Prigojin spune că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în Bahmut

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat pe contul său de Telegram că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut, relatează ziarul britanic The Guardian.

Prigojin spune că Wagner a pierdut 20.000 de mercenari la Bahmut

În acelaşi mesaj, Evgeni Prigojin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o altă „revoluţie” dacă liderii săi nu îşi îmbunătăţesc gestionarea războiului din Ucraina.

În plus, el a spus că 20% din cei 50.000 de condamnaţi ruşi pe care i-a recrutat pentru a lupta în Ucraina au fost ucişi în ultimele luni, un număr apropiat de cel al luptătorilor profesionişti ucişi în acţiune. Evgheni Prigojin a acuzat, de asemenea, armata rusă că a desfăşurat o lipsă de egalitate socială în acest conflict, fiii din familii sărace fiind trimişi înapoi de pe front în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei ruse „şi-au agitat fundurile” la soare.

5.900 de soldaţi ruşi ucişi, potrivit celui mai recent bilanţ al Mosocovei

„Această fractură se poate termina ca în 1917 cu o revoluţie”, a avertizat liderul grupării, „mai întâi soldaţii se vor ridica, iar după aceea rudele lor se vor ridica. Sunt deja zeci de mii – rude ale celor care au fost ucişi. Şi probabil vor fi sute de mii de ei – nu putem evita asta”.

Dacă cifra prezentată de Evgeni Prigojin este deosebit de importantă pe partea rusă, unde Moscova păstrează secretul numărului de morţi şi răniţi, şeful Wagner a afirmat că pierderile ucrainene sunt mult mai mari: „Am de trei ori mai puţini ucişi şi (. ..) aproximativ jumătate din câte răni”.

Primăria Municipiului Chișinău informează despre căile de acces spre cimitirul „Sfântul Lazăr”

Primăria Municipiului Chișinău informează că teritoriile celor 10 cimitire din subordinea municipalității au fost salubrizate și pregătite pentru Sărbătoarea Paștele Blajinilor. Sunt pregătite și căile de acces, iar pentru deplasarea cetățenilor la cimitirul „Sfântul Lazăr” din strada Doina, va fi organizat transport public, din preajma Circului, ruta C și alte linii, în total cca 100 de unități de transport. Ordinea publică la îmbarcarea pasagerilor pentru deplasare către și de la cimitir va fi asigurată de către angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare.

Având în vedere că în zilele de 12 și 13 mai, a. c., va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public, pe teritoriile gestionate de agenții economici din preajmă vor fi organizate locuri de parcare pentru transportul privat. Autoritățile și poliția vor gestiona situația, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să nu întâmpine dificultăți de deplasare.

La fel ca în anii precedenţi, de Paştele Blajinilor, pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr” vor fi amplasate 3 ambulanţe pentru acordarea asistenței medicale urgente, în diferite zone şi 1 ambulanţă în Cimitirul Central din strada Armenească.

În context, informăm că în scopul deservirii populației în cadrul sărbătorii Paștele Blajinilor, în zilele de 12 și 13 mai 2024, la intrările în cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina vor fi desfășurate activități de comerț cu pască, cozonac, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziți florale. De asemenea, la intrarea în Cimitirul Central din str. Armenească va fi organizat comerț cu flori și compoziții florale.

APL Chișinău face apel către cetățenii care merg la cimitir de Paștele Blajinilor, pentru a-și pomeni rudele și apropiații trecuți din viață, să dea dovadă de responsabilitate și să depoziteze deșeurile în containerele special amenajate pe teritoriu, pentru ca serviciile municipale să le poată evacua în timp util.

Prognoza meteorologilor de Paștele Blajinilor

Pe 12 și 13 mai, de Paștele Blajinilor, cerul va fi noros. În partea de nord a Republicii Moldova sunt așteptate maxime de până la +14°C, la sud – de până la +19 grade Celsius și în centrul țării +17°C. 

