte bine. Așa este astăzi, trebuie să răspundem pentru ceea ce se face”.

Un apartament cu o cameră în centrul orașului costă cât una cu trei odăi, nu pot să găsesc nimic. Nu am acum posibilități să-mi cumpăr apartament. Consider că nu este rentabil”.

Specialiștii imobiliari susțin că decizia este una bună pentru a transparentiza piața, a contracara spălarea banilor și evaziunea fiscală.

Tranzacțiile mai scumpe de 80 000-82 de mii de euro vor fi efectuate doar prin transfer bancar. Va fi nevoie de proveniența banilor care va fi mult mai strictă, pentru că acum băncile vor cere această proveniență. Ea va trebui să fie una cât mai recentă. Va fi nevoie de o perioadă de adaptare, tranzacțiile vor fi mai complicate”, a explicat expertul imobiliar Victor Cernomorcenco.

Președintele Comisiei economie a Parlamentului, Radu Marian, menționează că această lege este necesară pentru a reduce numerarul în economie și pentru a diminua riscul de fraudă sau de spălare de bani.

Încurajarea plăților fără numerar reduce evaziunea fiscală, reduce costurile pentru mediul de afaceri, pentru că e mult mai simplu să faci aceste transferuri și reduce costurile de spălare de bani. Noi am amânat această lege pentru a găsi o soluție finală. Atunci când părțile care fac tranzacții vor să facă acest lucru în euro, atunci are loc un cost suplimentar atunci când faci această conversie”, a declarat Radu Marian.

Amintim că legea care limitează plățile în numerar urmează să intre în vigoare din 1 aprilie. Astfel, este limitată valoarea tranzacțiilor în numerar între două persoane fizice la 100 de salarii medii pe economie, aproximativ 1,6 milioane de lei sau 80 de mii de euro pentru tranzacțiile imobiliare, și 50 de salarii medii pe economie, adică 4200 de euro, pentru tranzacțiile de automobile. Orice tranzacție care depășește aceste valori va trebui realizată prin mijloace electronice.

Cuplu îmbogăţit peste noapte, după ce a găsit sub podeaua din bucătărie un adevărat tezaur. Au crezut că este un cablu electric
Articolul anterior
Sute de procese în România împotriva campaniei de vaccinare anticoronavirus. Ce acuzaţii sunt aduse statului
Articolul următor