În centrul țării, pe 12 mai vor fi maxime de până la +17°C și minime de până la +8°C. Pe 13 mai se vor înregistra maxime de până la +17°C și minime de până la +6°C. Cerul va fi noros.

În partea de nord a țării, duminică se vor înregistra maxime de până la +14°C și minime de până la +5°C, luni vor fi maxime de până la +14°C și minime de până la +3°C. Și în partea de nord a Moldovei cerul va fi noros.

În partea de sud a Republicii Moldova, pe 12 mai vor fi maxime de până la +19°C și minime de până la +10°C. Luni, maxima termică va urca până la +19 grade Celsius, iar minima va fi de +8 grade Celsius. Cerul va fi noros.

Scandal fără precedent la Eurovision, după ce un concurent a fost dat afară din finală: ”Este o mare rușine”

Joost Klein, concurentul Olandei, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie.

Anunțul a fost făcut chiar de către organizatorii, provocând noi probleme Suediei, țara gazdă, care se confruntă cu proteste ale susținătorilor Fâșiei Gaza.

Deşi scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters și preluat de News.ro.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani şi al cărui cântec excentric, „Europapa”, a făcut ca el să fie unul dintre favoriţi.

Cea de-a 68-a ediţie a concursului european de muzică, Eurovision 2024, în general un festival de cântece antrenante şi de kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din oraşul gazdă Malmo faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Poliţia suedeză declarase anterior, sâmbătă, că un bărbat a fost interogat pentru că a ameninţat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi.

Persoana nu a fost reţinută, a precizat poliţia fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror. Potrivit presei, plângerea a fost depusă de o femeie.

„În condiţiile în care o procedură legală îşi urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs”, a declarat ulterior EBU într-un comunicat, reiterându-şi „politica de toleranţă zero faţă de comportamentele inadecvate”.

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este „şocată” de decizia EBU şi o consideră „disproporţionată”.

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei.

„Evident că nu ştim ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a declarat Jordan. „Cred doar că este o mare ruşine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune”, a comentat el.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. „Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, şi pentru echipa sa”, a scris Maas pe platforma X.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câştigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa „Hurricane„.

Alte ţări aflate pe lista de pariuri sunt Franţa, Italia, Ucraina şi Irlanda.

Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă pentru ţara gazdă, Suedia.

Acum, după descalificarea lui Klein, 25 de ţări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

Povestea lui Joost Klein

Europapa, cântecului lui Joost Klein, poate părea un hit olandez pop punk energic, dar are de fapt un o poveste tristă în spate.

Artistul din Leeuwarden, al cărui stil energic combină elemente de pop mainstream cu hardcore vesel şi pop punk, aducea un omagiu părinţilor săi, Hans şi Ella, cu piesa sa de la Eurovision.

Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câştigat prestigiosul Popprijs 2023, care este acordat anual în Olanda trupei sau artistului care a avut cel mai mare impact în muzica pop olandeză în acel an, şi-a pierdut ambii părinţi la scurt timp unul de celălalt.

La vârsta de 12 ani, Joost şi-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Un an mai târziu, în 2011, mama sa a murit în urma unui infarct.

În urma decesului părinţilor săi, Klein a fost crescut de fratele şi sora sa mai mari.

La finalul piesei Europapa, o piesă optimistă, Joost le transmite un mesaj răposaţilor săi părinţi.

Tatăl său a fost una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru Joost, iar artistul a declarat pentru blogul de ştiri al Eurovision, Wiwi: „Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru mine şi m-a învăţat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni”.

Joost a mărturisit, de asemenea, că a fost copleşit de răspunsul audienţei la cântecul Europapa, spunând că a fost „onorat” de reacţiile ascultătorilor. „Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu”, a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionaţi.

Noi atacuri în regiunea rusă Belgorod. Rușii se plâng că ucrainenii ,,au trecut la acte teroriste împotriva populaţiei paşnice”
Articolul anterior
Accident în Capitală! O fetiță de 10 ani, lovită în timp ce traversa strada neregulamentar
Articolul următor